23. ledna 2019

ne jen plastové obaly na potraviny

ne jen plastové obaly na potraviny





značení plastů


1 - PET (polyetyléntereftalát) Tyto láhve jsou určeny jen pro jedno použití. Důvodem je, že mohou uvolňovat do tekutiny těžké kovy jako například antimon (latinsky stibium). Dále mohou uvolňovat chemické substance, které narušují činnost vaší hormonální soustavy. Při degradaci PET se uvolňuje acetaldehyd, který svým nasládlým zápachem může znehodnotit obsah PET lahví. Do nápojů se také může uvolňovat oxid antimonitý, který se používá při výrobě PET lahví jako katalyzátor. Použití po recyklaci: fleecové mikiny, výplně bund, spacáků, apod.

2 - HDPE (polyetylén vysoké hustoty) Jedná se o takzvaný „dobrý" plast. Má ze všech používaných plastů nejnižší pravděpodobnost uvolňování škodlivých látek do tekutin, které se v něm uskladňují. Použití po recyklaci: trubky.

3 - PVC (polyvinylchlorid) Tyto láhve se nedoporučuje používat, protože mohou uvolňovat látky, které narušují činnost hormonů. Použití po recyklaci: plastová okna, plastové stavební prvky, chemické látky (chlorovodík, uhlovodíky). Jako odpad nepatří do kontejnerů pro plasty, ale do sběrných dvorů jako nebezpečný odpad.

4 - LDPE (polyetylén nízké hustoty) Tento druh plastu je relativně bezpečný. Při správném používání a mechanickém nenamáhání by z něj do nápojů neměli prosakovat škodlivé látky. Často se používá při výrobě plastových tašek. Použití po recyklaci: trubky.

5 - PP (polypropylén) Jedná se také o relativně bezpečný plast. Pokud se nevystavuje vyšším teplotám a mechanickému namáhání, neměly by se do nápojů a jídel uvolňovat nežádoucí chemické látky. V praxi se z něj většinou vyrábí například jogurtové kelímky a některé druhy láhví na tekutiny. Použití po recyklaci: sáčky a tašky.

6 - PS (polystyrén) Pozor, jedná se o látku uvolňující karcinogeny. Polystyrén by se v žádném případě neměl používat pro uschovávání nápojů a jídel. V případě přenosných chladniček, kde je polystyrén umístěn uvnitř, je nutné mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn. Použití po recyklaci: izolace, stavební materiál.

7 - Ostatní plasty, např. polykarbonát (PK), polyamid (PA), akrylonitrilbutadienstyren (ABS), bioplasty. Polykarbonát uvolňuje bisfenol A. Láhvím anebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu pro uskladnění nápojů a potravin se za každých okolností vyhněte. Je vhodný třeba k zastřešení bazénu. Ostatní látky se k výrobě lahví nepoužívají.


www.veronica.cz/otazky?i=476

Mezi plastové náhražky, které se masivně rozšířily na evropském trhu, patří např. polypropylen (PP), silikon, polyamid (PA), nový ko-polyester pod obchodním názvem „Tritan“ a polyethersulfon (PES). U těchto materiálů mohou chemické látky přecházet jako monomery do potravin ...




údajně:
Bakterie, které se mohou usadit v prasklinách a škrábancích, někdy představují větší zdravotní riziko, než možnost, že se z plastu uvolní škodlivé látky



Chemické látky v plastových kojeneckých lahvích

bezpecnostpotravin.cz






Jaké toxické látky se mohou uvolňovat z nádobí?



I limity mají své limity


Nádoba, ze které se uvolňují 4 mg olova na litr nápoje je zákonem považována za nezávadnou. Člověk vážící 70 kg by při používání takové nádoby přijmul 400 μg olova za týden, čímž by 16x překročil původní maximální doporučený týdenní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Tento provizorní tolerovaný týdenní přijem (PTWI) byl navíc po roce 2011 zrušen, protože dle vědeckých závěrů vůbec neexistuje bezpečná koncentrace olova pro lidský organizmus.

Podobně vypadá situace ohledně migračních limitů pro kadmium. Při dodržení současného migračního limitu 0,3 mg kadmia na litr nápoje představuje týdenní příjem kadmia dospělým člověkem o váze 70 kg  asi 30 μg. Tak ovšem překračujeme tolerovaný týdenní příjem kadmia (stanovený Evropským úřadem pro bezpečnost potravin) dvánáctkrát.



Migrační limity

Limity migrace olova a kadmia ve výluzích z výrobků ze skla, sklokeramiky, keramiky, porcelánu a předmětů se smaltovaným povrchem dle vyhlášky  38/2001.


    olovo (Pb) kadmium (Cd)
1.1 kategorie 1 0,8 mg.dm-2 0,07 mg.dm-2
1.2 kategorie 2 4,0 mg.l-1 0,3 mg!-1
1.3 kategorie 3 1,5 mg.l-1 0,1 mg.l-1
1.4 okraj pro pití 2,0 mg/předmět 0,20 mg/předmět

Limity migrace olova a kadmia ve výluzích z dětských sacích lahví
    olovo [mg .l-1] kadmium [mg.l-1]
2.1. vnitřní povrch 0,25 0,03
2.2. vnější povrch 2,00 0,15

(a) kategorie 1, do které patří výrobky, které nemohou být naplněny, nebo výrobky, které mohou být naplněny, ale jejichž vnitřní hloubka měřená od nejhlubšího bodu k horizontální rovině, která prochází horním okrajem, nepřesahuje 25 mm,
b) kategorie 2, do které patří výrobky, které mohou být naplněny,
c) kategorie 3, do které patří výrobky, které jsou určeny k ohřevu při přípravě jídel a nápojů, a obalové a skladovací nádoby, jejichž vnitřní objem je větší než 3 litry.






TEST: Sklo, kov, nebo plast? Našli jsme pro vás asi ty NEJ lahve na vodu


Seznam metod pro materiály ve styku s potravinami (FCM) 
A metoda akreditovaná dle EN 17025 u ČIA







bpa free
zdraví vs pohodlí vs business

1 komentář:

Steven Rivera řekl(a)...

"SIDE EFFECTS OF VERMACT TABLET DT
Most facet results do no longer require any medical attention and disappear as your body adjusts to the drugs. Consult your medical doctor in the event that they persist or if you’re concerned about them
Common side results of Buy vermact 12 mg online
No not unusual facet results visible"