8. ledna 2022

Okamžité malé nebo vzdálené velké uspokojení

Okamžité nebo bezprostřední uspokojení vs větší vzdálené?

instant gratification


Okamžité uspokojení je pojem, který označuje pokušení a z něj vyplývající tendenci vzdát se budoucího prospěchu, abychom získali méně uspokojivý, ale okamžitý prospěch


Regulace emocí: individuální rozdíly v regulaci emocí také ovlivňují naši tendenci k okamžitému vs. odloženému uspokojení; emoční tíseň nás nutí přiklánět se k volbám, které nám okamžitě zlepší náladu, a ohroženi jsou zejména ti, u nichž se objevily problémy s regulací emocí.

 

Lidé obecně rádi očekávají pozitivní věci a neradi očekávají věci negativní, což může vést k rozhodnutí věci odložit nebo se jim věnovat co nejrychleji, aby vyhledali potěšení nebo se vyhnuli nepohodlí.

 


Atomic Habits

https://jamesclear.com/3-2-1


 Why Procrastinators Procrastinate



16 Delayed Gratification Exercises, Worksheets, & Activities


Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator | TED


 

https://waitbutwhy.com/2013/10/why-procrastinators-procrastinate.html

Why You Can't FOCUS - And How To Fix That

 

psychoanalytik - Otto Gross

Franz Kafka
Sigmund Freud
Carl Gustav Jung


MÁ CENU DOTAHOVAT VĚCI DO KONCE? UTOPENÉ NÁKLADY



Jak může Lídr / Leader rozvíjet charisma?

Let's face it: charisma matters | John Antonakis | TEDxLausanne
Pojďme si to přiznat: charisma má význam.


Význam charismatu a jeho definice: John Antonakis se zaměřuje na koncept charismatu, jeho těžko uchopitelnou povahu a silný vliv na vedení a sociální hnutí. Používá příklady ze svého pozorování a zkušeností v Jižní Africe, včetně vůdcovství Nelsona Mandely, aby ilustroval, jak charisma může ovlivnit výsledky voleb a vést k mírovému přechodu od apartheidu k demokracii.

Percepce tváře a předpovídání volebních výsledků: Antonakis rozpracovává výzkum, podle kterého lidé často dokáží předpovědět výsledky voleb na základě vzhledu kandidátů, což naznačuje evoluční předpojatost vůči určitým rysům tváře vnímaným jako kompetentní nebo vhodné pro vedení. Tento jev byl pozorován napříč různými kulturami a dokonce i u dětí ve zjednodušených experimentech, což naznačuje, že naše hodnocení vůdcovství může být ovlivněno hluboko zakořeněnými instinkty.

Charisma lze naučit: Antonakis ukazuje prostřednictvím studií s EMBA studenty a manažery, že charisma, definované jako symbolický vliv zakotvený ve hodnotách a emocích, lze rozvíjet pomocí specifických taktik vedení. Tyto taktiky umožňují jedincům vylepšit vnímání svých vůdcovských kvalit bez ohledu na fyzický vzhled a dokonce zdvojnásobit používání charismatických vůdcovských taktik v komunikaci.

Vliv charismatu na výkon: Antonakis představuje další výzkum, který ukazuje, že charisma může významně zvýšit výkon a motivaci pracovníků, a to srovnatelně s finančními pobídkami. To vyvolává otázky ohledně tradičních ekonomických teorií a zdůrazňuje sílu charismatické komunikace, která dokáže zvýšit výkon "zcela zdarma" a zároveň snížit výrobní náklady.

Taktiky charismatického vedení: Na závěr Antonakis představuje příklady efektivních taktik charismatického vedení, jako je vytváření vizí pomocí metafor, poskytování obsahu a vášnivé doručení. Tyto taktiky, včetně používání rétorických otázek, třídílných seznamů a vyjádření společných sentimentů, mohou výrazně zlepšit efektivitu vůdců a jejich vliv. Antonakis vyzývá posluchače, aby tyto taktiky aplikovali za účelem zlepšení svých vůdcovských schopností a dosáhli lepších výsledků ve svém profesionálním i osobním životě.


Vytváření vizí pomocí metafor: "Aby se vůdce spojil, musí udělat tři věci. Za prvé, rámcovat, aby dal vizi. Namalujte obraz a zaměřte pozornost pomocí metafor, příběhů a dalších technik."

Poskytování obsahu: "Za druhé, poskytnout obsah pro zdůvodnění, vyjádřit pocity kolektivu a dodat důvěru v cíle."

Vaše vyjádření je doručení: "Za třetí, přednášejte živě a vášnivě, s využitím hlasu, gest a dalších taktik."

Používání rétorických otázek: "Rétorické otázky, které vytvářejí hádanku, intriku, kterou je třeba vyřešit."

Třídílné seznamy: "Třídílný seznam. Proč právě tři? Inu, tři naznačuje nějaký vzor, naznačuje úplnost a zní hezky."

Vyjádření společných pocitů: "Vyjádřil jsem také sentimenty kolektivu, abychom uzavřeli psychologickou propast mezi námi."



Vytváření vizí pomocí metafor: Aby vůdce mohl účinně navázat spojení s ostatními, musí být schopen vytvářet a sdílet svou vizi. Toho dosáhne tak, že využívá bohatý slovník plný metafor, příběhů a dalších narativních technik, které jeho vizi zpřístupňují a zároveň zvýrazňují. Tímto způsobem je schopen malovat více než jen obraz v mysli posluchače; vytváří celou scénu, která přitahuje pozornost a usnadňuje porozumění a emocionální spojení s vizí.

Poskytování obsahu: Poskytování podstaty znamená, že vůdce musí předložit jasné a přesvědčivé argumenty, které podporují jeho vizi nebo návrhy. To zahrnuje vyjádření společných hodnot a pocitů skupiny, čímž se posiluje důvěra ve vedení a v samotné cíle. Vůdce také musí projevit empatii a porozumění pro kolektivní emoce, což pomáhá posílit soudržnost skupiny a její angažovanost vůči společným cílům.

Vášnivé doručení: Charismatický vůdce doručuje své zprávy s nadšením a vášní, což značně zvyšuje jejich přesvědčivost a zapamatovatelnost. Použití dynamického hlasu, expresivních gest a dalších fyzických taktik přitahuje pozornost a zvyšuje emocionální dopad sdělení. Tento způsob prezentace pomáhá překonat bariéry skepticizmu a apatie u posluchačů.

Používání rétorických otázek: Rétorické otázky jsou významným nástrojem, který vytváří prostor pro zvědavost a reflexi. Namísto toho, aby poskytoval přímé odpovědi, vůdce využívá tyto otázky k vyvolání zamyšlení a k posílení zapojení posluchačů. Otázky vyvolávají pocit, že existuje něco, co má být odhaleno nebo objeveno, což motivuje posluchače k aktivnějšímu zapojení do diskuse nebo tématu.

Třídílné seznamy: Využití třídílných seznamů je založeno na principu, že informace prezentované ve skupinách tří jsou pro mozek snadněji zpracovatelné a pamatovatelné. Tento formát naznačuje kompletnost a harmonii, čímž usnadňuje porozumění a zvyšuje estetickou přitažlivost sdělení. Třídílný seznam slouží jako rytmický a strukturální prvek, který pomáhá uspořádat informace a učinit je více přístupnými.

Vyjádření společných sentimentů: Výraz společných pocitů a emocí je klíčový pro vytvoření silného emocionálního vazby mezi vůdcem a jeho následovníky. Tím, že odráží a sdílí pocity skupiny, vůdce zmenšuje psychologickou vzdálenost mezi sebou a ostatními, což vede k většímu pocitu sounáležitosti a důvěry. Vyjádření společných sentimentů pomáhá vytvářet pocit jednoty a posiluje vazby mezi členy skupiny, což je zásadní pro efektivní vedení a spolupráci. Tato technika nejenže pomáhá uzavřít psychologickou propast mezi vůdcem a skupinou, ale také motivuje jednotlivce k akci a podpoře společných cílů, protože se cítí být součástí většího celku a sdílejí s vůdcem společné hodnoty a aspirace.


Prostřednictvím těchto šesti prvků charismatické komunikace mohou vůdci efektivněji rezonovat se svými posluchači, vytvářet silné vazby a vést své skupiny k dosažení vysokých cílů. Každý z těchto prvků přispívá k vytvoření silného, přesvědčivého a inspirativního sdělení, které může motivovat a sjednotit lidi kolem společné vize. Význam těchto prvků spočívá nejen v jejich individuálním přínosu, ale i v jejich kombinované síle, když jsou používány současně, což vede k výraznému zvýšení charismatu a vlivu vůdce.



Pro navázání spojení musí vůdce nejprve nastínit vizi. Maluje obraz a soustředí pozornost skrze metafory, příběhy a další metody.

Poskytnutí podstaty: Jde o dodání opodstatnění, vyjádření společných pocitů a posílení důvěry v stanovené cíle.

Živé předávání: Zahrnuje nadšené a energické sdělení pomocí hlasu, gest a dalších prostředků.

Použití rétorických otázek: Rétorické otázky vytvářejí záhadu nebo otázku, která vybízí k řešení.

Třídílné seznamy: Seznam tří prvků, což je považováno za náznak vzoru, naznačuje úplnost a zní příjemně.

Vyjádření společných pocitů: Já také vyjádřil pocity společenství, abych překlenul psychologickou propast mezi námi.



Vytváření vizí pomocí metafor je umění, které může významně posílit vaši schopnost inspirovat a vést ostatní. Metafora je silný nástroj, protože dokáže komplexní myšlenky a vize přetvořit na snadno pochopitelné a zapamatovatelné obrazy. Zde jsou kroky a tipy, jak efektivně využívat metafory při vytváření a sdílení vašich vizí:


1. Zvolte správný základ pro metaforu

Pochopení publika: Aby byla metafora účinná, musí rezonovat s vaším publikem. Zvažte jejich zájmy, zkušenosti a kulturní pozadí.

Relevance k vizím: Vyberte metaforu, která přirozeně souvisí s klíčovými prvky vaší vize. Měla by zjednodušit komplexní myšlenky a zároveň vzbuzovat silné obrazy a emoce.

2. Vybudujte příběh kolem metafory

Vyprávění příběhů: Použijte metaforu jako základ pro příběh, který ilustruje vaši vizi. Příběhy jsou snadno zapamatovatelné a mohou posílit emocionální spojení s vaší myšlenkou.

Detail a popis: Přidání detailů do vaší metafory a příběhu pomáhá vytvořit živější a více přesvědčivý obraz.

3. Použijte metaforu k zvýraznění kontrastu

Před a po: Použijte metaforu k vykreslení kontrastu mezi současným stavem a budoucí vizí. To pomůže zdůraznit důležitost změny nebo akce.

4. Integrujte metaforu do komunikace

Konsekvence: Používejte metaforu konzistentně v různých formách komunikace, aby se stala ústředním bodem vašeho sdělení.

Různé formáty: Využijte metaforu ve vizuálních prezentacích, psaných materiálech a mluveném slovu, abyste posílili její přítomnost a dopad.

5. Vytvořte dialog

Zapojení publika: Povzbuzujte své publikum, aby se zapojilo do diskuse o vaší metafoře a vizi. To může pomoci lépe porozumět jejich pohledům a potřebám.

6. Sledujte reakce a přizpůsobte se

Zpětná vazba: Sledujte, jak vaše publikum reaguje na metaforu, a buďte připraveni ji přizpůsobit nebo vysvětlit hlouběji, pokud je to potřeba.

Použitím metafor můžete vyvolat silnější emoční reakce, zjednodušit složité koncepty a vytvořit hlubší porozumění pro vaši vizi. Klíčem je zvolit metaforu, která je relevantní, rezonuje s vaším publikem a posiluje klíčové aspekty vaší vize.





Chtěl znemožnit snoby. Geniální padělatel pracoval v zahradním domku

Shaun Greenhalgh

Geniální podvodník Han van Meegeren: Osudovou chybu promění v triumf!

padělky padělatel
  
  
  
A “Chinese Borges” wrote millions of words of fake Russian history on Wikipedia for a decade.


Sama doma. Číňanka z nudy sepsala na Wikipedii falešné dějiny Ruska
Yi Fan
Zhemao




https://waitbutwhy.com/2020/01/sick-giant.html

 


https://twitter.com/JamesClear

 

 
Psychologie peněz, aneb jaké emoce ovlivňují naše nakupování?
Jan Urban

Blbá blondýna radí poprvé: nesplácejte půjčky půjčkami
https://www.youtube.com/watch?v=rF4vJpMGXYU
https://www.navigatoruveru.cz/uvery/

 

Ten Global Trends Every Smart Person Should Know |
Marian Tupy - Jordan B Peterson Podcast S4 E18


The Eastern Plain - My Last Song (Tigerblood Jewel Remix)


instant gratification vs delayed gratification

https://study.com/academy/lesson/instant-gratification-vs-delayed-gratification.html


instant gratification monkey


Placený YouTube diskuse
Daniel Olejník
https://twitter.com/olejnik_dan/status/1488978808988393487


https://www.statista.com/statistics/1115276/unemployment-in-europe-by-country/

FRED
https://fred.stlouisfed.org/series/LRUN74TTEUQ156S#0

https://fred.stlouisfed.org/series/LRUN74TTEUQ156S#0

Panických atak přibývá. Jak bojovat se stavem, kdy máte pocit, že umřete
Panická ataka


Hry a NFT
Zavádění NFT není dobrý nápad. Další a další jména si to rozmýšlejí
ale ne EA - Electronic Arts
https://www.idnes.cz/hry/magazin/nft-herni-prumysl-rozhodnuti.A220203_092315_bw-magazin_oma


Kdo je to ten profesor Flegr?



Německá Sestra AirBank

Velvon debriefieng I. — Technologie

Velvon debriefieng II. — Organizace vývoje





NT
Technical Leader | Socio-Technical Architect | Continuous Delivery

How Lead Develop ers

Patterns, Principles,
and Practices of Domain-Driven Design

Architecture Modernization: Product, Domain, & Team-Oriented
A Guide for Technology Leaders

Nick Tune   ntcoding-medium



Hi, I’m Nick Tune

I work with CTOs and technology leaders to define strategy, shape architecture, and build high-performing continuous delivery teams.

You can hire me for consulting, training, speaking, and writing opportunities.

https://twitter.com/ntcoding

I use techniques like: 
EventStorming,
Wardley Mapping,
Team Topologies,
and Domain Message Flow Modelling
to run in-person and remote workshops for clients working in many different domains.


Leadership Training for Biz, Product, and Technology Leaders




On Money Creation    cheapETH  https://cheapeTH.org  eTH coin

CTH-ETH
https://exchange.centex.io/exchange/CTH-ETH

George Hotz
@comma_ai
https://twitter.com/realGeorgeHotz
https://geohot.github.io/blog
https://geohot.com

DeFi
https://www.coinbase.com/learn/crypto-basics/what-is-defi




Vytváření vizí pomocí metafor je umění, které může významně posílit vaši schopnost inspirovat a vést ostatní. Metafora je silný nástroj, protože dokáže komplexní myšlenky a vize přetvořit na snadno pochopitelné a zapamatovatelné obrazy. Zde jsou kroky a tipy, jak efektivně využívat metafory při vytváření a sdílení vašich vizí:


1. Zvolte správný základ pro metaforu

Pochopení publika: Aby byla metafora účinná, musí rezonovat s vaším publikem. Zvažte jejich zájmy, zkušenosti a kulturní pozadí.

Relevance k vizím: Vyberte metaforu, která přirozeně souvisí s klíčovými prvky vaší vize. Měla by zjednodušit komplexní myšlenky a zároveň vzbuzovat silné obrazy a emoce.

2. Vybudujte příběh kolem metafory

Vyprávění příběhů: Použijte metaforu jako základ pro příběh, který ilustruje vaši vizi. Příběhy jsou snadno zapamatovatelné a mohou posílit emocionální spojení s vaší myšlenkou.

Detail a popis: Přidání detailů do vaší metafory a příběhu pomáhá vytvořit živější a více přesvědčivý obraz.

3. Použijte metaforu k zvýraznění kontrastu

Před a po: Použijte metaforu k vykreslení kontrastu mezi současným stavem a budoucí vizí. To pomůže zdůraznit důležitost změny nebo akce.

4. Integrujte metaforu do komunikace

Konsekvence: Používejte metaforu konzistentně v různých formách komunikace, aby se stala ústředním bodem vašeho sdělení.

Různé formáty: Využijte metaforu ve vizuálních prezentacích, psaných materiálech a mluveném slovu, abyste posílili její přítomnost a dopad.

5. Vytvořte dialog

Zapojení publika: Povzbuzujte své publikum, aby se zapojilo do diskuse o vaší metafoře a vizi. To může pomoci lépe porozumět jejich pohledům a potřebám.

6. Sledujte reakce a přizpůsobte se

Zpětná vazba: Sledujte, jak vaše publikum reaguje na metaforu, a buďte připraveni ji přizpůsobit nebo vysvětlit hlouběji, pokud je to potřeba.

Použitím metafor můžete vyvolat silnější emoční reakce, zjednodušit složité koncepty a vytvořit hlubší porozumění pro vaši vizi. Klíčem je zvolit metaforu, která je relevantní, rezonuje s vaším publikem a posiluje klíčové aspekty vaší vize.









STOCK
ČEZ


Palantir Stock Now

Current valuation at a P/E ratio of 74 times  -  compared to the sector average of 21 times
Its too much if Palantir forecasts 30% compound annual revenue growth until 2025




Crocs, Inc.  PE 9,34
Sea Ltd SE
Roblox shares close down 26% after earnings miss

PLTRPalantir Technologies Inc.




coreldraw move guidelines with object

procrastination
prokrastinace
soustředění
opice

Žádné komentáře: