1. srpna 2023

Strategie vs Plánování

A Plan Is Not a Strategy - Plán není Strategie

#RogerMartin 
One of the world’s leading thinkers on strategy, says developing strategy means going outside an organization’s comfort zone and escaping the common traps of strategic planning.
#HarvardBusinessReview #Success

Strategie vs Plánování

1

Rozdíl mezi strategií a plánováním: Roger Martin zdůrazňuje, že strategie a plánování jsou odlišné koncepty. Zatímco plánování zahrnuje výpis aktivit, jako je zlepšování zákaznických zkušeností nebo otevírání nových zařízení, strategie vyžaduje soubor integrovaných rozhodnutí, která umisťují společnost na vybraném hracím poli do vítězné pozice.

2

Podstata strategie: Strategie je o výběru hracího pole a vývoji koherentní teorie o tom, jak na tomto poli překonat konkurenty v obsluze zákazníků. Jde o předvídání výsledků a pozicování pro konkurenční výhodu, na rozdíl od plánování, které se zaměřuje na řízení vnitřních zdrojů.

3

Zákaznické výsledky ve strategii: V rámci strategie je úspěch určen preferencí zákazníků pro produkt nebo službu, což je nepředvídatelné a nekontrolovatelné, a představuje odlišnou výzvu oproti pohodlí plánovacích aktivit, jako je stavba továren nebo nábor personálu.

4

Případová studie Southwest Airlines: Úspěch Southwest Airlines je použit jako příklad efektivní strategie. Zvolili si unikátní přístup (lety z bodu A do bodu B, jediný typ letadla, žádné jídlo na palubě, online rezervace), který jim umožnil nabízet nižší ceny a překonat hlavní letecké společnosti, které se zaměřovaly pouze na expanzi a účast.


Implementace efektivní strategie:

Aby se vyhnuli "pasti plánování", měli by vedoucí pracovníci přijmout nejistotu strategie, jasně formulovat jejich strategickou logiku a být připraveni upravit svůj přístup.
Stručná, dobře definovaná strategie, která je otevřená pro úpravy, je klíčem k dosažení dlouhodobého úspěchu oproti pouhému plánování.






Most strategic planning has nothing to do with strategy.

So what is a strategy?

Why do leaders so often focus on planning?

Let's see a real-world example of strategy beating planning.

How do I avoid the "planning trap"? 

https://www.youtube.com/watch?v=iuYlGRnC7J8









Strategie pro podnikání zaměřené na
zakázkovou výrobu doplňků a dárků z překližky laserem
by měla zahrnovat následující klíčové body:

Identifikace Cílového Trhu a Potřeb Zákazníků: Pochopení, kdo jsou vaši hlavní zákazníci (např. jednotlivci hledající osobní dárky, firmy hledající firemní dárky, dekorační trhy) a jaké jsou jejich specifické potřeby a preference. Zahrnutí průzkumu trhu pro lepší porozumění trendům a poptávce.

Rozvoj Unikátního Produktového Portfolia: Navrhněte rozmanitý sortiment produktů, které vyhovují různým příležitostem a preferencím zákazníků. Může to zahrnovat personalizované ozdobné předměty, reklamní materiály pro firmy, umělecká díla, užitkové předměty jako jsou tácy nebo podložky a další. Důraz na design a kreativitu.

Technologická Excelence a Kvalita: Investice do kvalitního laserového vybavení pro přesné a detailní řezání. Zajistěte, že kvalita materiálů a zpracování je vysoká, aby byly výrobky odolné a esteticky přitažlivé.

Marketing a Online Přítomnost: Vybudování silné online přítomnosti prostřednictvím webových stránek a sociálních médií. Využití digitálního marketingu, včetně SEO a sociálních médií, pro dosažení širšího publiku. Zvážit partnerství s designovými blogy nebo influencers, kteří mohou pomoci propagovat produkty.

Flexibilní a Rychlá Služba Zákazníkům: Nabídněte rychlou a efektivní službu na míru, včetně možnosti rychlého zpracování zakázek pro poslední chvíle. Zajistěte vynikající zákaznický servis, včetně možností přizpůsobení produktů dle přání zákazníka.

V této strategii je důležité neustále sledovat reakce zákazníků a tržní trendy, abyste mohli pružně reagovat na měnící se poptávku a inovovat své produkty a služby.




plán 




Žádné komentáře: