Jak upéct nekvašený chléb?
Dvěma základními druhy jsou chleby nekvašené a kvašené (kynuté)
Tento recept na nekvašený chleba je starý minimálně... 3000 let starý!
Za vlády Sethi I. a Ramesse II. byli Židé považováni za otroky. V deltě Nilu, v zemi Gošen.
Biblická kniha Exodus (z řeckého ἔξοδος exodos vyjití), hebrejsky שְׁמוֹת, Šemot („jména“), označovaná někdy též jako 2. kniha Mojžíšova, je druhá kniha Tóry neboli Pentateuchu a zároveň i Starého zákona.
Kniha vypráví o odchodu Izraelitů z Egypta pod vedením Mojžíše, jejich putování pouští na cestě do Zaslíbené země a přijetí desatera na hoře Sinaj...
Což se událo pravděpodobně za vlády faraona Merenptaha.
Merenptah byl čtvrtým panovníkem 19. egyptské dynastie, který podle dobových záznamů vládl mezi lety 1213 př. n. l. až 1203 př. n. l.
(příp. více detailů viz. zcela dole)
viz recept najdete až zcela dole pod II. obr. |
Když se řekne maces, asi málokdo z nás ví, oč se jedná. Maces je tradiční pokrm podávaný na židovský svátek Pesach. Je to nekvašený chléb kulatého či hranatého tvaru...
Passover (Hebrew: פֶּסַח Pesach) commemorates the story of the Exodus, in which the ancient Israelites were freed from slavery in Egypt. Passover begins on the 15th day of the month of Nisan in the Jewish calendar ...
Macesx (hebrejsky: מַצָּה (maca), plurál מַצּוֹת (macot) v jidiš a aškenázské výslovnosti vyslovováno jako macos, odtud i český název „maces“) je tradiční a dá se říct i základní pokrm na židovský svátek Pesach...
zdroj: wikipedia
https://torah.org/holidays/pesach/
Dějiny, jak je možná neznáte/Zfalšovaná Bible?
Dějiny, jak je možná neznáte / Žil skutečně Ježíš Kristus?
7 typů Židovského chleba
Maces - nekvašený chléb
Židovská kuchyně I.
Židovská kuchyně II.
Košer kuchařka
Židovská kuchyně
Židovská jehla
Velmi jednoduchá, rychá a lahodá večeře :-)
Košer recepty pro každý den
Jewish Recipes
Jewish Recipes
Jewish Cooking
Chleba – ohrožený druh
Chléb
Mezuza
mezuah
Mezuzah Store
Deutsch/ German: Matze
English: Matzah, matza or matzo
Rusian: Маца́
Espanol: Matzá
Arabo/العربية : مصة
Domácí macesy a paraša Bo
cituji:
Macesy jsou pokrmem, který možná ne jen u židů vzbuzuje velké vášně!
Buď je lidé milují, nebo nenávidí.
Paraša tohoto týdne (jmenuje se "Bo") nám popisuje kontext, ve kterém židé jedli tento nekvašený chléb poprvé - rychlý odchod z Egypta...
Co k pečení potřebujeme?
Hodinky nebo stopky
Pec, kamna, troubu předehřátou na 200 C°
2 hrnky mouky
1 hrnek vody
plech vyložený pečícím papírem
vidličku pomoučený vál nebo prkénko
Šabat šalom a hodně zdaru při výrobě domácích macesů
Maces jsou placky z nekvašeného těsta. Pečou se o pesachu, tzv. židovských Velikonocích... více
Recept na nekvašený chléb
350 g hladké mouky
300 ml vody
150 ml oleje
1 - 1,5 kávové lžičky soli
V míse smícháme všechny suroviny a pečlivě vypracujeme jemné tažné těsto.
Z tohoto množství vyválíme 15 placek a smažíme je po obou stranách bez použití oleje (těsto je samo o sobě dost mastné)
Od zpracování těsta do upečení by mělo uplynout maximálně 15 - 20 minut, po této době (prý) startují v těstě kvasivé procesy.
Ingredience
10 dkg celozrnné pšeničné mouky
10 dkg špaldové mouky
10 dkg ovesné mouky
20 dkg hladké pšeničné mouky
1,5 dcl vody (pokud je těsto suché, přidejte více vody)
3 lžíce olivového oleje
1-2 lžičky soli
Těsto rozdělíte na cca 12 dílů ...
