8. prosince 2017

Jak se lítá na Mars?

Jak se lítá na Mars?



Malý průvodce po oběžných drahách


heliocentrická dráha k Marsu

1. Země i Mars, stejně jako většina ostatních planet naší soustavy, obíhají Slunce téměř v jedné rovině. To celou věc prostorově zjednodušuje.

2. Země je přitom Slunci trochu bližší než Mars. Při letu k Marsu je potřeba méně paliva než při letu k Venuši – díky méně náročnému brzdnému manévru u cíle. 

3. Fyzikální zákony nutí blízké planety obíhat kolem Slunce rychleji než vzdálenější planety. Mars a Země obíhají Slunce různými rychlostmi. Čas od času se tedy Země i Mars nacházejí v obzvlášť příznivé vzájemné poloze.

V zájmu úspor paliva startuje sonda ve směru pohybu Země. Využívá tak rychlosti oběhu Země kolem Slunce. K této rychlosti se pak už jen přičítá vlastní rychlost, na kterou ji urychlily startovací motory.

Sonda musí startovat v příznivém momentě. Je to tehdy, když se Mars nachází na oběžné dráze kolem Slunce „před“ naší planetou. Vhodnou pozici zaujímají obě planety ovšem jen každých 26 měsíců.

Jedna z typických drah našich sond je vidět na obrázku nahoře. Dráha sondy je znázorněna zelenou barvou, dráha Země modrou a dráha Marsu červenou. Země se pohybuje kolem Slunce rychleji než Mars, už během letu sondy k Marsu ho na oběžné dráze „předběhne“. V době, kdy sonda přistává, se jí i Marsu Země vzdaluje.
Zdroj:
ExoMars 2016 – jak se dostat na Mars?

Země se otáčí kolem své osy od západu k východu (proti směru pohybu hodinových ručiček), v témž směru, ve kterém obíhá kolem Slunce.


Jak dlouho trvá Sluneční soustavě oběh kolem středu Galaxie?


Sluneční soustava | Úvod


Příliš mnoho roků - díl první



Překvapení: Jádro Slunce rotuje čtyřikrát rychleji než jeho svrchní část



Elon Musk shows off the Tesla Roadster that SpaceX will send beyond Mars











Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?

1 komentář:

Simpson Garce řekl(a)...

buy isotretinoin 20 mg online works by minimizing the oil glands in the skin and directing the growth of new skin to prevent the buildup of these clogged pores. These positive effects can also help to combat the development of acne scars by reducing the amount of inflammation and the severity of the acne breakouts.