31. ledna 2018

Neurochirurgie

Neurochirurgie





MUDr. Jan Klener – neurochirurg - xtv.cz
 
„Neurochirurgie se zabývá léčbou onemocnění nervové soustavy – mozku, míchy, periferních nervů, ale také páteře. Já se věnuji operacím mozku a míchy. Když se mícha přeruší, v současné době není metoda, jak ji nahradit,“ říká neurochirurg MUDr. Jan Klener. Na tomto oboru se mu líbí, že je to spojení jemné manuální práce a poznání neuroanatomie.

„Je to hlavně o hlavě, ruce jsou druhotná věc. Stabilnost v rukou je předpoklad dobré neurochirurgie. Je potřeba dávat pozor na své ruce,“ vysvětluje primář. Když dlouho neoperuju, tak si to trénuju pod mikroskopem, kdy si šiju cévy na kuřecím křídle. „Máte na výběr jet na kurz za 2500 dolarů a nebo si koupit křídlo za 5 korun. Křídlová tepna kuřete má stejný rozměr jak u člověka.“

„Během různých demencí nebo například Alzheimerovy choroby se objem mozku zmenšuje. Po magnetické rezonanci je vidět, že ten člověk má v mozku více prostoru, protože ty závity jsou hubenější.“ Nemocnice na Homolce, kde působí i MUDr. Klener, má oddělení, kde mají co do počtu jedny z nejvíce operací.

Jak složité je operovat mozek? Proč bychom se měli držet od alkoholu? Jak dopadla operace muže, který si do hlavy zapíchl pět hřebíků? A kolik hodin trvá průměrná operace?


dr
kuřecí křídlo
jak udržovat mozek v dobré kondici





Microsurgery: Sewing Blood Vessels and Nerves Back Together

Researchers invent sutureless method for joining blood vessels



Now we can join blood vessels together without stitches

Way back in 1912, French surgeon Alexis Carrel was awarded a Nobel Prize for developing a method of reconnecting blood vessels during surgery. His technique was very straightforward: he simply sewed them together.



How do surgeons reattach bones, nerves, and blood vessels?













"Zemanovy provokace jsou vykalkulované, nezměnil se. Babiš má obrovský střet zájmů v Německu..." říká Ondřej Hejma - xtv

"Zemanovy provokace jsou vykalkulované, nezměnil se. Babiš má obrovský střet zájmů v Německu..." říká Ondřej Hejma




https://audio.glosbe.com/settings

http://citanie.madness.sk

surgery

Žádné komentáře: