1. června 2019

Efektivní topení Kondenzačním kotlem

Efektivní topení Kondenzačním kotlem





Kondenzační kotel vyladěný na maximum

Jak dosáhnout vysoké účinnosti a dlouhé životnosti.



Mým oborem je slaboproudá elektronika a také pronajímám celkem třináct bytových jednotek. V nich řeším mimo jiné i vytápění a teplou vodu.
V takovém množství jsou logicky spolehlivost a moje peníze až na prvním místě. Vysoké nároky nájemců a  užití  mých odborných znalostí nakonec vedly ke skvělým řešením, která dlouhodobě fungují. Kromě dlouhé životnosti mě těší i snížení spotřeby typicky o 30% proti 
předchozím řešením.  Principy i fyzikální zákony totiž fungují bez ohledu na to, jak je reklamy překrucují. Právě proto vznikly tyto stránky ...


Je to pro Vaši peněženku nejlepší a současně nejspolehlivější řešení. Proč, o tom jsou tyto stránky ověřené mnoha roky provozů.
Tepelné čerpadlo může být ještě výhodnější. Poznáte dle ekonomické rozvahy na stránce
Výpočet tepelných ztrát objektu

...






část cituji

Vytápění objektu je tedy záležitost především ekonomická. Jak za co nejnižší náklady získat co nejvyšší komfort. Není to Mercedes před domem, který plní i jiné funkce (např. závist sousedů 🙂 ).
Zkusíme tedy dle reálně zjištěných vlastností několika topných soustav popsat dosažitelné výsledky. Výsledné řešení je vždy otázkou kompromisu mezi mnohdy zcela protichůdnými požadavky.

1)vždy pracovat v bodě nejvyšší účinnosti
2)v optimálním bodu pracovat co nejkratší dobu a šetřit tak opotřebení a spotřebu el. energie.
3)Být poříditelný za rozumný peníz, neb i amortizace je nákladová položka.
Jednotlivé položky tedy zkusíme číselně vyjádřit.

1) Kotel používat nejlépe do poloviny výkonu a výkonu plnému se pokud možno vyhnout.


Zdroj zde

Zatím co při polovičním výkonu se spaliny stačí ochladit na nějakých 5 stupňů nad teplotu zpátečky, při plném jsou spaliny i o 20 stupňů teplejší. Tím samozřejmě přicházíme o největší výhodu kotle – hospodárný provoz. Sami výrobci přiznávají, že s plným výkonem moc nepočítají a i nový kotel má při plném výkonu o 2% nižší účinnost. Se stářím se tato hodnota zhoršuje. Kotel by tedy neměl být navržen přesně na tepelné ztráty budovy, ale alespoň o 50% výše. Pak většinu topného období (prosinec-únor) jede na 20-50% svého topného výkonu. Kotel prostě musí kondenzovat, jinak se zanáší stejně jako atmosférické (např. zde ) Pokud nechceme mít problém s přípravou teplé vody, měl by být výkon kotle přes 14 kW (např zde).

2)Spotřeba elektrické energie pro provoz čerpadla cca 60W se promítá do provozních nákladů při minimálním výkonu. Cca 60 W elektrické energie (á 4,50 Kč) představuje při 7 kW topného výkonu nárůst nákladů 7*1,30+0,06*3,20 = 2%. Při topném výkonu 2 kW představují náklady na oběh neuvěřitelných 2*1,30+0,06*3,20 = 9%. Je jasné, že příliš malé topné výkony jsou značně znevýhodněny spotřebou elektrické energie a je ekonomičtější teplo vyrobené optimálním výkonem uložit do radiátorů / podlahovky a kotel na 20 minut vypnout. Tepelnou pohodu vypnutí neovlivní, významně se prodlouží životnost kotle a sníží spotřeba el. energie. Nová čerpadla s nižší spotřebou posouvají bod maximální účinnosti k nižším výkonům. Nezodpovězenou otázkou je stabilita minimálního výkonu při vysokém stupni modulace. Jinými slovy při modulaci 1:10 je užití spodního výkonu značně problematické.

3) I amortizace je nákladovou položkou. Byt s TZ 3 kW spotřebuje za 10 let při 4 lidech 10*(3*24*100+4000)= 110 MWh za 150 tis Kč. I kotel za 20 tisíc představuje náklady ve výši 14%. Je tedy jasné, že dražší kotel nemá šanci být úspornější. Jednodušší je běžný levný kotel správně výkonově nastavit a docílit tak ekonomicky nepřekonatelné řešení. Například v tomto případě byt 80 m2 s levným kotlem 30 kW omezeným na optimální výkon 10 kW provozovaný typicky 4 minuty s další 20 minutovou pauzou.

Naopak v rodinné vile o TZ 20 kW se jako optimum jeví stejně výkonný kotel(svojí nízkou amortizací). Jeho využití motohodin je samozřejmě nesrovnatelně vyšší. Jak je z níže uvedeného měření vidět, 12 let bez servisu „přežil“ bez viditelného poklesu účinnosti.

Metodika měření:
Záznam teplot provádí :  ...


pokračování zde


kontakt : josvav@volny.cz ,
Tel. / WhatsApp  608 507 514














TUV
Kotel
topení
plyn



4 komentáře:

michal řekl(a)...

Docela zajímavý článek. Přijde mi, že dneska je efektivní vytápění kondenzačním kotlem hodně podceňované. Ono je to možná tím, že málo kdo o tom ví a hlavně málo která topenářská firma ho doporučí. ;-) Dneska je navíc ten trend, že si dáte tepelné čerpadlo, nebo fotovoltaiku a neřešíte vůbec kotel. ;-)

milda81 řekl(a)...

Právě téma vytápění je něco, co teď doma hodně řeším. Hodně přemýšlím nad tím, jestli na tuto zimu nepřejít na topení dřevem. Dřeva je tady v okolí spousta a je pořád relativně levné. Úplně nejlepší řešení jsou tepelná čerpadla ale hodně jsem si o tom zjišťoval a takovou částku si za to teď bohužel nemůžu dovolit dát.

terinator19 řekl(a)...

Chci se zeptat, nemáte někdo náhodou zkušenost s instalací podlahového topení ve starším domku? Rekonstruujeme teď právě domek a přes léto bychom si tu chtěli udělat podlahové topení. Je něco, na co si musí člověk dávat pozor? Zatím jsem díky článku, který jsem našla tady zjistila, že asi nejzásadnější je výběr správného druhu podlahy. Ještě něco?

Roman Brázda řekl(a)...

Díky moc za článek. Já se před letošní zimou asi budu taky muset pověnovat topné soustavě, kterou máme doma. Pamatuji si, že minulý rok byly s topením nějaké problémy. Bylo to ale už ke konci zimy, kdy jsme prakticky netopili, tak jsem to nijak neřešil. Předpokládám, že bude asi potřeba po letech vyměnit i směšovací ventily. Na to si ale raději pozvu nějakého odborníka.