31. ledna 2024

Planeta Země a CO2 ideologie

Planeta Země a CO2 ideologie


Většina nebo přesněji všichni klimatologové, by vám měli popsat,
jak jsou konkrétně jisté / nejisté predikované závěry jednotlivých modelů,
pro vývoj dlouhodobého klima, na naší velmi zajímavé planetě Zemi.

Jak se na toto téma naučil psát ChatGPT 4?
Samozřejmě si LLM mohl mnoho textu níže zcela vymyslet. To znamená konkrétní tvrzení a hodnoty je nutné brát velmi s rezervou. I tak může být text od ChatGPT 4 zajímavý k zamyšlení.

To samé může platit pro některé grafy. Obzvlášť pokud nerozumíme na základě jakých měření s jakou přesností byly konstruovány.



Klimatologové při své práci pracují s různými jednotkami nejistoty, aby vyjádřili rozsah možných budoucích klimatických podmínek.
Tyto nejistoty mohou být způsobeny mnoha faktory, včetně omezení modelů, přirozené variability klimatu a nejistot ohledně budoucích vlivů. 


Standardní odchylka – Statistický termín, který vyjadřuje rozptyl v datech. V kontextu klimatologie může být použit k vyjádření nejistoty v předpovědích teploty, srážek a dalších proměnných.

Konfidenční intervaly – Rozsah hodnot, uvnitř kterého se s určitou pravděpodobností (např. 65 %) očekává, že se skutečná hodnota nachází. Tyto intervaly umožňují klimatologům komunikovat míru nejistoty v jejich předpovědích.

Scénáře emisí – Představují různé budoucí trajektorie emisí například skleníkových plynů založené na různých socioekonomických vývojích. Každý scénář má svou vlastní nejistotu, která ovlivňuje předpovědi klimatických modelů.

RCP (Representative Concentration Pathways) – Koncentrační trajektorie, které byly vytvořeny pro hodnocení klimatických změn v rámci Páté hodnotící zprávy IPCC. Každá RCP odpovídá určité úrovni radiativního působení v roce 2100 a je spojena s určitou mírou nejistoty ohledně budoucích klimatických dopadů.

Probabilistické předpovědi – Tyto předpovědi poskytují pravděpodobnostní rozdělení možných výsledků a jsou způsob, jak vyjádřit nejistotu v klimatických předpovědích.


Co je IPCC?

The Intergovernmental Panel on Climate Change is an intergovernmental body of the United Nations
Mezivládní panel pro změnu klimatu je mezivládní orgán Organizace spojených národů.
Pokud se ale podíváme na míru manipulace, korupce a šlendriánu v OSN, netuším co si můžeme myslet o IPCC.

Odkaz na konkrétní data od IPCC je níže.


Není Klimatický lék horší než samotná nemoc?



Pokračování níže.





2000 ppm ??






Globální cirkulační modely (GCMs): Tyto modely simulují celosvětové počasí a klima zahrnující atmosféru, oceány, pevninu a led. GCMs jsou mezi nejsložitějšími a nejrozsáhlejšími klimatickými modely, které zohledňují širokou škálu procesů včetně teploty, vlhkosti, srážek a mořských proudů.

Regionální klimatické modely (RCMs): RCMs se zaměřují na specifické regiony a poskytují detailnější předpovědi než GCMs pro konkrétní oblasti. Tyto modely často používají výstupy z GCMs jako vstupní podmínky na svých hranicích a jsou schopny lépe zachytit lokální geografické a topografické vlivy.

Zjednodušené klimatické modely: Tyto modely používají zjednodušené reprezentace klimatického systému, aby se snížila výpočetní náročnost. Jsou užitečné pro vzdělávací účely nebo pro rychlé hodnocení různých klimatických scénářů a politik, ale nemají takovou přesnost jako složitější modely.

Zemský systémový modely (ESMs): ESMs jsou rozšířením GCMs, které zahrnují dodatečné procesy a interakce v celém zemském systému, včetně biogeochemických cyklů (např. uhlíkový cyklus), lidských vlivů a biologických procesů. Tyto modely se snaží poskytnout ještě komplexnější pohled na klimatický systém a jeho reakce na antropogenní změny.

Spřažené modely atmosféra-oceán (AOGCMs): Tyto modely integrují GCMs pro atmosféru a oceány, aby lépe pochopily jejich vzájemné interakce. AOGCMs jsou klíčové pro studium klimatických změn, protože atmosférické a oceánské procesy jsou úzce propojeny a ovlivňují se navzájem.


Bjørn Lomborg
Proč nás klimatická panika stojí tisíce miliard, škodí chudým a planetě nepomáhá


Pokračování níže.








Šestá hodnotící zpráva IPCC (AR6, 2021) využívá definovanou terminologii pro kvantifikaci nejistoty ve svých vědeckých zjištěních. Tato terminologie je založena na kombinaci kvalitativního hodnocení důkazů a kvantitativních pravděpodobnostních odhadů. Zde jsou konkrétní definice používané v AR6 pro vyjádření nejistoty:

Důkazy a shoda: Míra důkazů a úroveň shody mezi různými studiemi jsou vyjádřeny pomocí kvalitativních termínů jako "omezené", "střední" a "silné".
Tyto termíny odrážejí rozsah dostupných důkazů (např., data, modelování) a míru, v jaké jsou různé zdroje důkazů v souladu.

Pravděpodobnostní výrazy: Pro kvantitativní odhady jsou použity výrazy jako "virtuálně jisté" (>99% pravděpodobnost),
"virtuálně jisté" >99% pravděpodobnost, 
"velmi pravděpodobné" 90 - 100%, 
"pravděpodobné" 66 - 90%
"asi 50/50  about as likely as not" 33 - 66%
a "málo pravděpodobné" 0 - 33%,
aby byly vyjádřeny úrovně pravděpodobnosti pro specifická tvrzení nebo projekce.

Pro konkrétní příklady z AR6, které ilustrují, jak tyto úrovně nejistoty a pravděpodobnosti jsou aplikovány, uveďme několik citací z této zprávy:

Globální oteplování: "Je velmi pravděpodobné, že globální oteplování od 1850–1900 do 2010–2019 dosáhlo 1,0°C, s odhadem 0,8°C až 1,3°C."

Extrémní události: "Je prý virtuálně jisté, že extrémy teploty včetně vln tepla se staly častějšími a intenzivnějšími na globální úrovni od poloviny 20. století."

Vzestup mořské hladiny: "Pro scénář s nízkými emisemi je vzestup mořské hladiny pravděpodobně mezi 0,28 a 0,55 metru do roku 2100 ve srovnání s obdobím 1995–2014. 


Pokračování níže.




Teplotní projekce: Pro teplotní projekce obvykle IPCC a výzkumné skupiny využívající GCMs a ESMs uvádějí konfidenční intervaly nebo rozsahy pravděpodobných výsledků, které reflektují nejistoty modelů.
Například, pro střední scénáře emisí (RCP4.5 nebo SSP2-4.5 v novějších modelech pro CMIP6), projekce globálního oteplování na konci 21. století (2081-2100 ve srovnání s 1986-2005) mohou vykazovat rozsah zvýšení teploty od 1,8°C do 3,2°C, s určitým stupněm ne-jistoty.

Srážkové modely: Nejistota ve srážkových modelech je obecně vyšší než u teplotních modelů, zejména na regionální a lokální úrovni, kvůli složitosti modelování atmosférických procesů. Modely poskytují širší rozsah možných změn srážek, které mohou zahrnovat zvýšení nebo snížení v závislosti na regionu.

Mořská hladina: Projekce vzestupu mořské hladiny také vykazují značnou nejistotu, zvláště kvůli nejistotám spojeným s dynamikou ledovců a ledových plátů. Například, zpráva IPCC AR5 poskytla rozsah od 26 cm do 82 cm vzestupu mořské hladiny do roku 2100 pro široký rozsah scénářů, zatímco AR6 poskytla aktualizované a s uvedením nejistot.

Konkrétní data od IPCC


IPCC AR6
www.ipcc.ch/assessment-report/ar6/   

Climate Change 2023
Synthesis Report
www.ipcc.ch/report/ar6/syr/downloads/report/IPCC_AR6_SYR_LongerReport.pdf



Pokračování níže.







Pátá hodnotící zpráva (AR5, 2013): AR5 dále zdokonalila metodiku hodnocení nejistoty, včetně detailnějšího použití pravděpodobnostních výrazů a konfidenčních intervalů pro projekce teplotních změn a vzestupu mořské hladiny. Zpráva také zdůrazňovala zvýšenou jistotu ohledně antropogenního původu pozorovaného oteplování.

Šestá hodnotící zpráva (AR6, 2021): Nejnovější zpráva pokračuje ve vývoji v oblasti kvantifikace nejistoty a poskytuje ještě detailnější a sofistikovanější analýzu nejistoty a jistoty v rámci širokého spektra klimatických proměnných. AR6 například přináší aktualizované projekce vzestupu mořské hladiny s důrazem na širší rozsah možných výsledků v závislosti na různých ne jen emisních? scénářích.


Obr. pokračování níže.











































Zajímavý ekologové, kteří pracují se selským rozumem i kritickým pohledem
jsou například: 



a organizace



Best Things First 
Costs vs Benefits
Benefit-Cost Analysis
 


Some things are difficult to fix, cost a lot, and help little. Other problems we know how to fix, at low cost, with remarkable outcomes. We should do the smart things first.

 

More about book
https://lomborg.com/best-things-first




Michael Shellenberger




Aktualizace:








CO2, Green, GreenDeal, Clima, Climatic, Klima
Woke, Korupce, Věda 
Data, chart, graf 
ideology
geology


Žádné komentáře: