1. února 2019

Kladsko Slezko Lužice Kašubsko historie a mapy

Kladsko Slezko Lužice historie a mapy


Severo Západní Slované
Lužičané, Poláci, Kladové, Slezané, Češi ... a jiné minority






 Historická geografie



Mapa historické Lužice. 
Zpracoval podplukovník M. Semík, vydal Lužickosrbský národní výbor v Budyšíně v roce 1945
zdroj:
www.luzice.cz/home/mapy-luzice.dot

 


Český historický atlas
https://cha.fsv.cvut.cz/atlas.php#hranice





zdroj: Český historický atlas

 



AD 750


Podcenil jsem tvrze, říká přední český specialista na tajné chodby

podzemní chodby
zámky
hrady





LUŽIČTÍ SRBOVÉ V SRN

Počet příslušníků tohoto slovanského národa nyní činí přibližně 60 tisíc. Tvoří menšinu obklopenou německým prostředím a musí čelit množství problémů.
Po sjednocení Německa byla státem založena Nadace lužickosrbského národa, která financuje veškeré lužickosrbské aktivity. Prostředky jsou ovšem každý rok snižovány. Není tak možné v odpovídající míře podporovat lužickosrbskou kulturu a školství. Byla zrušena jazyková škola a učitelský ústav. Uvažuje se například také o zrušení velmi úspěšného budyšínského divadla a lidového souboru, které hrají německy a lužickosrbsky. Necitelně je zasahováno do lužickosrbského školství. Bez ohledu na mezinárodní dohody (např. Chartu regionálních a menšinových jazyků, rámcovou úmluvu Rady Evropy ad.), které Německo podepsalo, se zavírají lužickosrbské školy. O případu, kdy saské úřady přes široké protesty zavřely základní školu druhého stupně v lužickosrbských Chrósćicích, jsme před časem četli dost v českém tisku. Po zničení desítek vesnic v minulých desetiletích pokračuje na úkor vesnice Rogow a dalších vsí těžba hnědého uhlí v Dolní Lužici.
Menšina je decimována i ekonomicky. Mnoho mladých lidí odchází na západ, protože nemohou najít práci. Nezaměstnanost v lužickém příhraničí je ve skutečných číslech místy až třetinová.

Zvyšující se počet smíšených manželství a netolerance valné části místních německých obyvatel vůči lužickosrbskému jazyku vede k poněmčení celých rodin. Známým příkladem je, že asi jedno procento německých obyvatel lužickosrbského sídelního území umí lužickosrbsky, ačkoliv lužickosrbský jazyk je vyučován ve školách. Otřepaný argument proti dvojjazyčnosti v Lužici je, že všichni Lužičtí Srbové přece umějí německy...




... Lužickosrbskou menšinu v ČR po druhé světové válce tvořilo kolem jednoho tisíce lidí, kteří žijí zejména ve šluknovském výběžku (zejména ve Varnsdorfu (Warnoćicích), Rumburku a Jiříkově). Po druhé světové válce se Warnoćicy staly vedle Budyšína a Chotěbuzi opravdovým střediskem lužickosrbského života. V Československu pracoval spolek Domowina a Lužickosrbský národní výbor. Rozhlas vysílal lužickosrbsky. Vycházela i tištěná média. Od roku 1945 do roku 1951 v České Lípě, Varnsdorfu a nakonec v Liberci fungovalo dokonce lužickosrbské gymnázium. Studenti gymnázia se později stali vůdčími osobnostmi lužickosrbského života (např. spisovatel a novinář Jurij Koch) ...

smutné čtení o prý Německé demokratické zemi či komunistickém režimu

zdroj: Společnost přátel Lužice 









Lužice je územím rozkládající se především ve východním Německu (na území spolkových zemích Sasko a Braniborsko), část se nachází i v dnešním Polsku...
zdroj:
https://vlast.cz/luzice/



Lužičtí Srbové
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEi%C4%8Dt%C3%AD_Srbov%C3%A9#/media/File:Sorben.jpeg


Lužická srbština


Serbske Nowiny
www.serbske-nowiny.de


www.sorben.com
www.domowina.sorben.com
https://stiftung.sorben.com/hornjoserbsce/spechowanje/stajenje-prostwy/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Lužičtí_Srbové




Odcizené země Koruny České 


K dosud trvajícímu odtržení obou Lužic došlo po porážce stavovského povstání 1620, kdy byly obě země dány do zástavy v roce 1624 saskému kurfiřtu Janu Jiřímu I. z albertinské linie Wettinské dynastie za sumu 60 milionů zlatých.
Pražským mírem r. 1635 a byla tato smlouva změněna tak, že zástavní suma byla zvýšena na 72 milionů zlatých a obě Lužice byly propůjčeny kurfiřtu Janu Jiřímu I. jako léno Koruny České. Českému králi zůstalo právo výplaty po vymření albertinské linie Wettinské dynastie po meči a návrat obou Lužic ke Koruně České bez výplaty po vymření jejím po meči i po přeslici, dále právo ochrany katolíků v obou Lužicích a některá práva na vojenskou pomoc z Lužice za války, zejména proti Turkům.
Navíc byla smlouvou zajištěna svoboda katolického náboženství v protestantskému Sasku zastavených Lužicích a po jejich návratu ke Koruně české zase svoboda augspurského vyznání pod vládou katolické dynastie. Lužičtí Srbové, zejména jejich katolická část má v paměti, že zachovali katolictví a vlastně i národnost jen díky tomu, že zástavní smlouva zaručovala náboženskou svobodu katolíkům a čeští králové na její dodržování dbali.
Správu katolíků v Lužici vedl do roku 1918 arcibiskup pražský, v Praze byl také Lužický seminář ...

... Takže tento slaboch nás již v roce 1943 znovu připravil o to, co naše jest, což je prostě neuvěřitelné (sobota, 25.11.06, ČT2, pořad 333 o Lužici) ...

zdroj:
http://mariaterez.sweb.cz/i045.html
  
O Lužnici v ČT -  Lužice
www.ceskatelevize.cz/hledani/?q=lužice



Kingdom of Bohemia


Silesia
https://en.wikipedia.org/wiki/Silesia

Slezsko



Film
Černý mlynář (TV film) 
Východní Německo
Die schwarze Mühle
Kniha spisovatele Jurije Brezana, která se stala podkladem k tomuto filmu televize NDR, vypráví o srbské pohádkové postavě Krabatovi...



KRABAT oder: DIE SCHWARZE MÜHLE from Stefanie Trambow on Vimeo.




Die schwarze Mühle mit Marlies Ethner von 1974 ! In der Markszene ab 0:43:38s ist "meine Marlies" mehrfach zu sehen !!!
YouTube - 0:43:38








Kašubové (kašubsky Kaszëbi, polsky Kaszubi, německy Kaschuben) je západoslovanský národ

Slovník
KASZËBSKÒ-PÒLSKÒ-CZESCZI
KRÓTCZI SŁOWÔRZ

Diachronický pohled na vliv německých dialektů na kašubštinu
Sociolingvistické dějiny kašubštiny
zdroj: Mgr. Vladislav Knoll, Ph.D.
http://tyras.sweb.cz/



Sudety
  
Němci v Československu




75. let Rusínského Mnichova – Podkarpatská Rus




Jih a Balkán

Dějiny Makedonie

Historie Severní Makedonie



aktualizace

Diskuse k článku
Český výletník: Výběžek z výběžku. Tady se hranice Česka opravdu zbláznila

Zajímavější o Fukově je, že že se tam třikrát hlasovalo o připojení k Německu a tamní obyvatelé třikrát hlasovali proti, ač byly rodiny historicky hodně německé (běžně se uzavíraly sňatky "přes čáru" a hranice byla snadno průchozí).

Zradili je pak však Češi, když v padesátých letech po bolševicku (podle ruského vzoru) část obyvatel vyhnali, zbytek vesnice vysídlili a domy zbořili.

Třetí zajímavostí je, že skrze Fukov přijel do Čech v 1938 Hitler do Šluknova, přestože snadnější přístup je z Rožan. Měl evidentně strach z incidentu na hranici a Fukov se dal snadno kompletně vojensky ze stran obsadit a zabezpečit.





Kladsko Slezko Lužice Kašubsko historie a mapy
Maps

National Minorities
národnostní menšiny
mniejszości narodowe
nationale Minderheiten

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

AV ČR spustila Český historický atlas. Máte ho používat, internet je totiž plný bludů

https://www.zive.cz/clanky/av-cr-spustila-cesky-historicky-atlas-mate-ho-pouzivat-internet-je-totiz-plny-bludu/sc-3-a-209934/default.aspx

Anonymní řekl(a)...

Lépe bylo bez Googlu, přiznal s odstupem bývalý šéf Waze

https://connect.zive.cz/clanky/lepe-bylo-bez-googlu-priznal-s-odstupem-byvaly-sef-waze/sc-320-a-208646/default.aspx