2. prosince 2023

Mainframe Power Chip IBM

IBM Power chip


"Why Do Mainframes Still Exist?  What's Inside One?  40TB, 200+ Cores, AI, and more!"

"today I'm taking you on an all access behind the scenes tour of the IBM Mainframe we'll visit not only the factory where the main frames are built and tested but also get a rare view of their brutal validation procedures before we tour IBM's largest data center all is I try to unravel what's inside a modern IBM Mainframe why they still exist and whether I can fit one into my rental car we'll look at just how powerful a Max spec Z16 full load actually is and how it compares to the modern desktop and cloud machines all right here today in Dave's
Garage we went to bed late in Time Square and got up early to greet the sun on our drive from Manhattan to pyy IBM had invited us to come and do a deep dive on the new Z16 main frames and the reality was that I hadn't even been in an IBM data center since the late 1980s I knew there were still use cases for main frames but I wasn't entirely up to speed 


Mainframe Power Chip Uniqueness

Proč je výroba IBM Power chipů důležitá a v čem se tyto chipy liší od běžnějších procesorů, jako jsou x86 nebo ARM.

Níže je 7 hlavních bodů, které zdůrazňují unikátnost a důležitost IBM Power chipů:

Specializovaný design pro vysokou spolehlivost a výkon: IBM Power chipy jsou navrženy s ohledem na maximální spolehlivost a výkon, což je zásadní pro aplikace, kde je každá sekunda důležitá, jako jsou finanční transakce, letecká doprava a vládní operace.

Vysoký počet jader a rozsáhlé cache paměti: Tyto chipy obsahují mnoho jader s velkými množstvími cache paměti na jádro, což umožňuje efektivní zpracování velkých objemů dat a komplexních výpočetních úloh.

Použití vodního chlazení pro maximalizaci výkonu: IBM Power systémy často využívají vodní chlazení k dosažení a udržení vysokého výkonu, což umožňuje procesorům běžet na vyšších taktovacích frekvencích bez přehřívání.

Podpora pro rozsáhlé množství RAM: Mainframe může obsahovat až 40 TB RAM, což umožňuje zpracovávat obrovské databáze a uchovávat rozsáhlé datové sety přímo v paměti pro rychlý přístup a analýzu.

Pokročilé funkce pro zpracování dat: Chipové sady IBM Power nabízejí specializované funkce pro zpracování dat, včetně podpory pro AI, kryptografii a kompresi přímo na čipu, což zvyšuje celkovou efektivitu a zabezpečení systému.

Extrémní spolehlivost a dostupnost: IBM Power systémy jsou navrženy pro kritické aplikace, kde je požadována extrémní spolehlivost a dostupnost, což je důvod, proč najdou uplatnění v oblastech, kde je downtime velmi nákladný nebo nepřijatelný.

Schopnost řešit specifické a náročné výpočetní úkoly: Díky svým unikátním vlastnostem a vysokému výkonu jsou IBM Power chipy ideální pro náročné výpočetní úkoly, které nelze efektivně řešit pomocí běžných procesorů, což z nich činí klíčovou součást infrastruktury mnoha velkých organizací.



John Burn-Murdoch
@jburnmurdoch

American politics is in the midst of a racial realignment.

I think this is simultaneously one of the most important social trends in the US today, and one of the most poorly understood.

Non white Americans voters shifting 
Black vs White 
   






Žádné komentáře: