7. ledna 2017

Více kontroly nad soukromím ve Windows 10

Více kontroly nad soukromím ve Windows 10



Choosing Secure Passwords
Choosing insecure as passwords
How to choose a good password




Windows 10 Sends Your Data 5500 Times Every Day Even After Tweaking Privacy Settings



Více kontroly nad soukromím a méně telemetrie ve Windows 10 Creators Updatu

O soukromí se dnes mluví často, což je dobře. Windows 10 představuje často úplně zbytečně strašáka. Redmondští proto podniknou kroky pro srozumitelnější a přehlednější nastavení předvoleb týkajících se soukromí a odesílání telemetrických dat. Nabídnou nám také kontrolu nad sdílenými daty. Co se změní?
Osobně si nemyslím, že by Windows 10 představoval velké zlo, co se týče soukromí. Ano, našli bychom určité sporné body, ale nastavení týkající se soukromí máte pod kontrolou. Nejlevnější domácí edice je sice v tomto ohledu také nejomezenější, protože neumožňuje vypnout základní telemetrii. Na druhou stranu základní telemetrie by neměla být zvlášť problémová.
Jak již bylo mnohokrát řečeno, díky telemetrii Microsoft ví o problémech, které se v systému mohou vyskytnout, a je pak schopný na ně reagovat vydáním patřičné opravy. Nemyslím si nicméně, že by mělo být téma soukromí bagatelizováno nebo zcela přehlíženo. Diskuze je důležitá a vždycky bychom se měli zajímat o to, jak s naším soukromím bude naloženo. Současně je ale potřeba vyhnout se zbytečné hysterii a vykonstruovaným poplašným zprávám.
Důležité je na této obrazovce klepnout na Přizpůsobit
Dnešní podoba průvodce prvním nastavením, kde je důležité klepnout na Přizpůsobit
Jen ve stručnosti připomenu, že v minulosti Microsoft řekl, že se není čeho bát. To potvrdil i nezávislý audit. K důležitým bodům patří, že odesílaná data jsou zabezpečená a anonymizovaná. Navíc lze, jak bylo zmíněno, sdílení dat s Microsoftem vypnout úplně, nebo jej osekat na nezbytné minimum. Nastavení úrovně sdílení telemetrických a dalších dat jsme se už věnovali. Např. Francie proti Desítkám brojí a její výtky jsem rozebral v tomto článku. Pokud vás téma zajímá, určitě ho nepřehlédněte.

Správa sebraných osobních dat

Pokud někdo sbírá tolik telemetrických dat, je v rámci důvěry důležité, aby byl co možná nejtransparentnější. V rámci vývoje doprovozeného diskuzí se k tématu soukromí a sběru telemetrických dat ve Windows 10 vyjádřil sám Terry Myerson, výkonný viceprezident divize Windows a zařízení. Popsal, jak Microsoft zareaguje na výtky k soukromí.
V první řadě vytvořil webového správce, kde můžete po přihlášení ke svému účtu pracovat s nasbíranými daty. Může jít mj. o historii vyhledávání, navštívených míst či prohlížení, dále pak informace zapsané v poznámkovém bloku Cortany. Poznamenejte si tedy někam adresu account.microsoft.com/privacy. Necháváte Windows, potažmo Cortanu, aby některá z uvedených dat sbíraly?
Kdybyste sdíleli s Microsoftem některá data, tady je můžete zase smazat
Kdybyste sdíleli s Microsoftem některá data, tady je můžete zase smazat
Skrze tento nástroj můžete nasbíraná data zase smazat, kdybyste se rozhodli, že chcete raději více soukromí a menší míru přizpůsobení služeb. Kromě toho vám uvedený web nabídne informace o tom, co a proč je sbíráno, případně se se stane, když sbírání daných dat vypnete.
Průvodce prezentovaný na blogu Microsoftu v aktuálním Windows 10 Insider Preview ještě není kompletní.

Srozumitelný průvodce prvním nastavením

Druhým bodem pro zpřehlednění situace je nový průvodce prvním nastavením, který se objevuje ve Windows v rámci instalace systému. V prvním vydání Desítek Microsoft vážně chtěl, abychom přijali výchozí nastavení, což znamená akceptovat sdílení všeho, co sdílet lze. Proto v průvodci v prvním kroku vedle tlačítka pro přijmutí výchozího nastavení byl jen odkaz vedoucí k podrobnému ručnímu nastavení.
Psychologický tlak na přijetí výchozích hodnot nastavení byl očividný. To se ale později změnilo, takže dnes vedle sebe sedí dvě tlačítka, která nepřehlédnete. Ve Windows 10 verze 1703, jemuž se mj. říká Creators Update, bude úplně nový průvodce. Včera jsem na něj upozornil ve článku o čerstvě uvolněném testovacím sestavení, protože právě v něm byl odhalen.
Je důležité první nastavení neuspěchat
Je důležité první nastavení neuspěchat
Tento průvodce je přizpůsobený i pro handicapované, což je důležitější novinka. Co se ochrany soukromí týče, nebude revoluční, nejspíš ani nemůže být. Jednotlivé předvolby související s nastavením telemetrie a soukromí nicméně budou lépe popsány. Je uvedeno, jaký dopad na fungování systému daná předvolba má.
Navíc se všechny předvolby přesunuly na jednu stránku. Až se tedy budete rozhodovat, co zapnout a co vypnout, budete přesně vědět, k jakým výhodám či omezením vaše volba povede. Což je optimální stav. Nastavení je samozřejmě možné změnit kdykoli po instalaci systému.
V rámci cílených reklam Microsoft nepoužívá informace z e-mailům, chatů, souborů ani obrázků.

Méně telemetrie

Důležitější než samotný průvodce, jenž přináší změny malé, je zjednodušení rozdělení úrovní sběru dat, jednak snížení objemu základní úrovně sbíraných telemetrických dat. Ve stabilní větvi Windows 10 existují tři úrovně sběru telemetrických dat: základní, rozšířená a úplná. Creators Update jednu úroveň zruší, takže zbydou posílání základních dat a pak úplný report.
Čili pokud se neradi podílíte na zlepšování produktu, telemetrii omezíte na nezbytné minimum s tím, že bude sbíráno ještě méně dat než dřív. (Jak jsem uvedl, ve vyšších edicích lze telemetrii vypnout úplně.) Nadále však platí, že nevíme přesně, co konkrétně spadá do základního reportu a co konkrétně pak o našich zařízeních prozradí kompletní hlášení. Základní úroveň by měla obsahovat data související s fungováním počítače na základní úrovni, víc nevíme.
Určete, co má nebo nemá být sdíleno s Microsoftem
Určete, co má nebo nemá být sdíleno s Microsoftem
Pokud provedete čistou instalaci systému, projdete nastavení průvodcem, jak bylo uvedeno. Co ale když už Windows 10 používáte? Pak sice průvodce neuvidíte, Microsoft ale po vydání Creators Update bude v těchto instalacích zobrazovat upozornění na to, abyste nastavení telemetrie zkontrolovali.





zdroj:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VFH3DDRNDm8J:www.cnews.cz/clanky/vice-kontroly-nad-soukromim-mene-telemetrie-ve-windows-10-creators-updatu



Windows Insider pokračuje lepším škálováním či kontrolou nad aktualizacemi

Uniklo sestavení 15002. Z automatických aktualizací lze vynechat ovladače





Microsoft dodges Swiss court with changes to Windows 10 privacy settings


New Windows 10 privacy controls: Just a little snooping – or the max


How to customize privacy settings in Edge for Windows 10


Windows 10's privacy settings will be simpler but more limited with Creators' Update


Windows 10 privacy changes appease watchdogs, but still no data "off-switch"



Sadly, Windows 10 Is Stealing Your Bandwidth 'By Default' — Disable It Immediately




thehackernews.com




Simple Hack Lets Hackers Listen to Your Facebook Voice Messages Sent Over Chat

WhatsApp Backdoor allows Hackers to Intercept and Read Your Encrypted Messages

Signal is Most Secure Messenger, 'Useless Data' Obtained by FBI Proves It All


  • Subscriber name
  • Payment information
  • Associated IP addresses
  • Email addresses
  • History logs
  • Browser cookie data
  • Other information associated with two phone numbers
The request was made in the first half of this year, the court documents unsealed last week showed




Don't Fall For This Dangerously Convincing Ongoing Phishing Attack - google, gmail ...



https://deals.thehackernews.com/sales/datacenters-penetration-testing-bundle



Honíme botnet: od honeypotu k analýze routeru



car škoda
Leasing aut - driveto
www.driveto.cz/operativni-leasing/skoda/








Žádné komentáře: