30. září 2016

ABBA

ABBA





Ring Ring - cesta k Eurovizi



... Když byl Stig hotov se svou částí práce, píseň získala název Ring Ring. Aby zajistili, že slova budou znít opravdu správně i mezinárodnímu publiku, Stig dokonce požádal americkou popovou hvězdu a skladatele v jedné osobě, Neila Sedaku, kterého znal díky svým vydavatelským kontaktům, aby společně se svým kolegou Philem Codym napsali text pro anglickou verzi. Píseň nahráli 10. ledna 1973 ve stockholmském studiu Metronome. Zvukařem byl Michael B. Tretow, který se v minulých letech stal pro Björna a Bennyho důležitým spolupracovníkem. Při tomto nahrávání však udělal něco, co je nutno považovat za jeho do té doby nejvýznamnější příspěvek. Michael krátce předtím četl knihu o americkém producentovi Philu Spectorovi, který se proslavil svou „zvukovou stěnou“. Tato kniha s názvem Out Of His Head od Richarda Williamse odhalovala všechna tajemství, jak přesně tohoto bohatého zvuku Spector dosahoval. Jak Michael tušil, šlo jen o to, že několik muzikantů hrálo na ty samé nástroje – měl ve studiu najednou tři klavíry, pět kytar a podobně.


Michaela to zaujalo, ale uvědomoval si, že takový postup by byl pro většinu švédských vydavatelství příliš drahý. Přišel ale s řešením: proč prostě nenahrát celý backing track dvakrát? Tak by se dosáhlo toho velkého, téměř orchestrálního zvuku, o který usiloval. Také přišel na to, že pokud se mezi oběma nahráváními mírně změní rychlost rekordéru, čímž se v podstatě dosáhne toho, že nástroje hrají trošičku falešně, zvýší to efekt plného zvuku. Michael řekl o své teorii Björnovi a Bennymu. Naštěstí byli tím nápadem stejně nadšení jako on. A výsledek nikoho nezklamal. Ring Ring byla nahrávkou, která hřměla a rachotila; zněla úplně jinak než cokoliv, co vzešlo ze švédských nahrávacích studií.

Zklamáním však bylo, že když Björn, Benny, Agnetha a Anni Frid ...


www.rockol.com/uk/artist/ABBA/biography


ABBA  Biografia


ABBA (stylised ) was a Swedish pop group formed in Stockholm in 1972, comprising Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, and Anni-Frid Lyngstad. ABBA is an acronym of the first letters of the band members' first names and is sometimes stylized as the registered trademark ????. The band became one of the most commercially successful acts in the history of popular music, topping the charts worldwide from 1975 to 1982 ...
















ABBA: Presented by The Bee Gees (USA, 2010)



ABBA Waterloo Eurovision 1974 (High Quality)



ABBA: Presented by The Bee Gees (USA, 2010)





ABBA: Presented by The Bee Gees




hitparade
music
hit

Žádné komentáře: