5. července 2018

Jak zavařujeme

Jak zavařujeme

Zavařování Samotné suroviny ke konzervování rozdělujeme na dva druhy
– na obsahující kyselinu a ty bez ní.
Ty co obsahují kyselinu – např. ovoce, rajčata, čátný, marmelády, ty je naprosto bez problémů možné zavařovat v zavařovacím hrnci ve vodní lázni.
Spory, které se snažíme zničit jsou velmi odolné a umožňují po dlouhou dobu přečkat nepříznivé životní podmínky.
Sporuláty snášejí teploty přes 100st.C, některé hynou až po 22 minutách při 120st. C – proto používáme sterilaci pod tlakem, ale nesnášejí prostředí kyselé.
V kyselém prostředí se pohybují spory, kterým stačí sterilace pod 100 st. C.
Ty co kyselinu neobsahují – to jsou potraviny s ph přes 4.6 kam patří např zelenina, nějaké specifické druhy rajčat, maso, ryby a mléko se zavařují ve vodní lázni špatně a díky možnosti zkažení, případně botulismu, je nezbytné je zavařovat na dvakrát s určitou přestávkou, většinou 24 hodin.
Ideální je pro ně zavařování pod tlakem, kdy se díky tlaku dostane teplota při zavařování na 130 st. C, není třeba zavařovat dvakrát, stačí pouze jednou, ovšem je třeba dodržet přesné pokyny k zavařování...

Ať už se jedná o malé domácí pastéry, o malé nerezové odstředivky a hlavně tedy v tomto případě – o zavařovací tlakové hrnce.






The Chemistry of Canning – in C&EN | Compound Interest


How to Make the Juiciest & Moistest Chicken Breast in Pressure Cooker







Pressure Canners vs. Pressure Cookers



Periodic graphics: The chemistry of canning

Chemical educator and Compound Interest blogger Andy Brunning packs in the science involved in preserving your home-grown fruits and veggies


https://cen.acs.org/content/dam/cen/94/36/09436-canning.pdf



Science - Chemistry - Everyday Chemistry

www.compoundchem.com/wp-content/uploads/2014/10/The-Chemistry-of-Candy.png



www.CompoundChem.com/wp-content/uploads/2014/09/The-Chemistry-of-Jam-Making-1024x724.png







Pressure Canner and Cooker - 22l

Pressure canning is the only method recommended safe by the U.S.D.A. for low-acid foods such as vegetables, meats and fish...

All American #921 Pressure Canner/Cooker - 21 1/2 Qt.
Pressure regulator weight with settings of 5 psi, 10 psi and 15 psi


ebay.co.uk   Pressure Canner Cooker


https://eartheasy.com/all-american-pressure-canner-cooker-model-930-30-quart/



Další z řady možností zavařování – tlakový hrnec

www.chefshop.cz/blog/jak-spravne-vybrat-tlakovy-hrnec/

Jak vybrat tlakový hrnec 2019


tescoma
Tlakový hrnec ULTIMA 7.5 l  - 0,85bar
https://tescoma.cld.bz/Pressure-cooker-ULTIMA/16
Tlakový hrnec MAGNUM 8.5 l


https://tlakove-hrnce.heureka.cz/f:4555:3216;4557:37177;4561:1/


tlakový hrnec TESSA 12 litrů

AVAIR AVAIR ELLA LUX D6K2A černý/červený

https://cs.wikipedia.org/wiki/Papinův_hrnec



23l
www.biano.cz/produkt/22759896-tomgast-tlakovy-hrnec-bistro-23l





www.waldeneffect.org/blog/Don__39__t_lose_nutrients_in_the_kitchen/

www.foodrenegade.com/pressure-cooking-healthy/





Instant Pot Sweet Potato Recipe (Pressure Cooker Sweet Potato Recipe): How long to

Instant Pot Sweet Potatoes Experiment Results



Instant Pot Potato Salad

Instant Pot Sweet Potatoes







vícevrstvý bariérový sáček

https://www.vepak.cz/ostatni-ploche-barierove-sacky-bez-pape

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sterilace





http://theteastylist.com/2012/01/03/the-boiling-point/











https://jezhned.cz

http://grandlahudky.cz/sortiment/

https://www.hamham.cz/vyhody-jidel

http://grandlahudky.cz/sortiment/tepla-kuchyne/






konzervování
konzerva
ovoce
fruit
jam


Žádné komentáře: