29. dubna 2023

Výživové nutriční hodnoty potravin

Nutriční hodnoty potravin 


Potraviny obsahují: bílkoviny, vitamíny, minerály, makronutrienty, vlákninu, sacharidy, tuky ...



Česko 
www.NutriDatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-skupiny
 
01 - Mléko, mléčný výrobek nebo analog mléka

02 - Maso nebo masný výrobek  

04 - Vejce nebo vaječný výrobek

05 - Tuky nebo oleje

07 - Ovoce nebo ovocný výrobek

09 - Ořechy, semena nebo jádra


Vyhledávání potravin » Podle nutrientu

Vyhledávání potravin » Podle abecedy

Vyhledávání potravin » Podle názvu

Vyhledávání potravin » Pokročilé vyhledávání



Jaká je nutriční efektivita různých potravin?
Porovnej ovoce a zeleninu z obchodu iTesco z hlediska nutriční efektivity. 

Nutriční hodnoty:
Zahrnout informace o hlavních přínosných složkách, jako jsou vitamíny, minerály, makronutrienty, energetická hodnota, vláknina, voda

Množství odpadu: Posoudit, kolik odpadu vzniká při zpracování konzumaci (tzn., že sníme méně)

Obsah látek: Rozdělit obsahované látky na cenné důležité, neutrální, nevhodné.

Přepočet výživných hodnot na x Kč a 500g:
Pro jednoduché srovnání přepočítat obsah nutričních hodnot na x Kč a 500g

Doporučené denní dávky (DDD): Beroucí v úvahu RDI dle zemí
Česko, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Slovensko.




EuroFIR AISBL - Association Internationale Sans But Lucratif
https://www.eurofir.org


Abecedně seřazené bylinky dle účinků schválených zdravotních tvrzení
dle platných nařízení EU. Zdravotní tvrzení - Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení.





Ovoce čerstvé
https://www.kaloricketabulky.cz/ovoce 


Zelenina čerstvá
https://www.kaloricketabulky.cz/zelenina-lusteniny-a-houby/zelenina-cerstva


Výživová a zdravotní tvrzení - eagri

Výživová a zdravotní tvrzení - SZPI


Výživová nutriční hodnota - kdy a jak má být označena na obalu?


Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku - NZIP

(Národní zdravotnický informační portál)



Zajímavé odkazy

Alergie (nejen potravinové)

https://www.szpi.gov.cz/clanek/zajimave-odkazy.aspx


Laboratorní ukazatelé nedostatku nebo nadbytku železa

Výživa dětí


Německo 
The German Nutrition Society (DGE) 

Nährwerte von Lebensmitteln

https://www.dge.de


Was im Essen steckt: Vitamine und Mineralstoffe


Zinek: Nyní vstupuje do hry fytát

Nové doporučení pro minerální zinek nyní závisí na příjmu fytátů. Fytáty se nacházejí například v luštěninách a celozrnných obilovinách. V trávicím traktu vytváří fytát se zinkem komplex, takže tělo již nemůže minerál vstřebávat. Vysoký příjem fytátů může snížit vstřebávání zinku o 45 % ve srovnání s průměrným příjmem.
Proto má smysl konzumovat více zinku při vysokém příjmu fytátů. Fytáty se odbourávají namáčením, klíčením nebo fermentací v kvásku, čímž se zvyšuje biologická dostupnost zinku. Zinek je pro tělo také lépe dostupný, pokud se současně konzumují živočišné bílkoviny ...


Zink: Jetzt kommt Phytat ins Spiel


Vitamin B6: Bílkoviny již nejsou relevantní pro doporučený příjem.

Ve svých předchozích doporučeních DGE předpokládala, že potřeba vitaminu B6 závisí na příjmu bílkovin. Na základě současné situace ve studiích nyní odvodila novou referenční hodnotu pro vitamin B6 z pyridoxal 5'-fosfátu (PLP), zásobní formy tohoto vitaminu ve svalech a krevní plazmě. Koncentrace PLP v plazmě je nejlepším parametrem pro posouzení stavu zásobování vitaminem B6.

Co se změnilo?

Doporučená dávka vitaminu B6 se již neodvozuje z bílkovin, ale z pyridoxal-5'-fosfátu (PLP). U dospělých je nyní vyšší:

1,4 mg denně pro ženy (dříve 1,2 mg/d) a 1,5 mg denně pro ženy.

1,6 mg denně pro muže (dříve 1,4-1,5 mg/d).

Nové hodnoty jsou mírně nižší pro těhotné a kojící ženy:

Vitamin B6: Protein für die Zufuhrempfehlung nicht mehr relevant



Jak mohou vegetariáni uspokojit potřebu vitaminu B12?

Vitamin B12 je produkován pouze mikroorganismy, jako jsou bakterie, houby nebo řasy, a proto se nachází především v živočišných potravinách. Různé sinice sice obsahují vitamin B12, ale jedná se o tzv. analogy vitaminu B12, které člověk nemůže využít.
Lidé, kteří nejedí maso, ryby a vejce (lakto-ovo-vegetariáni), mohou svou potřebu vitaminu B12 pokrýt pouze mlékem a mléčnými výrobky. Při veganské stravě není možné vstřebat dostatečné množství vitaminu B12. Lidé, kteří se vegansky stravují delší dobu, proto potřebují k zajištění dostatečného přísunu vitaminu B12 doplňky stravy nebo potraviny obohacené vitaminem B12, jako jsou snídaňové cereálie, müsli tyčinky, sójové mléko nebo ovocné šťávy.
Bez doplňků stravy by se neměly obejít zejména těhotné ženy a kojící matky na veganské stravě.

Wie können Vegetarier den Bedarf an Vitamin B12 decken?


Was im Essen steckt: Vitamine und Mineralstoffe


Všechny referenční hodnoty
zveřejňují společně německá (DGE), rakouská (ÖGE) a švýcarská (SGE) společnost pro výživu.


Die Österreichische Gesellschaft für Ernährung


Švýcarská - Nutriční databáze



British Nutrition Foundation  

Healthy sustainable diets - Nutrient requirements  

A healthy, balanced diet







Úvod do racionální výživy




https://www.calorieking.com/us/en/foods

https://www.nutrition.gov/topics/whats-food

https://en.wikipedia.org/wiki/Table_of_food_nutrients





Nutritional Values For Common Foods And Products
www.nutritionvalue.org



Nutritional values of foods 



777




Žádné komentáře: