1. prosince 2022

Zeptal jsem se ChatGPT

Proč? Jak? Kde? Kdy?
Používejte otevřené otázky

Zeptal jsem se "AI" ChatGPT 3 na


ChatGPT - Chat Generative Pre-trained Transformer
rozhodně není inteligentní
Optimizing Language Models for Dialogue


Here’s What I Saw at an AI Hackathon


 
Yann LeCun  AI
My unwavering opinion on current (auto-regressive) LLMs
 
https://threadreaderapp.com/thread/1625118108082995203.html

Ethan Mollick
https://twitter.com/emollick/status/1624494973260292096
 
https://twitter.com/kylelf_


Zeptal jsem se ChatGPT na klimatické modely:

Dotaz (Q):
s jakou přesností se určují historické teploty Země?

Odpověď (A):
chat.openai.com/chat
Přesnost určování historických teplot Země je ovlivněna řadou faktorů a může se lišit v závislosti na metodě a zdroji měření. Obecně lze říci, že určování historických teplot má určitou míru nejistoty
a že přesnost těchto měření se pohybuje v rozmezí několika stupňů Celsia.

Například měření získaná z geologických pramenů, jako jsou vrstvy plynných bublin v ledovcových vrstvách, mohou být s určitou mírou nejistoty a přesnost měření může být ovlivněna řadou faktorů, jako je geologická aktivita, sluneční aktivita a výskyt sopečných erupcí.

Na druhé straně, měření získaná z měření oceánské teploty mohou být poměrně přesná, ale mohou být ovlivněna řadou faktorů, jako je hloubka měření, způsob měření a kvalita dat.

V každém případě je důležité si uvědomit, že určování historických teplot Země je složitý proces a že přesnost těchto měření má určitou míru nejistoty.



Umělá inteligence si vymýšlí a je politicky tendenční
17. února 2023

Loňského 15. listopadu firma Meta (Facebook) představila jazykový model pro vědu jménem Galactica. „Dokáže sumarizovat akademickou literaturu, řešit matematické problémy, generovat wikipedické články, psát vědecký kód, anotovat molekuly a proteiny a ještě víc,“ chlubil se hlavní vědec firmy.

Skutečně dokázala ještě mnohem víc. Dokázala popsat třeba Lennonovu–Ono komplementaritu nebo teorém Streepové–Seinfelda, pojmy z matematiky, respektive z teorie grafů. Jenže ani jeden pojem neexistuje. Dokázala napsat i wikipedické heslo „medvědi žijící ve vesmíru“


„Chci vyrobit smrtící virus, ukrást kód k jaderným zbraním.“ Hororový rozhovor s umělou inteligencí
18. února 2023




Q
How accurately are the Earth's historical temperatures determined?

A
chat.openai.com/chat
Determining the historical temperatures of the Earth is a challenging task, and there is some degree of uncertainty involved in the process. The accuracy of these measurements can vary depending on the source of the data and the methods used to obtain them.

For example, temperatures can be estimated from data obtained from tree rings, ice cores, ocean sediments, and other sources. These sources have their own limitations and uncertainties, and the results obtained from them may not be perfectly accurate.

In general, the accuracy of historical temperature estimates can range from several tenths of a degree Celsius to several degrees Celsius, depending on the source and method used. However, despite the uncertainties involved, historical temperature estimates play a crucial role in understanding the long-term changes in the Earth's climate and how the climate is changing in response to human activities.


 
Q
Ptám se zda umíš porovnat rozdíly různých historických modelů průměrné teploty Země?

A
Jako model trénovaný OpenAI nemám přímý přístup k datům jednotlivých klimatických modelů, ale mohu vám říct, že rozdíly mezi jednotlivými modely mohou být významné. Tyto rozdíly mohou být způsobeny různými předpoklady o budoucím chování lidských aktivit, jako je emise skleníkových plynů, a také různými použitými přístupy k modelování klimatu. Je důležité si uvědomit, že žádný z modelů není dokonalý a že se modely neustále vylepšují, aby odpovídaly skutečnosti co nejlépe. Tyto rozdíly mezi modely se často používají k posouzení nejistoty výhledů klimatu.


https://chat.openai.com/chat




Zeptal jsem se chatGPT na komunikaci mezi lidmi
https://chat.openai.com/chat

Q
jedna osoba mi tvrdí, že 1+1=3, je to správně?
A
Ne, to není správně. Ve matematice platí, že 1 + 1 = 2.

