1. září 2018

Subtropické rostliny

Exotické rostliny





Ovoce subtropické
s odolností do -15°C

Ovoce mrazuvzdorné
odolné v našich podmínkách

Drobné ovoce

Peckovice
                           Střemcha - rod Prunus (Padus)
                             Špendlík - Prunus insititia  
                           Myrobalán - Prunus cerasifera
                                Višeň - Prunus cerasus
                              Prinsépie - rod Prinsepia
                             Mirabelka - Prunus syriaca
                                         Renklóda - Prunus italica

Malvice

Skořápkové plody
Ořešák - rod Juglans
Ořechovec (pekan) rod Carya
Líska - rod Corylus

    
http://tropik.cz/cms.php?id_cms=20


Léčivé a aromatické rostliny

Nicandra physalodes - lilík mochyňovitý


www.carniflora.cz/?dicksonia-antarctica,51









Pěstování červenolistého banánovníku Ensete ventricosum „Maurelii“

fikovniky.cz



Léčivé a aromatické rostliny
www.semenakoexflor.cz/cs/10-lecive-a-aromaticke-rostliny-

www.semenakoexflor.cz/cs/stromove-kapradiny/1235-dicksonia-antarctica-porce-.html


bylinky přezimujicí
www.plantica.cz/bylinky/prezimujici/





Odkazy
http://tropik.cz/cms.php?id_cms=260



Tajuplná rašeliniště Orlických hor

Vzácná fauna a flóra Orlických hor



Sekundární podhorská a horská vřesoviště bez výskytu jalovce obecného (Juniperus communis) (T8.2B)





 Dospělá samičí rostlina Cycas revoluta


Cycas japonský




Otrava Cykasy
www.cykasy.cz/Pestovani/Otrava_cykasy.html


www.cykasy.cz/Cykasy/Atlas.html

Zakořeňování listů cykasů

www.cykasy.cz/Cykasy/Pestovani_cykasu.html

Encephalartos altensteinii Lehm., česky píchoš Altensteinův, je rostlina v čeledi kejákovitých (Zamiaceae) a třídě cykasy.
www.cykasy.cz/Atlas/Encephalartos_altensteinii.html


http://www.pacsoa.org.au/wiki








Mrazuvzdornost

Je přirozené, že pokud žijete v zemi s klimatem, kde zimní teploty padají pod bod mrazu, budete se více starat o to, jestli vaše rostlinky tyto podmínky přežijí. Až se u nás oteplí tak jako třeba na Mauritiu, budeme všichni usrkávat margaritu a mrazy nám budou ukradené. Ale než se to stane, pojďme si o těch mrazech něco povědět.
Již od poloviny minulého století funguje v USA mapa teplotních zón (USDA map of hardiness zones), která popisuje výskyt nejnižších teplot po celé federaci. Pro podrobnější informace klikněte zde.
Systém je jednoduchý: regiony a státy světa jsou rozděleny do tzv. USDA zón od čísla 1 do 11 a to podle nejnižší dlouhodobě naměřené teploty v zimě. Zóna 1 je nejchladnější, 11 nejteplejší. Naše republika se nachází převážně v zóně 6 s výjimkami, které si podrobně popíšeme níže. Protože je náš web určen převážně našim domácím - tedy českým a slovenským zákazníkům, snažili jsme se vám to co nejvíce zjednodušit, ale zároveň být poctiví v tom, co si opravdu na vaši zahradu můžete dovolit.
Naše filozofie je nabízet pouze rostliny, které se dají pěstovat VENKU na většině území Česka i Slovenska. Najdete i několik ojedinělých s kódem D, který je pouze pro ty nejodvážnější, přičemž těm ostatním poradíme uskladnění na zimu vevnitř. Jak s našimi kódy pracovat? Jsou pouze dva kroky:

1. NAJDĚTE SI NA MAPĚ SVOU ZÓNU

Nejdříve si najděte svou lokalitu a k ní patřičnou zónu. Následující tabulka nabízí některé příklady měst a jejich regionů. Pokud není vaše město uvedeno, stačí vzít si obyčejnou mapu pohoří a nížin a podívat se, čemu se vaše oblast nejvíce blíží. Zóna 6 je ještě rozdělená do dvou skupin, kde 6b jsou větší města s akumulovaným teplem, takže zásah i extrémního mrazu je velmi krátký a pro rostliny bývá neškodný.

zóna Celsius místa u nás a na Slovensku
5a -26.2 až -28.8
°C
Pelhřimov, Jihlava, Velké Meziříčí, Havlíčkův Brod, Polička, Dačice, Šumperk, Trutnov, Vimperk, Prachatice, Zakopane, Liptovský Hrádok, Poprad, Brezno
5b -23.4 až -26.1
°C
6a -20.6 až -23.3
°C
Český Krumlov, Tábor, Písek, Třeboň, Jindřichův Hradec, Hradec Králové, Strakonice, Žamberk, Bruntál, Děčín, Karlovy Vary, Rožňava, Banská Bystrica, Prievidza, Spišská Nová Ves, Martin, Žilina, Bardejov
6b -17.8 až -20.5
°C
České Budějovice, Plzeň, Beroun, Louny, Litoměřice, Česká Lípa, Kolín, Mladá Boleslav, Klatovy, Liberec, Jičín, Pardubice, Kutná Hora, Teplice, Most, Michalovce, Trebišov, Košice, Lučenec Ostrava, Opava, Olomouc, Brno - venkov
7a -15.0 až -17.7
°C
Praha a okolí, Polabská nížina, Mělník a okolí, Brno město, jižní Morava, Bratislava a okolí až k jižní hranici, Dunajská Streda
Tabulka všech USDA zón se státy Evropy a USA













rostliny
kytičky
byliny

1 komentář:

Steven Rivera řekl(a)...

"Storage
Store in a cool and dry place away from sunlight
Side Effects of Buy vermact 6 mg online
Vermact-6 Tablet 4's can show side-effects such as headache, dizziness, nausea, muscle pain, diarrhea, and orthostatic hypotension. Head or neck pain, confusion, blurred vision, seizures, balance problems, and difficulty walking can be seen if you are using it for strongyloidiasis in patients with a history of loiasis (an eye worm (loa loa) infection characterized by skin and eye problems). In the case of onchocerciasis, you may experience joint pain, vision disturbances, swelling in your hands or feet, and weakness during the first 4 days of treatment. Seek medical attention immediately if you experience any abnormal or serious side-effects.
"