1. června 2021

UEFA a Maďarsko


Jaromír Bosák: Bytnění emocí přes sport mi vadí



emoce jako droga


Mexická liga v Chicagu? Na gangstery si neotvírat pusu, poznal český fotbalista

fotbal

Maďarská diplomacie: UEFA je ubohá a ať se stydí

Hořkou příchuť získala pro maďarské fanoušky koncovka letošního EURO, jehož byli spolupořadateli. Za údajné rasistické a homofobní urážky v hledišti byla maďarská reprezentace potrestána dvěma zápasy pod hlavičkou UEFA bez diváků, plus dalším s dvouletým podmínečným odkladem, a svaz dostal pokutu 100 tisíc eur. Přesné znění urážek není veřejně známé, nebylo slyšet v televizním přenosu a nezaregistrovali ho ani někteří hráči soupeře (Lucas Digne).

EDIT 21:20: Podle právě vydané zprávy maďarského svazu UEFA identifikovala ve třech zápasech základní skupiny opakované pokřiky „dobrý den, teplí Francouzi“ (Bonjour, buzi franciák), „Cristiano Homosexual“, „Německo, teplé Německo“, transparent „LGBT? Nein Danke!“ a transparenty odmítající klečení, píše web 24.hu. UEFA podle zprávy disponuje fotografiemi a zvukovými záznamy.
Rozhodnutí nezvykle ostře odsoudila maďarská diplomacie, ministr zahraničí Péter Szijjártó zveřejnil na svém Facebooku statement:

„Letos v červnu, po roce a půl uzavřených stadionů, jsme my Maďaři ukázali Evropě a světu, jak vypadá pravá fotbalová atmosféra na zápase. Čtyři vyprodané zápasy mistrovství Evropy v Budapešti zůstanou všem navždy v paměti. Vzhledem k omezení počtu diváků na ostatních hostitelských stadionech (s výjimkou Londýna) jsme měli nejvíce diváků a nejdivočejší atmosféru. Včera večer pak světový tisk obletěla zpráva, že UEFA uzavřela Puskás Arénu na tři zápasy kvůli diskriminačnímu chování fanoušků! A to není vtip!!!!
Zdá se, že UEFA nadále zaměstnává stále stejné třídní práskače, kteří nemají na práci nic jiného než psát zprávy o tom, kdo co řekl (nebo neřekl) na tribuně. Stejně jako za komunismu: není třeba důkazů, stačí informace udavače. Co tímto rozhodnutím UEFA vysílá za zprávu?

Vběhnout na hřiště během hymny a provokovat hráče zpívající hymnu: v pořádku, posílat komando k postranní čáře: v pořádku, svítit laserem do očí brankáři soupeře: v pořádku, svítit laserem na fanoušky soupeře: v pořádku, ale hrát vyprodaný zápas, fandit, vytvářet skvělou atmosféru: no, za to by se měl stadion zavřít. Výbor, který o tom rozhoduje, je ubohý a zbabělý. Hanba jim!“ napsal ministr.
Szijjártó se už dříve vyjadřoval k různým incidentům v průběhu EURO. Ke snaze Němců nasvítit mnichovskou arénu duhovými barvami na protest proti maďarskému zákonu, k údajně brutálnímu zásahu Němců proti maďarským fanouškům cestujícím do Mnichova - německá policie některé fanoušky zadržela, jiné zdržovala na hranicích; Szijjártó oznámil, že bylo zřízeno konzulární číslo, na nějž mohou zadržení fanoušci volat a nařídil noční pohotovost maďarským diplomatům v Mnichově a Vídni -, či k incidentu, při němž německý fanoušek s duhovou vlajkou vběhl na hřiště při maďarské hymně, kdy požadoval po německé straně potrestání muže (byl pokutován).

V německých médiích bylo zveřejněno svědectví dvou Němek, které si namalovaly duhovou vlajku na tváře a maďarští fanoušci se jim podle jejich slov posmívali a plivali na ně. K incidentu mělo dojít během zápasu Portugalsko-Francie. Zveřejnily i fotografie dvou mužů. Budapešťské policejní ředitelství oznámilo, že po vinicích pátrá.

Komentátoři (třeba expředseda Jobbiku Gábor Vona či šéfredaktor liberálního Telexu Szabolcs Dull) se shodují, že téma je pro maďarskou vládu velice výhodné, za prosazením dodatků proti propagaci LGBT ve školách byla podle opozičních komentátorů snaha vyvolat přesně tuto reakci. Shaming od evropských institucí včetně UEFA vede pak k opačným cílům; vytváří vhodné téma pro předvolební kampaň Fideszu.

Pokud jde o samotnou UEFA, má příběh zajímavé konotace.
Viktor Orbán je vášnivý fotbalový fanoušek a dlouholetý poloprofesionální hráč a jeho vztahy s fotbalovými funkcionáři byly vždy nadstandardní, jeho osobním přítelem byl především dlouholetý prezident FIFA Sepp Blatter, dobré vztahy měl ale i s Michelem Platinim, který dříve šéfoval UEFA. Když byl ještě Orbán opozičním lídrem, Blatter navštívil v roce 2009 jeho fotbalovou akademii ve Felcsútu a bydlel u Orbánových doma. Orbán stál u zrodu Puskásovy ceny (FIFA Puskás Award) za nejhezčí gól a na oficiálním ceremoniálu v roce 2013 ji například předával Zlatanovi Ibrahimovićovi.
Vysokým funkcionářem na FIFA i UEFA je rovněž druhý nejbohatší Maďar a šéf místního svazu, podnikatel Sándor Csányi, zasadil se zde třeba o možnost reprezentace pro Loïca Négóa. Jeho rodiče pocházejí z Karibiku a Négó reprezentoval v mládežnických kategoriích Francii. Již několik let však žije a kope v Székesfeherváru (mj. Orbánově rodném městě) a rozhodl se reprezentovat Maďarsko. Občanství Négóovi předal starosta Székesfeherváru András Cser-Palkovics z Fideszu, se svolením k reprezentaci byl však nějaký čas problém kvůli Négóově předchozí reprezentaci Francie. Négó se za patálie odvděčil: jeho gól rozhodl o maďarské účasti na mistrovství. Négó je tmavé pleti, urážky v zápase s Francií prý neslyšel.

Csányiovi také někteří připisovali zodpovědnost za rozhodnutí potrestat Slováky i Maďary po výtržnostech fanoušků při vzájemném zápase v Budapešti. Tehdy chybovala právě UEFA, která nezohlednila potřebu slovenských Maďarů koupit si lístky do sektoru domácích.
V sektoru hostí se tak fanoušci Maďarska ze Slovenska střetli se svými Slováky a někteří maďarští ultras s bydlištěm na Slovensku slovenské fanoušky napadali. UEFA následně potrestala oba týmy jedním zápasem bez diváků, což hlavně na slovenské straně vyvolalo konsternaci. Jak ale ukazuje nejnovější rozhodnutí, Csányiův vliv na UEFA by se neměl přeceňovat.

Češi mají zkušenost s nedávným rozhodnutím UEFA ve věci Ondřeje Kúdely, který byl za údajný rasistický výrok na adresu hráče Rangers Glena Kamary potrestán stopkou na 10 zápasů a přišel tak i o letošní EURO, ačkoliv se jednalo o neprokazatelné tvrzení proti tvrzení. Kamara byl za fyzické napadení Kúdely v útrobách stadionu potrestán stopkou na tři zápasy. Kemar Roofe byl za brutální faul na slávistického brankáře Koláře ve stejném zápase potrestán čtyřmi zápasy. Roofe zasáhl Koláře kopačkou do hlavy a způsobil mu zlomeninu v čelní oblasti, český gólman od té doby chytá v ochranné masce a helmě. Svého týmu i Kúdely se zastali jeho černí spoluhráči, například Nigerijec Peter Olayinka. Čeští hráči působící ve Velké Británii Tomáš Souček a Zdeněk Zlámal se za své zastání Kúdely museli omluvit.

Rozhodování UEFA v této věci je kritizováno jako nekonzistentní, během EURO byl rovněž za rasistickou hlášku („mrdám tvou albánskou matku“) na adresu Makedonce Ezgjana Alioskiho potrestán Rakušan srbského původu Marko Arnautovič stopkou na pouhý jeden zápas.
UEFA je dlouhodobě předmětem spekulací i pro nekonzistentní rozhodování ve věci toho, jaké politické či politizující symboly na hřišti a v hledišti jsou přípustné. Zatímco dříve trestala Brity či Poláky za připomínku padlých vojáků nebo Varšavského povstání, minulý rok odsouhlasila poklekávání před zápasy v rámci boje proti rasismu.

Nasvítit mnichovskou arénu duhovými barvami Němcům nepovolila, ale povolila duhové kapitánské pásky a sama si pak v reakci na kritiku na sociálních sítích zbarvila své logo do duhových barev.

* UEFA (Unie evropských fotbalových asociací) je hlavní řídící organizací evropského fotbalu. FIFA (Mezinárodní federace fotbalových asociací) je hlavní řídící organizace světového fotbalu. Obě organizace mají své prezidenty a řídící orgány, a také se liší v některých pravidlech. EURO je v gesci UEFA, mistrovství světa spadá pod FIFA. Na podzimní kvalifikaci na MS v Kataru se tak stopka nevztahuje.

Anglie řeší řádění fanoušků: zavřený stadion i konec nadějí na pořádání MS?

 
Střelci čelí po penaltovém neúspěchu rasistickým urážkám, premiér se ohradil

 

Žebříček Top 50 nejvlivnějších lidí v českém fotbale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komentáře:

TakeoffProjects řekl(a)...

Thank you for the nice blog.
Takeoffprojects helps students to complete their academic projects. to know more details about projects visit our website.
Takeoffprojects

michal řekl(a)...

Normálně s Bosákem moc nesouhlasím, ale tady se mi trefil do noty. Letošní EURO bylo z pohledu cestování, hygienických opatření a obecně té organizace hodně mimo. Jinak Bosáka moc nemusím, i když je to poměrně sympatický chlap, jen si nějak nesedíme v názorech. :) Mám radši jiný styl komentování. Ale dvakrát jsem se s ním potkal ve firmě, která dělá servis šroubových kompresorů a vždycky jsem z něj měl super dojem. :)

buy suhagra force online řekl(a)...

sildenafil dapoxetine Tablet is a combination of two medicines used in the treatment of premature ejaculation in adult men. It increases blood flow to the penis to help men get an erection.