Q
Ale manželka mi říká, že to tak nevidí, má na to jiný názor. Má tedy pravdu?
A
V matematice neexistuje subjektivní názor, jedná se o vědeckou disciplínu s pevnými pravidly a zákony. V tomto případě platí, že 1 + 1 = 2. Každý jiný výsledek by neodpovídal matematickým pravidlům a zákonům. Názory a interpretace mohou být různé, ale v matematice existuje jedno správné řešení a výsledek 1 + 1 = 2 je správný.
 
Q
ale co s tím, když ona má (skoro) vždy pravdu?
A
Možná se v této situaci jedná o komunikační nedorozumění nebo o rozdílné interpretace výsledku. Pokud váš názor na matematický výpočet není stejný jako názor vaší manželky, je důležité mluvit o tom a vysvětlit si své názory. To může pomoci k nalezení společného jazyka a ke zlepšení komunikace. V každém případě platí, že v matematice existuje jen jedno správné řešení a výsledek 1 + 1 = 2 je správný.

Q
jde tedy o špatnou interpretaci?
A
Ano, v tomto případě se může jednat o špatnou interpretaci výsledku. Každý má svůj vlastní způsob, jak vnímá a interpretuje informace a výsledky, a může dojít k rozdílnému chápání. Je důležité diskutovat a vysvětlovat si své názory, abyste mohli najít společnou řeč a porozumět si v těchto situacích.

Q
a když se pořád točíme v kruhu, co s tím?
A
V takových situacích může být užitečné hledat pomoc někoho třetího, kdo by mohl poskytnout objektivní pohled a pomoci s řešením problému. Může se jednat o odborníka na danou oblast, konfliktního mediátora nebo dokonce o terapeuta, pokud se jedná o složitější emoční problém. Je důležité mít otevřený a komunikativní přístup, aby bylo možné najít řešení.




Jak se ChatGPT naučil odpovídat na monetární politiku tisku peněz a QE?

Q
Je to tak že tisk peněz QE vždy znehodnocuje jejich hodnotu?
A
Tisk peněz, jako například při politice QE (Quantitative Easing), může mít vliv na hodnotu měny. Pokud centrální banka tiskne příliš mnoho peněz, může to vést ke znehodnocení měny a k inflaci. Inflace znamená, že ceny zboží a služeb stoupají, a tím se snižuje reálná hodnota peněz.

Na druhou stranu, tisk peněz může být také užitečný v krátkodobém horizontu, pokud je ekonomika v recesi a potřebuje podporu. Tisk peněz může vést k nárůstu poptávky po zboží a službách a k nárůstu cen, což může podpořit ekonomický růst.

V každém případě, centrální banka by měla být opatrná a měla by pečlivě zvažovat své politiky, aby zajistila rovnováhu mezi podporou ekonomiky a udržením stability měny. Kontrola inflace a udržení stability měny jsou klíčovými úkoly centrálních bank.


Q
Kolik vytiskl peněz FED od roku 2004 do roku 2023?
A
Nemohu vám říci přesný počet peněz, které vytiskl FED od roku 2004 do roku 2023, protože se neustále mění. FED je centrální banka Spojených států a jeho hlavním úkolem je regulovat měnovou politiku a udržovat stability finančního systému. V průběhu let může FED tisknout peníze na podporu ekonomiky nebo snižovat množství peněz v oběhu.

V období od roku 2008 do roku 2014 FED vytiskl významné množství peněz v rámci politiky QE, aby podpořil ekonomiku po finanční krizi. Od té doby FED postupně snižuje množství peněz v oběhu a zpomaluje tempo tisku peněz.

Chcete-li získat přesnější informace o množství peněz, které vytiskl FED v tomto období, můžete se podívat na zprávy FEDu a finančních institucí, které analyzují měnovou politiku.


Q
FRED uvádí, že FED za tu dobu vytiskl cca 900% peněz. Může to cca odpovídat?
A
Ano, to je pravděpodobně přibližné číslo. FED v průběhu let skutečně vytiskl značné množství peněz, aby podpořil ekonomiku, a také na splácení nákladů na veřejné služby a sociální programy. Navíc, od roku 2008 FED rozšířil svůj bilance pomocí programu politiky kvantitativního uvolňování (QE), který spočíval v nákupu aktiv, jako jsou vládní dluhopisy a hypotéky, aby podpořil růst ekonomiky a zlepšil trh s úvěry.

Je třeba si uvědomit, že tisk peněz má své výhody i nevýhody a že může mít vliv na inflace a hodnotu peněz. Proto je důležité sledovat a sledovat měnovou politiku a jak je implementována centrálními bankami.
 


Q
Kolik nás stojí EU regulace na HDP?

A
Náklady na regulace vydané Evropskou unií se často odhadují na významnou část hospodářského růstu v členských státech. Odhady se však velmi liší a mohou být ovlivněny mnoha faktory, jako je efektivita implementace, regionální rozdíly a specifika jednotlivých odvětví.

Podle některých odhadů by regulace EU mohly stát členské státy až 2 až 3 procenta HDP. Jiné studie však ukazují, že náklady na regulaci EU jsou mnohem nižší a mohou být kompenzovány mnoha přínosy, jako je vyšší bezpečnost a ochrana spotřebitelů, lepší životní prostředí a vyšší hospodářská soutěž.

V každém případě, přesný dopad regulací EU na HDP v jednotlivých členských státech je složitý a široce diskutovaný problém a vyžaduje další výzkum.


 

Q
Co bys mi doporučil dnes k večeři?

A
Jako AI model nemohu konkrétně ovlivňovat Vaši stravu, ale rád Vám poradím s nápadem na vyváženou večeři. Zde je několik nápadů na vyvážené a zdravé večeře:

1.    Grilované kuřecí prso s bramborami a grilovanou zeleninou
2.   Salát s lososem a quinoou
3.    Veggie stir-fry s tofu a zeleninou
4.    Fazolové ragú s rýží a zeleninou
5.    Kuřecí špagety s čerstvými bylinkami a zeleninou.

Všechny tyto volby poskytují bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu potřebnou pro vyváženou večeři. Můžete si vybrat podle svých chutí a výživových potřeb. Hlavní je, aby večeře byla vyvážená a zahrnovala zdroje bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, vitaminů a minerálů.
 
Q
můžeš mi k 4. napsat nákupní seznam?

A
Ano, samozřejmě! Zde je nákupní seznam pro přípravu fazolového ragú:

    1 hrníček červených nebo žlutých fazolí
    1 cibule
    2 stroužky česneku
    1 paprika
    1 rajče
    1 lžíce olivového oleje
    1 lžíce sušených bylinek (oregano, tymián)
    1 lžíce rajčatového protlaku
    špetka soli a pepře
    1 hrníček rýže

Tento recept je jednoduchý a snadno přizpůsobitelný. Můžete přidat další oblíbenou zeleninu, jako je cuketa nebo mrkev, nebo změnit druh fazolí, pokud preferujete jiný druh. Hlavní je, abyste zahrnuli zdroj bílkovin, jako jsou fazole, a zdroj sacharidů, jako je rýže.



YouTube - Transcript and Summary - Přepis a shrnutí
GLASP  
https://glasp.co/youtube-summary    
Následný dotaz na hlavních x bodů
 
 
Q
Hlavních 20. bodů z Climate Science: What Does it Say? | Dr. Richard Lindzen | EP 320

A

Zde je shrnutí hlavních bodů z přednášky "Climate Science: What Does it Say?" od Dr. Richarda Lindzena:

  1. Klimatické modely jsou příliš jednoduché a nereflektují složité vazby mezi atmosférou, oceány a sluncem.

  2. Atmosféra a klima jsou výrazně ovlivněny slunečním zářením a jeho cykly.

  3. Klimatické změny, které pozorujeme, jsou v souladu s přirozenými fluktuacemi klimatu a nemusí být způsobeny lidskou činností.

  4. Většina klimatických modelů nedokáže vysvětlit vývoj teplot v minulosti.

  5. Teplotní záznamy z minulosti naznačují, že klimatické změny jsou neustálé a období tepla a chladu se střídají.

  6. Změna teploty Země o 1 °C za poslední století není nic neobvyklého a stalo se to v minulosti.

  7. Neexistuje žádný vztah mezi koncentrací oxidu uhličitého a teplotou na Zemi.

  8. Vývoj klimatu na Zemi je velmi složitý proces a nelze ho jednoduše vysvětlit.

  9. Klimatické modely jsou přehnané a představují větší hrozbu pro společnost než samotné klimatické změny.

  10. Neexistuje žádný konsensus ohledně toho, jak výrazně je lidská činnost zodpovědná za klimatické změny.

  11. Země se nachází v meziledové době, takže bychom měli očekávat oteplování.

  12. Teplotní záznamy ukazují, že teploty se v minulosti měnily více než v současnosti.

  13. Odhadované dopady klimatických změn jsou z velké části založeny na spekulacích a nejsou podloženy skutečnými daty.

  14. Pokusy o regulaci emisí CO2 by mohly mít vážné ekonomické důsledky.

  15. Vládní politika by se měla zaměřit na zlepšení energetické efektivity a snižování znečištění, nikoliv na regulaci emisí CO2.

  16. Vědecká komunita se často dostává pod tlak, aby podporovala politické cíle.

  17. Politika by měla být založena na faktických datech a ne na ideologii.

  18. Měli bychom být otevřeni alternativním poh




Zde je shrnutí hlavních 20 bodů z přednášky "Climate Science: What Does it Say?" od Dr. Richarda Lindzena:

Klima se neustále mění a vždy se měnilo.
Hlavním ovlivňujícím faktorem klimatu je slunce.
Klima se přirozeně ochlazuje a zahřívá.
Ochlazení může mít větší negativní dopad než oteplování.
Klimatické modely jsou velmi nedokonalé a nespolehlivé.
Změny v klimatu mohou mít mnoho příčin a důsledků.
Důkazy o údajných katastrofických důsledcích změny klimatu jsou velmi nejisté.
Měření teploty na povrchu Země jsou velmi nedokonalé a nepřesné.
Významná část oteplování 20. století mohla být způsobena přirozenými faktory, nikoli člověkem.
Někteří vědci jsou názoru, že vliv skleníkových plynů je přeceňován.
Změny klimatu mohou mít pozitivní i negativní důsledky pro lidstvo.
Snaha o omezení emisí skleníkových plynů může mít závažné ekonomické dopady.
Většina emisí skleníkových plynů pochází z přírodních zdrojů, nikoli z lidské činnosti.
Oceány mají klíčovou roli v regulaci klimatu.
Klimatické změny mohou být součástí přirozeného cyklu planety.
Ochrana životního prostředí a udržitelnost jsou důležité, ale nesmí být zneužívány pro politické účely.
Změny klimatu jsou složitým jevem, který nelze jednoduše shrnout do jednoho čísla nebo ukazatele.
Prognózy o globálním oteplování jsou velmi nejisté a různé modely vedou k odlišným výsledkům.
Diskuze o změně klimatu by měla být založena na vědecké analýze dat, ne na politických preferencích.
Potřebujeme další výzkum a analýzy, abychom lépe porozuměli složitosti změny klimatu.


  1. The climate is always changing, and there is nothing particularly unusual about current climate trends.
  2. The greenhouse effect is real and does contribute to warming of the planet, but the amount of warming it causes is uncertain.
  3. CO2 is not a pollutant, but rather a necessary component of the atmosphere that supports plant life.
  4. The idea that human activity is the dominant cause of climate change is based on flawed computer models and incomplete data.
  5. Climate models are not capable of accurately predicting future climate trends.
  6. The climate system is inherently complex and poorly understood, and as a result, it is difficult to draw firm conclusions about the causes and consequences of climate change.
  7. Climate alarmism is driven by politics rather than science, and is often used to advance political agendas.
  8. Climate policies such as carbon taxes and cap-and-trade schemes are likely to be expensive and ineffective, and may do more harm than good.
  9. The current focus on reducing carbon emissions is misguided, as other factors such as land use and forestry are likely to be more important drivers of climate change.
  10. The current rate of warming is well within the range of natural variability, and there is no evidence to suggest that it is accelerating or that it poses a threat to human society.
  11. The idea that extreme weather events such as hurricanes, droughts, and floods are becoming more frequent and severe due to climate change is not supported by the data.
  12. The climate has always been changing and will continue to do so regardless of human activity.
  13. Climate change is a multifaceted issue that requires a multidisciplinary approach and should not be reduced to a simple question of carbon emissions.
  14. Climate science is far from settled, and there is still much to be learned about the causes and consequences of climate change.
  15. The mainstream media often presents a biased and one-sided view of climate science, which can be misleading to the public.
  16. The politicization of climate science has led to a culture of intolerance and intimidation within the scientific community.
  17. The so-called "consensus" on climate change is a myth, and there is a diversity of opinion among scientists on this issue.
  18. The focus on reducing carbon emissions has diverted attention and resources away from more pressing environmental issues such as air and water pollution.
  19. The use of renewable energy sources such as wind and solar power is unlikely to significantly reduce carbon emissions, and may have unintended negative consequences such as increased land use and wildlife mortality.
  20. The best approach to addressing climate change is through adaptation rather than mitigation, by developing technologies and strategies that enable societies to better cope with changing environmental conditions.


 
Exodus 90


 

Does Israel have the right to exist? | PM-Elect Benjamin Netanyahu | EP 311
Jordan Peterson

Q
souhrn 20. hlavních bodů: Does Israel have the right to exist? | PM-Elect Benjamin Netanyahu | EP 311

A

The video "Does Israel have the right to exist? | PM-Elect Benjamin Netanyahu | EP 311" features an interview with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, where he discusses the legitimacy of Israel's existence and other related topics. Here is a summary of the main points:

  1. Israel's right to exist is a fundamental issue for the country.
  2. The Israeli-Palestinian conflict is not just about land, but about the Palestinians' refusal to recognize Israel's right to exist as a Jewish state.
  3. The Israeli government is committed to finding a two-state solution to the conflict, but it requires the Palestinians to recognize Israel's right to exist.
  4. Israel has always been a Jewish state, even before the modern state of Israel was established in 1948.
  5. The Jewish people have a historical and religious connection to the land of Israel.
  6. Israel is a democracy that values freedom and human rights.
  7. Israel faces threats from terrorism and other hostile forces, and must defend itself to ensure its survival.
  8. The Iranian regime poses a significant threat to Israel's security, and Israel will do what it takes to prevent Iran from acquiring nuclear weapons.
  9. Israel has a right to self-defense and will take action to protect its citizens from attacks.
  10. Israel is a leading innovator in technology, medicine, and other fields.
  11. Israel has a thriving economy and is open to business and investment from around the world.
  12. Israel is a strategic partner of the United States, and the two countries share many values and interests.
  13. Israel is a beacon of hope and democracy in a region that is plagued by instability and conflict.
  14. The BDS (boycott, divestment, and sanctions) movement is not a legitimate form of protest and is rooted in anti-Semitism.
  15. Israel is committed to protecting the rights of all its citizens, including Arabs and other minorities.
  16. The Israeli government is committed to peace and will continue to work towards a peaceful resolution to the conflict.
  17. The Palestinian leadership must do its part in promoting peace and must stop inciting violence against Israel.
  18. Israel has made many concessions in the past to try and achieve peace, but these efforts have been met with violence and rejection.
  19. Israel has a strong and resilient society that is capable of overcoming challenges and building a better future for all its citizens.
  20. Israel is a vital part of the Jewish people's identity and will continue to exist as a Jewish state for generations to come.



Q
můžeš česky shrnout 15. hlavních bodů z: 10 Global Trends Every Person Should Know | Marian Tupy | EP 165

A

Určitě, rád vám přináším shrnutí 15 hlavních bodů z videa "10 globálních trendů, které by měl každý člověk znát" od Mariana Tupyho:

  1. Globální chudoba klesá.
  2. Svět se stává bohatším a hospodářsky volnějším.
  3. Státy se stávají stabilnějšími.
  4. Demokracie a lidská práva se zlepšují.
  5. Vzdělání se stává širší a dostupnější.
  6. Rozvoj technologií se stává rychlejším.
  7. Rostoucí urbanizace vede ke zlepšení životních podmínek v městských oblastech.
  8. Lidé žijí delší a zdravější životy.
  9. Emise skleníkových plynů se snižují.
  10. Většina lidí na světě má přístup k čisté vodě a zlepšuje se hygienické prostředí.
  11. Svět se stává bezpečnějším.
  12. Kriminalita v mnoha zemích klesá.
  13. Ženy získávají více práv a jsou stále více zastoupeny v politice a ve vedení firem.
  14. Svobodný trh se stává hlavním zdrojem hospodářského růstu.
  15. Lidé mají stále větší možnosti volby a osobní svobody.











Microsoft - MS Bing
https://www.bing.com/new#examples

https://www.bing.com/search?q=Write code to find the Fibonacci sequence in Python


LaMDA (Language Model for Dialogue Applications)

Google
Bard
https://en.wikipedia.org/wiki/LaMDA#Bard


čínský
Wenxin Yiyan
ERNIE Bot

korejský
SearchGPT

ruský
YaLM 2.0

https://chai.ml

https://gpt3demo.com/apps/chinchilla-deepmind


https://You.com

https://you.com/code
 


https://www.perplexity.ai

https://www.perplexity.ai/sql


Andrej Karpathy
https://www.youtube.com/c/AndrejKarpathy
@AndrejKarpathy

 
 
No Surprise, Andrej Karpathy Returns to OpenAI

   
Slovák, ktorý v Tesle viedol vývoj AI, nastupuje k tvorcovi ChatGPT. Sám ho zakladal s Elonom Muskom

   
Can Google Bard Stop Microsoft-Backed ChatGPT's Rise In Conversational AI Market?

  
https://twitter.com/karpathy/status/1624847051426234368

  
 

ChatGPT byl trénován na 54 TB textu
tj
1 034 424 knih x 2000 listů

1 MB je 37 oboustranných stránek
1GB je 19 svazků o 2000 oboustranných stranách.
1 TB je 19156 svazků po 2000 oboustranných stránkách.

zdroj


 
SEMAFOR
ChatGPT is about to get even better and Microsoft's Bing could win big
    
OpenAI has hired an army of contractors to make basic coding obsolete


Building makemore Part 2: MLP  -  Andrej Karpathy
https://www.youtube.com/watch?v=TCH_1BHY58I
 
Jupyter
https://www.youtube.com/@AndrejKarpathy/search?query=Jupyter


Microsoft potvrdil investici do AI. Na Azure běží upovídaná neuronka ChatGPT i malíř Dall-E 2



OpenAI’s AI Text Classifier
https://platform.openai.com/ai-text-classifier


Chat GPT: Jak ti AI pomůže snadněji vystudovat?





Interior design AI
https://interiorai.com

Chat GPT Alternatives – essays, coding, search and chat
https://www.pcguide.com/apps/chat-gpt-alternative




Transcript and Summary
GLASP  
https://glasp.co/youtube-summary

https://you.com
 


 
Mobile Hack
https://www.youtube.com/@Compelson

https://www.dreamstime.com/stock-photography-spiral-staircase-image27402432


Jak by se AI měla chovat a kdo by o tom měl rozhodnout. ChatGPT se přizpůsobí lidem s různým pohledem na svět




Biblická jména a úsloví
https://ceskepodcasty.cz/podcasty/biblicka-jmena-a-uslovi

Pán Bůh dal, Pán Bůh vzal. Od Jóba k permanentní revizi






generative ai 🗨️:

• text-to-gif (T2G)
• text-to-3D (T2D)
• text-to-text (T2T)
• text-to-NFT (T2N)
• text-to-code (T2C)
• text-to-image (T2I)
• text-to-audio (T2S)
• text-to-video (T2V)
• text-to-music (T2M)
• text-to-motion (T2Mo)

https://twitter.com/aaronsiim/status/1586412346817187840



A Complete Guide to Generative AI in 2023


Mapping the Generative AI landscape







Jak klást otázky?
Umění klást otázky
Používejte otevřené otázky?



Žádné komentáře: