23. května 2017

Sirup, šťáva, čaj, med z květů černého bezu

Sirup, šťáva, čaj, med z květů černého bezu



Dobroty z květu černého bezu
Vzpomínám na tu vůni kvetoucího bezu z dětství ...


Bezový čaj

Sirup, šťáva, čaj, med, polévka a smažené řízky z květů černého bezu

Lektvary z květů černého bezu

Bezová šťáva z květů bezu

Sirup louhovaný zastudena

Sodovka z květů černého bezu

Med z černého bezu

Šumivý bezový nápoj

Bezový čaj

Polévka z květů černého bezu


Bezinkový šumivý nápoj

Šumivý nápoj z květů bezinek

Bezinkový sirup z květu. Recept na domácí bezový sirup






 JAK VYUŽÍT KVĚTY BEZU ČERNÉHO

Sirup z bezinkových květů

40 ks bezové květy
80 g kyselina citronová
3 ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)


Bezinková povidla

1,5 kg zralých bobulí vařte v 4 dl vody, 2,5 kg očištěných a nakrájených jablek povařte zvlášť v 4 dl vody, přidejte 1 kg cukru a 1 kg želírovacího cukru. Směsi smíchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr přidejte 1,5 dl rumu, ještě povařte a naplňte sklenice.




Léčivé květy, plody a listy bezu černého


Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové


Leros - Herbář  -  Bez černý

Obsahové látky
Květy: flavonoidy (rutin, isoquercitrin), deriváty kys. kávové, silice (triterpeny), mastné kyseliny. Plody: flavonoidy, org. kyseliny (jablečná, citronová), sacharidy, silice, semena obsahují kyanogenní glykosidy.

wiki
Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu

LEROS NATUR Nachlazení, chřipka




Složení:
Šípky (35 %), květ černého bezu (20 %), plod fenyklu (10 %), nať máty peprné (10 %) a zlatobýlu (10 %), lipový květ (5 %), hluchavková nať (5 %), plod aronie (černého jeřábu) (5 %).

Bylinná čajová směs vhodná k doplnění pitného režimu zejména v období nachlazení.
Účinné látky
jednotlivých složek (šípky, květ černého bezu, nať máty, lipový květ) podporují přirozenou obranyschopnost organismu
a přispívají k ochraně dýchacích cest (fenykl, máta, lípa).



Bez černý - wiki

  • V domácí kuchyni - Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák - pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit Bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.
  •  Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
  •  Ve farmacii - Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
  •  V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.




Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová   









mňam
a ta vůně


bez, bezinky, bezinková, bezová, limo, limonáda, perlivý, nápoj

Žádné komentáře: