1. listopadu 2016

Slehnutí sněhu - Zatížení sněhem

Slehnutí sněhu - Zatížení sněhem



1 mm srážek bývá cca 1 - 1,5 cm sněhu "prašanu"

en.wikipedia.org/wiki/Snow


Sníh na střeše

Značná sněhová nadílka, k níž na našem území došlo v zimě 2005/2006, způsobila, že namísto dosavadních předpisů týkajících se dimenzování střech s ohledem na váhu sněhu byla vydaná norma mnohem přísnější. Norma ČSN EN 1991-1-3 rozděluje v současné době území ČR do osmi sněhových oblastí s charakteristickým zatížením sněhem od 0,7 kN/m2 (I. stupeň) do 4 kN/m2 (II. stupeň); o oblasti VIII. informuje Český hydrometeorologický ústav.
V lokalitách s malou nadmořskou výškou může hmotnost sněhu dosahovat od 70 kg/m2 do hodnoty 200 kg/m2;  na horách až 400 kg/m2. S ohledem na tyto hodnoty se musí krovy dimenzovat, staré střešní konstrukce se doporučuje nechat zkontrolovat a případně posílit...

... Zatímco prašan se skládá jen asi ze 3 procent sněhových vloček a ostatní objem tvoří vzduch, může slehlý sníh, zejména umrzlý, dosahovat až poloviny váhy vody ...

pokračování



Zatížení větrem a sněhem na skleněné markýzy












mapa větru



www.snihnastrese.cz

Zatížení sněhem - stanovení tvarových součinitelů, vliv větru


www.ceskykutil.cz/lexikon/snih





Guide to Snow & Conditions • SkierNet.com


Sníh na horách - sněhové zpravodajství - ceske hory.cz


snowinfo - holidayinfo


Česko nejvíce sněhu
snow.cz/snih-stav-snehu/zeme/13-cesko/0/order/snow_max


Sněhová Předpověď
Snow Forecast


www.Snehove-Zpravodajstvi.cz





aktualizace:
„Milimetr srážek v případě prachového sněhu odpovídá přibližně 1,5 centimetru sněhu, roli však při vysokých úhrnech hraje slehávání sněhu, můžeme tedy počítat spíše 1 milimetr rovná se 1 centimetr," připomněli meteorologové a dodali, že roli hraje i silný vítr, který ve středu vane.

zdroj






české hory a pohoří

Beskydy    
Česká sibiř    
Chřiby    
Javorníky    
Jeseníky    
Jestřebí hory    
Jizerské hory    
Králický Sněžník    
Krkonoše    
Krušné hory    
Oderské vrchy    
Orlické hory    
Slavkovský les    
Šumava    
Vysočina



1 komentář:

Tom Veselý řekl(a)...

Zatížení střechy sněhem není žádná sranda. Bohužel s tím mám celkem negativní zkušenost z letošní zimy. Na pár místech mi těžký sníh poškodil střechu. Stejně jsem se ale chystal na její rekonstrukci a jsem rád, že se to během léta stihlo. Jediné, co mi ted zbývá je najít nějakou firmu, která by se zabývala projekty hromosvodů a nechat si od nich udělat nový hromosvod.