15. května 2009

Jan Karafiát - Broučci - Fireflies

Jan Karafiát - Broučci - Fireflies

cituji z wikipedie
...Je znám první českou původní autorskou pohádkou pro děti Broučci: pro malé i veliké děti (1876).
 
Brunčki - překlad Adolf Černý, 1909
Die Käferchen - překlad Naďa a Paul Locher-Záleský, Albatros Praha, 1994, 1. dt. Aufl., ISBN 80-7264-045-3
Świetliki - překlad Jadwiga Bułakowska, 1964
Fireflies - překlad Rose Fyleman, ilustroval Emil Weiss; Allen & Unwin, Londýn 1942
 

 

Japan









Die Käferchen - Německá verze Broučci


BROUCCI. Pro male i velike deti. Illustroval Vojtech Preissig. [Fireflies. For Children Big and Small]

Date Published: 1903

Nakladem Dedictvi Komenskeho Praze (Prague) 1903 First thus edition Octavo (8vo) Hardcover

Text is llustrated with eleven black & white plates by Vojtech Preissig (1873-1944). No date of publication listed. Book measures 10 3/4" in height. Author is not listed in book. Page edges are moderately browned and brittle, with several pages beginning to loosen. Preissig's pencil-drawings show the fireflies as clothed human-like beings with wings and identical black eyes that have a surreal focus. Illustrated endpapers. Each page of text is bordered on the top and bottom with a black woodcut design also by Preissig, which at most are shared with the opposite page. I estimate that there must be one hundred different page border designs (initialed in the woodblock or linoleum cut "V.P. 1901"). It is likely that the Art Nouveau binding was designed by him as well, though it is not identified as such. A rare find of this important Czechoslovakian's work, published soon after his working with Alphonse Mucha in Paris.


Firemní značka a ochranná známka KIN - Girl, dívka, která má na místě oka patentní knoflík, vznikla v souvislosti s reklamní kampaní ve Spojených státech v roce 1912. Jako v případě mnoha jiných vynikajících reklamních nápadů, tak i v tomto, pomohla ke vzniku světoznámého loga na svět náhoda. Když se Jindřich Waldes plavil do Ameriky, seznámil se na palubě zaoceánské lodi s příjemnou mladou dívkou Elisabeth Coyensovou. Jednoho dne se cestující společnost bavila v lodním baru a Elisabeth dostala v dobrém rozmaru nápad, přiložit si k levému oku místo monoklu reklamní vzorek mnohonásobně zvětšeného spínacího knoflíku. Pro Waldese se stal tento rozpustilý kousek okamžitou inspirací. Pohotově zhotovil fotografie dívky s patentkou na místě oka, podle nichž pak jeho přátelé - malíři František Kupka a Vojtěch Preissig - přetvořili žert „Miss KIN“ v nové logo Waldesovy firmy...
zdroj


Vojtěch Preissig
Vojtěch Preissig  Les Joies du Foyer (Broučci)







.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vojtěch Preissig se dočkal souborné výstavy

http://www.radio.cz/cz/clanek/60622

Isotretinoin 20 mg řekl(a)...

Isotretinoin 20 mg is a medication that contains isotretinoin. It is a normally happening subordinate of nutrient A. This medication is utilized for the treatment of an extreme type of skin inflammation called nodular skin break out portrayed by enormous, aroused, difficult skin break out sores profound under the skin. It follows up on skin organs to decrease the creation of a substance called sebum that can cause skin break out or pimples. It additionally has a mitigating activity which diminishes the redness and enlarging related with skin inflammation.