Pečte dle vzhledu (než se začne připalovat) tj cca 10 minut.
Pozor po 5 minutách otočte.
Pokud je chcete mít perfektní:
Pozor někdy se začne připalovat během cca 30 vteřin :-( ale to obvykle vypozorujete na prvních dvou dávkách.
(ale neotvírejte moc kamna, pec, troubu aby následný čas nebyl výrazně jiný)
Pokud některou mouku nemáte můžete zkusit klasickou polohrubou mouku nebo dokonce i vločky
zdroj
cituji:
Pozor na nadbytek soli po upečení může být chleba příliš suchý/tvrdý.
Čerstvě upečený chléb musí být mírně "posypán" vodou a zakrytý čistou! utěrkou.
To zajistí, aby kůra byla měkká.
Těsto by mělo být homogenní konzistence, pečlivě promíchané, pak bude výrobek velkolepější a jemnější.
Chléb z obchodu může být i chutný, ale nikdo nemůže zaručit, že to tak bude ani obvykle nevíte jaká kvalita surovin byla použita.
Pokud nemáte stroj na chleba s funkcí nekvašených chlebů bude to o malinko náročnější
ale věřte mi, že to nebude super
Garantuji, že po několika pokusech bude váš um a vaše pec, kamna, trouba produkovat pro vás ty nejchutnější zákusky!!!
Občas můžete přidat místo části mouky také otruby ale to vždy předem vyzkoušejte.
Je nutné mít pouze malou představivost, přesně vyzkoušený recept a dobrou náladu
a můžete potěšit vaši rodinu nádherným voňavým dílem!
Homemade Matzos - Total Time: 1 hr 15 mins
Dle jedné verze:
upekla řecká otrokyně první kvašený chléb.
Ale to samozřejmě nikdo neví! :)
Dějiny, jak je možná neznáte/Zfalšovaná Bible?
Dějiny, jak je možná neznáte / Žil skutečně Ježíš Kristus?
Arabové si zamilovali macesy. Sváteční chléb Židů kupují prý po tunách :-)
7 Types of Jewish Breads - 7 typů Židovského chleba
Velikonoce
Easter
Košer
Kašrut
Recept
Halacha
Recepty
Potraviny
Food simple
Simple Food
Židovská kuchyně
Land of Goshen
(Hebrew: אֶרֶץ גֹּשֶׁן or ארץ גושן Eretz Gošen)
1911 Encyclopædia Britannica/Goshen (Egypt)
3 komentáře:
nekvašený chléb má velkou výhodu že je trvanlivější
ozkoušejte
jak by mel vypadat kvašeny cleb?
• Chléb pšeničný
Obsahuje nejméně 90 procent pšeničné mouky, tedy jen zanedbatelné množství mouk žitných (max. 10 % na celkovou hmotnost mouk).
• Chléb žitný
Obsahuje nejméně 90 procent žitné mouky.
• Chléb žitno-pšeničný
Podíl žitné mouky musí být vyšší než 50 procent, pšeničné pak vyšší než 10 procent z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků.
• Chléb pšenično-žitný chléb
V jeho těstě musí činit podíl pšeničné mouky nejméně 50 procent, žita musí být více než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků.
• Chléb celozrnný
Musí obsahovat nejméně 80 procent celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky).
• Chléb vícezrnný
Do těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 procent.
• Chléb speciální
Kromě pšenice a žita obsahuje i další složku (obiloviny, obilné vločky, klíčky, olejniny, luštěniny, brambory, zeleninu apod.) v množství nejméně 10 procent.
http://www.spotrebitele.info/clanek.shtml?x=2339653
Velikonoce a pesach, aneb Nedopadl Šalit jako Kristus...?
http://olser.blog.idnes.cz/c/131257/Velikonoce-a-pesach-aneb-Nedopadl-Salit-jako-Kristus.html
obelit 120 mg is used in the treatment of obesity. It helps the body block the absorption of fats from the small intestines and stomach. it is used to aid in weight loss or to help reduce the risk of regaining weight already lost. That medicine must be used together with a reduced-calorie diet.
Okomentovat