30. března 2019

Jak rozumně zateplit dům

Jak rozumně zateplit dům


Jak provést rekonstrukci domu
Zaleží co má být cíl?




obecně:

Vnější zateplení - výhody a nevýhody

+zdivo je "v teple" a není tolik namáháno výkyvy teplot a povětrností
+zvýší se akumulační schopnost domu
+snáze se eliminuje vliv teplených mostů v konstrukci (okenní překlady, věnce, stropy aj.)
+riziko kondenzace vlhkosti ve zdivu je minimální, zvolíme-li dostatečnou tloušťku izolace
+budova získá novou fasádu = úspora nákladů na údržbu
+při instalaci se neruší pobyt osob uvnitř
-potřeba lešení a prostoru okolo domu
-izolaci je potřeba provádět naráz v celé ploše stěn domu
-vyšší náklady


Zateplením stěn dojde vždy i ke zvýšení jejich povrchové teploty. To má vliv na tepelnou pohodu v domě - čím jsou stěny chladnější, tím je pobyt v místnosti méně příjemný a naopak. V konečném důsledku můžeme v dobře zateplené místnosti udržovat o něco nižší teplotu vzduchu, aniž bychom pociťovali chlad. To opět vede ke snížení spotřeby energie (snížení teploty o 1 °C představuje úsporu cca 6 %)


Vlhké zdivo

Zateplovat by se mělo výhradně jen suché zdivo. To znamená - před jakýmkoli zateplováním odstranit příčiny vlhnutí (například podříznout zeď a vložit hydroizolaci). Pokud vlhké zdivo opatříme zvenku kontaktním zateplením polystyrenem (s vysokým difuzním odporem), problémy s vlhkostí se zaručeně zhorší. Vlhkost, která se až dosud odpařovala z vnějšku i zevnitř stěny, může najednou odcházet jen z vnitřní strany. To vede ke vzniku nebo zvětšení vlhkých "map" a někdy i k výskytu plísní.
Takovéto problémy se mohou objevit i u zdí, které se před zateplením jevily jako suché. Nelze-li příčiny vlhnutí zdiva odstranit, je nutné se poradit se stavebním specialistou.
V některých případech je možno provést zateplení izolantem s nízkým difuzním odporem, například použít desky z minerálních či skelných vláken nebo speciální polystyren. Současně je nutno použít také lepidla a omítky s nízkým difuzním odporem. Vlhkost pak může ze stěny odcházet ven. Tím, že je zdivo "v teple", je odvod vlhkosti efektivnější.


Izolování podlah

Jestliže jsou obytné místnosti podsklepeny, je možné zateplit jejich podlahy zespoda nalepením izolantu na strop. Pokud jsou stropy klenuté, je možno nahradit stávající násyp klenby tepelně-izolačním násypem.
U stávajících budov bývá problematická izolace podlah položených přímo na terénu, neboť ji většinou nelze provést bez zásadního zásahu do interiéru. Někdy je možno nahradit izolaci plochy podlahy tím, že izolujeme základy domu od okolní zeminy - třeba zapuštěním izolace pod terén v okolí základů.
Izolace podlah je nutná zejména v případě, že chceme instalovat podlahové vytápění. Jinak dochází k nemalým ztrátám a vytápění zeminy pod domem.

Izolování stropů a střechy

Má-li dům nevytápěnou půdu, lze strop poměrně snadno a efektivně izolovat položením izolace na podlahu půdy. Chceme-li mít půdu pochozí, je nutno překrýt izolaci záklopem z prken nebo desek. Toto opatření patří k nejlevnějším a nejefektivnějším. Výhodou je i to, že rozhodneme-li se v budoucnu pro zvýšení domu nebo vestavbu podkroví, dá se izolace snadno odstranit a použít jinde.
Další možností je zaplnit izolací dutiny trámového stropu. Pokud se použije foukaná izolace (např. z papírových vloček nebo skelných vláken), je zásah do konstrukce minimální a v interiéru ani na půdě se nic nezmění. Obtížné je však zkontrolovat, zda se izolace dostala opravdu všude. Do vrstvy izolace také nesmí pronikat vítr ani vlhko, jinak se snižují izolační vlastnosti, nebo dokonce dochází ke znehodnocení izolantu.
Vhodnou příležitostí pro izolaci střechy je rekonstrukce dosud nevyužívané půdy na podkroví. I zde bohužel platí, že špatným návrhem a hlavně nekvalitním provedením se dá hodně zkazit. Tepelná izolace, hydroizolační fólie a parotěsná zábrana musí být provedeny tak, aby původní konstrukce krovu trvale nevlhla. Dřevo by mělo mít možnost "dýchat". Dále je třeba zajistit, aby voda, která se do konstrukce přes pečlivou instalaci zateplení dostane (zatékáním zvenku nebo kondenzací vlhkosti z interiéru), se mohla zase volně odpařit. V opačném případě může být krov napaden hnilobou a dřevokaznými houbami. Při dlouhodobém působení vlhkosti může dojít i ke zborcení střechy.


Kolik izolace?

Zejména u venkovního zateplení platí, že cena vlastního izolantu představuje jen asi čtvrtinu až třetinu celkových nákladů na zateplení. Kotvící prvky, lišty, lepicí a omítkové hmoty a ovšem i cena montáže tvoří v celkovém rozpočtu největší část. Tloušťka izolace proto není tím nejlepším místem, kde šetřit.
Optimální tloušťka izolace je pro každý dům jiná - závisí nejen na materiálu zdí, ale i na nákladech na vytápění a prioritách majitele domu. Při životnosti zateplení nejméně 40 let je potřeba zvažovat růst cen energií po celé toto období. Pokud tloušťku izolace podceníme, jen těžko budeme po několika letech zateplovat dům znovu. Výpočet tloušťky zateplení je poroto dobré zadat odborníkům.
V současnosti se běžně používá vrstva izolace 15-20 cm. U rekonstrukcí můžeme být omezeni například hloubkou osazení oken. Pokud současně se zateplením měníme také okna, je výhodné osadit je na vnější líc původní stěny, aby nebyla příliš "utopená". Abychom, zejména u menších oken, předešli snížení množství světla v místnosti v důsledku zateplení, může se ostění zkosit nebo zaoblit.


Únik tepla větracím vzduchem

Z hygienických důvodů i pro dobrý pocit osob je nutno obývané místnosti dostatečně větrat. V rodinných domcích to znamená, že vzduch v místnosti by se měl zcela vyměnit každé dvě hodiny. Ve většině domů je toto větrání zajištěno tzv. přirozeným způsobem, tedy pronikáním vzduchu mezi okenním křídlem a rámem a dalšími netěsnostmi konstrukce domu. Intenzita tohoto větrání se přitom mění podle venkovní teploty, síly větru a prakticky se nedá regulovat. Nejsou-li v domě lidé, je toto větrání nežádoucí. Ztráty větráním přitom tvoří přibližně 1/3 spotřeby tepla (nezatepleného) domu. Velký vliv na úsporu tepla má instalace okenního těsnění, případně instalace nových, dobře těsnících oken.
Nesmíme však nikdy zapomínat na potřebu větrání, jsou-li v domě lidé. Na trhu jsou okna, jejichž kování umožní "netěsnou" polohu nebo okna s větracím otvorem v rámu, jehož velikost se dá regulovat.
Větrat je nutno i tam, kde vzniká vlhkost (koupelny, sušárny prádla), aby vlhkost nepronikala do stěn, které tak poškozuje. U starších domů se může po utěsnění nebo výměně oken ukázat vlhkost ve zdech, která byla až doposud průběžně odvětrávána netěsnými okny. Lepší než trvale větrat je vždy odstranit příčiny vlhnutí.


Větrání s rekuperací tepla

Velmi efektivním a komfortním řešením je instalovat systém nuceného větrání s tzv. rekuperací (zpětným využíváním) tepla. Větrací vzduch je pak přiváděn a odváděn ventilátory, takže je žádoucí mít těsná okna (mohu být i neotevíravá). Centrální větrání umožní velmi efektivně využít solární zisky z osluněných místností, které rozvede po celém domě, takže nedochází k přehřívání osluněných místností. Vzduch je přiváděn do místností vzduchotechnickým potrubím vedeným v podhledech stropu, případně v podlaze či stěnách. Odtah vzduchu může být centrální, např. v chodbě. Strojovna vzduchotechniky se kvůli hluku umisťuje do sklepa, na půdu nebo do dostatečně odhlučněné místnosti. Srdcem systému je obvykle kompaktní jednotka s odtahovým i přívodním ventilátorem, filtry, rekuperačním výměníkem tepla a ohřívačem (případně i chladičem) vzduchu.

zdroj
http://energetika.cz/index.php?id=178


Těsnost budovy

Poměrně novým požadavkem je těsnost budovy - do domu nesmí pronikat nežádoucí vzduch spárami ve stěnách, okolo oken, ze sklepa, otevřeným krbem atd. Jinak by spotřeba energie zbytečně a zcela nekontrolovatelně rostla.
Těsnost se ověřuje zkouškou při dokončení stavby, tzv. blower-door testem. Může být i jednou z podmínek převzetí stavby investorem. Je to jeden ze způsobů, jak prověřit opravdu kvalitní a pečlivé provedení stavby. Po uzavření všech oken a dveří, případně komínových průduchů a jiných otvorů se do otvoru vstupních dveří instaluje ventilátor a zbývající prostor dveří se zakryje fólií. Ventilátor dům "napumpuje" vzduchem a měří se rozdíl tlaků uvnitř a venku. Netěsnostmi vzduch uteče stejně jako dírou v pneumatice - najít netěsnosti je však velmi obtížné.


http://energetika.cz/index.php?id=173







Tepelné ztráty nemovitosti


Tepelné ztáty objektu se počítají jednak na výpočtovou teplotu (mezi -12°C a -18°C podle lokality) a hlavně se počítají podle vytápěného objemu prostoru včetně konstrukcí a pak podle skladby všech vnějších konstrukcí (podlaha, strop, okna, stěny atd.). Vcelku dobrý program na výpočet tepelné ztráty domu je ke stažení tady http://hestia.energetika.cz/. Po zadání konstrukcí je schopen spočítat přibližnou tepelnou ztrátu objektu a je možné i simulovat různé změny v konstrukci domu (výměna oken, zateplení) a je i vidět kolik lze danou změnou ušetřit a za jakou dobu se vrátí (musí se zadat cena paliva a cena úpravy konstrukce). Pro přesný výpočet je potřeba využít služeb nějakého stavebího inženýra, který se zabývá výpočtem topení pro projekty vytápění. Pro přibližnou představu, podle mě, stačí uvedený program. Já sám vytápím plynovým kotlem zrekonstruovaný dům a u kotle jsem schopen odečítat výkon kotle podle modulace hořáku a při aktuálním počasí a venkovní teplotě -12°C mi vypočtená a skutečná hodnota vcelku seděla. Jinak dobré stránky pro tuhle problematiku jsou http://www.tzb-info.cz.


https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=6&t=990



















4 komentáře:

Roman Brázda řekl(a)...

Zateplení domu jsme naštěstí letos konečně dokončili a jsem za to hrozně rád. Myslím si, že tuto zimu to opravdu přijde vhod. Nad čím ale ještě uvažuji je rekuperace. Má s tím někdo zkušenost? Zkoušel jsem se právě dívat na rekuperační jednotky Pardubice a překvapivě to není až tak drahé, jak jsem si myslel, tak uvažuji nad tím, jestli do toho neinvestovat.

hankavranova řekl(a)...

Roman: Bohužel zkušenost zatím nemám, ale nad tím, že bychom do rekuperace investovali teď s manželem také přemýšlíme. Máme doma totiž syna alergika, takže si myslím, že něco takového by u nás doma určitě mělo smysl. S tím, že ty jednotky nejsou tak drahé máte pravdu, také jsem celkem koukala.

František Klapal řekl(a)...

No, já bych se celkem rád pustil do zateplení střechy. Na to je ale prvně potřeba udělat její kompletní rekonstrukci. A to asi nechám až na příští rok. V rámci rekonstrukce střechy bych velice rád zkusil i oslovit nějakou firmu zabývající se projekty hromosvodů a nechal si od nich udělat hromosvod. Ten v současné době na střeše bohužel nemáme.

sunkyrad řekl(a)...

Mockrát díky za článek. My začátkem tohoto roku rekonstruovali střechu, takže zároveň s tím jsme ji rovnou i zateplili. Toto si tedy můžu odškrtnout. Teď ještě zbývá zateplení fasády. To jsem také chtěl stihnout ještě letos, ale bohužel už na to nebyl a nebude čas, takže nejspíš začátkem příštího roku. Co se týče samotného zateplení, tak jsem nakonec zvolil jedno řešení od firmy Baumit. Doporučil mi ho jeden známý, který se v tomto pohybuje, tak jsem dal na jeho radu.