1. března 2024

Puberta





Largest ever genetic study of age of puberty in girls shows links with weight gain

Geny mohou nepřímo ovlivnit věk, kdy dívky dostanou první menstruaci, a to tím, že urychlují přibývání na váze v dětství, což je známý rizikový faktor předčasné puberty, zjistila studie provedená v Cambridge. Jiné geny mohou přímo ovlivňovat věk puberty, některé s hlubokými účinky. 

V dosud nejrozsáhlejší studii svého druhu zkoumal mezinárodní tým vedený vědci z Epidemiologického oddělení Rady pro lékařský výzkum (MRC) na univerzitě v Cambridge DNA přibližně 800 000 žen z Evropy, Severní Ameriky, Číny, Japonska a Koreje. 

Vědci, jejichž výsledky byly dnes zveřejněny v časopise Nature Genetics, zjistili více než 1 000 variant - malých změn v DNA - které ovlivňují věk první menstruace. Přibližně 600 z těchto variant bylo pozorováno poprvé. Věk, kdy dívky přicházejí do puberty a začínají mít menstruaci, obvykle nastává mezi 10. a 15. rokem života, i když v posledních desetiletích je to stále dříve. 

Důvody tohoto jevu nejsou zcela objasněny. Časná puberta je spojena se zvýšeným rizikem řady onemocnění v pozdějším věku, včetně cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Pozdější puberta je naopak spojena s lepším zdravím v dospělosti a delším životem. Necelá polovina (45 %) objevených genetických variant ovlivňuje pubertu nepřímo, a to zvýšením přírůstku hmotnosti v raném dětství.



“Puberty age gap”: new method of assessing pubertal timing and its association with mental health problems


Timing of puberty in boys and girls: A population‐based study  












kluk dívka chlapec holka
muž žena

Žádné komentáře: