30. července 2023

Cíle teroristického hnutí Hamás

Statut a cíle teroristického hnutí Hamás 
  
   

Kořeny hnutí Hamás lze nalézt v Egyptě, kde jeden z nejvlivnějších muslimských teologů 20. století Hasan al-Banná v roce 1928 založil společenství Muslimské bratrstvo (Alichwán al-muslimún). Písemnictví Hamásu za svého předchůdce uvádí hnutí šejcha Izz ad-Dín al-Kassáma (Qassáma) (1882–1935), po němž je v současnosti pojmenováno vojenské křídlo společenství. 

K ustavujícímu shromáždění Hamásu došlo 9. prosince 1987. Z propagandistického záměru však literatura Hamásu jako den založení uvádí 8. prosinec, který je pokládán za počátek První intifády. Název Hamás v překladu znamená „Nadšení" a zároveň jednotlivá písmena tohoto výrazu představují zkratku: Harakat al-Muqáwama al-Islámíja (Hnutí islámského odporu). 

Jeho oficiálně uváděnými zakladateli byli šajch Ahmad Izmáíl Jásín a Abdel Azíz ar-Rantíssí. 

Hlavním cílem hnutí Hamás, jež bylo deklarováno při jeho ustavujícím shromáždění 9. prosince 1987, je "osvobodit Palestinu od moře k řece a vytvořit islámský stát, který bude založen na shari'a."

V roce 2017 Hamás vydal novou Chartu, která potvrzuje jeho závazek k zničení Izraele a vytvoření islámského kalifátu.


Preambule Charty z roku 1988 uvádí:
″Izrael bude existovat a bude pokračovat jeho existence, dokud jej islám nezruší.


Hnutí Hamás sleduje dva protichůdné cíle.
Jedním je teror vůči Izraeli, druhým charita vůči muslimům v Izraeli (převážně v pásmu Gazy). 

Podle charty z 18. srpna 1988 je ideový základ Hamásu založen na islámu [čl. 1].

Podle téhož dokumentu hnutí samo sebe označuje za palestinskou odnož Muslimského bratrstva [čl. 2],
přičemž prohlašuje, že je složeno z muslimů, kteří upřednostňují džihád ("svatá válka").

Džihád se skládá z: džihádu srdcem, džihádu jazykem, džihád rukou [čl. 3].

Organizace za svého člena přijímá každého muslima, který uznává její ideologii [čl. 4].

Životním stylem členů Hamásu je Islám, Alláh je jeho cílem, Prorok jeho modelem, korán jeho ústavou [čl. 5]. 

K hlavním cílům hnutí patří vytvoření palestinského státu na celém území Palestiny [čl. 6].

Etické základy tohoto územního celku by vycházely z islámských principů a práva Šaría.
Hamás sám sebe označuje za univerzální muslimské hnutí, přičemž navazuje na myšlenky a postoje Izz ad-Dína al-Kassáma, jež hlásají, že povinností muslimů je boj proti Židům [čl. 7]. 

Heslo Hamásu zní: „Alláh jako poslední cíl, Prorok jako hlava, Korán jako ústava, smrt pro Alláhovu slávu jako nejžhavější touha“ [čl. 8]. 

Podle 9. článku vznikl Hamás jako důsledek úpadku islámských hodnot, z čehož vychází nutnost vyhlásit islámský stát. Podle vlastní interpretace Hamás podporuje utlačované a popírá bezpráví [čl. 10].
Palestinu vnímá jako svaté dědictví všech muslimů, jež náleží všem muslimům do vlastnictví až do soudného dne. Odmítá Palestinu předat komukoliv jinému, ten, kdo se jí zmocní, ji také vrátí [čl. 11]. 

Proti nepříteli je povinen bojovat každý muslimský muž i žena, nacionalismus je součástí islámu [čl. 12].
Palestinský problém lze řešit pouze džihádem, pacifistické řešení vede podle doktríny Hamásu jen k posílení nevěřících nad muslimy, proto se staví proti jakýmkoliv mírovým konferencím [čl. 13].

Samotné osvobození Palestiny je vázáno na tři okruhy lidí: palestinský, arabský a islámský, Palestina je vnímána jako svatá islámská země [čl. 14].

Vštěpování islámských názorů je úkolem vzdělávacího systému, s čímž souvisí i skutečnost, že palestinská otázka je otázkou náboženskou [čl. 15].

Důležitým je podle Hamásu studium islámu ve školách, stejně jako získávání podrobných znalostí o nepříteli [čl. 16]. 

Ženy nelze oddalovat islámu, neboť vedou výchovu nových pokolení, jejich role proto není menší než úloha mužů, nicméně je třeba se vyhnout západnímu pojetí rovnoprávnosti [čl. 17].

Posláním muslimské ženy je rodina, děti a vedení domácnosti [čl. 18].


Na boji za svobodu se má podílet také islámské umění [čl. 19], společnost by se měla sjednotit a její členové by měli nést společnou zodpovědnost [čl. 20].
Hamás zároveň hlásá ochotu podpořit ty, kdo mají nouzi [čl. 21]. 

Nepřítel (tj. Židé) mají podle členů Hamásu zodpovědnost za francouzskou a komunistickou revoluci v Rusku a stáli za vypuknutím první i druhé světové války i založením OSN. Jejich spojenci jsou Svobodní zednáři, Rotariáni, Lions Club atd. a podporuje je kapitalistický Západ i komunistický Východ [čl. 22]. 

Jiná islámská hnutí Hamás respektuje a oceňuje [čl. 23],
je proti urážkám a pomluvám [čl. 24], zároveň respektuje i palestinská nacionalistická hnutí [čl. 25].

Rokovat o nových variantách je ochoten pouze s nacionalisty [čl. 25], OOP by podle charty Hamásu měla na svou korouhev umístit islám, nicméně je považována za partnerskou organizaci (Hamás však odmítá její sekularismus) [čl. 27].
Stanovy Hamásu dále prohlašují, že arabské a islámské země by měly bojovat proti sionismu [čl. 28]. Hnutí zároveň usiluje o podporu mezinárodního islámského společenství [čl. 29].
Upozorňuje, že je třeba dávat si pozor na sionistickou kontrolu mezinárodních financí, a dále na skutečnost, že džihád lze vést různými zbraněmi [čl. 30].
Hamás sám sebe vnímá jako hnutí humanitní, s tím, že všichni (tedy vyznavači islámu, křesťanství a judaismu) mohou žít (koexistovat) pod pokojnou islámskou nadvládou [čl. 31].
Hamás odmítá jakékoliv ústupky; dohody z Camp Davidu (1979) byly podle něj zradou Palestinců a dodává, že sionisté usilují o ovládnutí Palestiny od Nilu po Eufrat 

[čl. 32]. Prostřednictvím charty se Hamás obrací na muslimské národy s žádostí o finanční podporu [čl. 34] a v historické návaznosti na vojenské úspěchy při porážkách křižáků a Tatarů, se zavazuje porazit i sionisty [čl. 35].

Obavy nemusí mít z Hamásu ti pravověrní muslimové, kteří jej respektují a jeho podporu má každý, kdo bojuje proti sionismu.
Životním stylem Hamásu je Islám.



Center for the Study of Political Islam
CSPII - Centrum pro studium politického islámu
https://www.cspii.org/cz


Political Islam
@PoliticalIslamBillWarner
Political Islam by Bill Warner
www.youtube.com/@PoliticalIslamBillWarner/videos

www.politicalislam.com



Proč spojenci za WWII museli razantně napadnout Německo?

BBC nestrannost vs omlouvání nebo relativizace či akceptace terorismu?




zdroj:
Internet 
Hamas Charter
Charta Hamásu
Charta teroristického hnutí Hamás



war, teror, terorista, terorismus, woke, progressive international


Žádné komentáře: