1. prosince 2023

Jak se mění teplota v průběhu času?

GTK Finland  -  Geological Survey of Finland

Assessment of the Extra Capacity Required of Alternative Energy Electrical Power Systems to Completely Replace Fossil Fuels 
https://tupa.gtk.fi/raportti/arkisto/42_2021.pdf


Green Deal není v současné podobě proveditelný, spočítala respektovaná agentura GTK.
Nemáme čas ani potřebné zdroje



To what extent are temperature levels changing due to greenhouse gas emissions?

Statistics Norway Research Paper Sparks Debate on Global Warming



How Does Temperature Vary Over Time?: Evidence on the Stationary and Fractal Nature of Temperature Fluctuations

by:
John K. Dagsvik
Mariachiara Fortuna
Sigmund Hov Moen


autoři se zabývají analýzou teplotních dat z 96 meteorologických stanic a rekonstruovaných dat severní polokoule za poslední dva tisíce let: 


"How Does Temperature Vary Over Time?:

Evidence on the Stationary and Fractal Nature of Temperature Fluctuations" autoři poskytují důkazy o tom, proč je proces FGN (Fractal Gaussian Noise) dobrým zastoupením teplotního procesu s parametrem Hurst v rozmezí od přibližně 0,63 do 0,95. Teoretické argumenty a provedené empirické testy podporují tento názor. Klíčovým rysem modelu FGN je dlouhodobá závislost, což znamená, že série teplot mohou vykazovat dlouhé (nesystémové) trendy a cykly. Nejextrémnější případ je nalezen v rekonstruovaných datech od Moberga et al. (2005a), kde některé trendy trvají několik set let, ale stále jsou konzistentní s modelem FGN. Navíc dlouhodobá závislost naznačuje, že teplotní úrovně jsou vysoce perzistentní. Například v případě, kdy je parametr Hurst tak vysoký jako 0,9, bude korelace mezi teplotami o 100 let od sebe asi 0,29. Tato vlastnost teplotního procesu znamená, že nemůžeme dělat spolehlivé závěry o systematických změnách v úrovních teplot pomocí jednoduchých statistických trendových analýz nebo ad hoc statistických modelů.

Autoři také poukazují na to, že nelze vyloučit, že data o teplotách spolu s dalšími typy dat nebo informací a modely založenými na geofyzikálních procesech by mohly vést k odlišnému obrazu. Mohlo by tedy docházet k systematické změně v teplotních úrovních, ale naše statistické metody nedokáží odlišit takové změny od přirozené variace teplot. Nakonec byl proveden simulační experiment na základě modifikace modelu FGN, který umožňoval lineární trend s kladným sklonem během posledních 60 let. Cílem bylo zjistit, jak prudký musí být trend, než je stanovení stationarity zamítnuto při použití testu založeného na Q-statistikách​​.




Norský statistický úřad popírá klimatický narativ: CO₂ je příliš slabý na to, aby ovlivnil teplotu

Jakou roli skutečně hrají emise CO₂ ?












MUNI
MUsíme to vědět! | Přednáška k Ep. 9 – Daniel Nývlt | Paleoklimatologie v Antarktidě









Klimatická změna nebo Klimatické šílenství





Nová studie: Evropské volby ovládnou pravicové a euroskeptické strany
epochtimes.cz



co2



Žádné komentáře: