4. prosince 2016

Jak poznat psychopata?

Jak poznat psychopata?


http://cs.wikihow.com/Jak-poznat-psychopata


Jak rozeznat psychopata
Jak rozeznat psychopatku


Jak poznat psychopata? Nedostatek empatie a sebestřednost, tvrdí psycholog


Jak poznat psychopata: stačí tři z dvaceti signálů, radí psycholog

Lhář, děvkař, alkoholik, hráč, násilník, zloděj nebo jiný kriminálník - že není radno trápit se po boku takových typů, je známé klišé. Jsou však mnohem záludnější případy a prokouknout včas vlka v rouše beránčím není snadné. Ještě těžší je brát signály vážně, tvrdí psychologové



Začíná to obvykle kritikou, následují nadávky a fyzické násilí.

Rychlá oddanost, lichocení, dárečky - zdánlivě pozitivní znamení jsou ve skutečnosti negativní. Jeho vztahy jsou povrchní, lehce je navazuje, lehce z nich odchází.

Projevy násilí, zprvu vůči neživým předmětům. Tím zastrašuje - demonstruje oběti, že totéž může udělat i jí.

Koriguje nejmenší chybičky, jsi pod neustálou kontrolou, připadáš si jako blbec, líčí Carver pocity druhého partnera. Podrývá sebejistotu. Později máš dojem, že si špatné zacházení zasloužíš.

Jako šelma v přírodě izoluje svou oběť od stáda, aby ji mohla lépe napadnout, izoluje i psychopat různými manipulativními způsoby svou oběť od její rodiny a přátel.

Například ve stejné době partnerce koupí drahé šperky a mrští jí o zeď.

Nikdy neuzná svou. Jeho logika: on nebije, ale i kdyby, tak si to oběť zasloužila.

Má hrůzu z toho, že zůstane opuštěn, pokud se k tomu nerozhodne sám. Chce-li se s ním rozejít partnerka, fňuká, prosí, žebrá, slibuje všechno možné.

Aby psychopat dosáhl větší kontroly, brání oběti nejen v kontaktu s rodinou a přáteli, ale také provozovat aktivity mimo dům. Cílem je držet ji ve finanční a emoční závislosti.

Psychopat sleduje a špehuje svou oběť. Podezírá ji z toho, čeho se dopouští sám.

Doma i mimo dům inklinují psychopati k tomu, že svou partnerku srážejí, uvádějí do rozpaků, izolují. Z hrdého člověka chtějí udělat svoji rohožku.

Takový člověk vás přesvědčí o tom, že nikdy nejste dobrá. Po mnoha měsících takové masáže chce, abyste ocenila, že vás - někoho tak bezcenného - u sebe vůbec trpí.

Psychopat se cítí se být oprávněn dělat jen to, co chce: např. potrestat oběť, že neposlechla, nedodržela pravidla. Zákony, morálka a pocity jiných ho nezajímají.

Na protesty tvé rodiny, co z tebe udělal, zareaguje, že jen žárlí na speciální lásku, jakou prožíváš. Otočí to tak, že jsou proti tobě, ne proti němu.

Psychopat vypravuje historky o násilí, agresi, bezcitnosti vůči jiným, dává najevo, že na násilí nevidí nic špatného. Aspoň víš, jak se později bude chovat k tobě.

Ani během líbánek nezapomíná, jak obecně smýšlí o opačném pohlaví. Brzy se bude i k tobě chovat stejně ošklivě, jako např. k servírkám.

Laskavý Jekyll je pro psychopata maskou, pomocí níž se přibližuje k druhým, klame a využívá je. Zlá strana Hydea je však jeho pravá identita.

Po určité době života s psychopatem máš strach, že všechno, co říkáš nebo děláš, může vyvolat jeho emocionální chlad, nevraživost.

Psychopat je samolibý, mínění jiných pro něj nemá žádnou cenu. Narcisté a psychopati druhým lichotí jen proto, aby je mohli využívat a manipulovat jimi.

Svým chování narušená osobnost působí tolik škod, že brzy začnete dělat „šílené“ věci, abyste se sami před sebou obhájili. „Staneš se i paranoidní, ale až se ho zbavíš, budeš zase normální,“ slibuje Carver. Kdo se však netrhne v raném stadiu, je nepravděpodobné, že by z toho vyšel nepoznamenán.




Záludný i okouzlující. Jak poznat psychopata na pracovišti?

Záludný i okouzlující. Jak poznat psychopatku na pracovišti?






Žádné komentáře: