11. října 2017

Jak provést zateplení fasády?

Jak provést zateplení fasády?


Zateplení fasády cena za m2


Závislost tepelné vodivosti na teplotě


Používá se polystyren i izolační vata

"Dnešní trend (2013) u zateplení novostaveb nebo rekonstrukcí je použití šedého fasádního polystyrenu v tloušťkách 12-18 cm. Pro objekty s důrazem na protipožární odolnost nebo lepší akustické a paropropustné vlastnosti doporučujeme zateplení izolační vatou," radí Doležel.
K zateplení se používají různé materiály, kromě polystyrenu a izolační vaty také speciální desky na bázi polystyrenu. Materiály se volí podle konkrétního objektu. Záleží na jeho stáří, ale i na stavebních materiálech, z nichž se skládá obvodové zdivo. Výběr síly a druhu izolantu je tedy individuální.
Zvolením vhodného izolačního materiálu a jeho rozměrů to ale nekončí. "Po výběru izolantu je dobré nakonfigurovat lepící a stěrkový tmel, armovací tkaninu, vhodné typy hmoždinek, penetrační nátěr a finální povrchovou úpravu, zpravidla točenou nebo rýhovanou fasádní probarvenou omítku," dodává Doležel.

Kolik za zateplení zaplatíte?

Konečná cena zateplení domu závisí na různých faktorech. "Při kalkulaci ceny vždy záleží na aktuálním stavu objektu, zvoleném izolantu, jeho tloušťce a také na finální povrchové úpravě. Pokud se bude jednat o standardní řešení (zateplení EPS 70F tloušťky 100 mm se silikonovou omítkou 1,5 mm), počítejme s cenou kolem 800-1.000 Kč s DPH za metr čtvereční," říká Doležel. (rok 2013)

zdroj Aktuálně.cz



Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Tepelněizolační vrstva v celkové tloušťce 40 centimetrů zabraňuje nejen ochlazování, ale také přehřívání podkrovního prostoru     





Měření tepelně izolačních vlastností 3 cm tlustého Lupothermu na reálné stavbě

Reflexní izolace a závislost přenosu tepla sáláním na teplotě

http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/stavebni-fyzika/?srt=nejkomentovanejsi

x-house
x-houses
www.x-houses.eu/cs/stavba



Obytné dřevostavby na principu antických staveb – větrání a chlazení

Obytné dřevostavby realizované na principu antických staveb




OKNO - SKLO S Ug=0,3W/m2K


rekuperace




Vše se propojuje a nástup ekologičtějsích materiálů – novinky z letošního For Archu



Vlevo je difuzně uzavřená skladba stěna izolovaná šedým polystyrenem. Vpravo je vystavena difuzně otevřená skladba s izolací z minerální vlny. (Foto: autor) 
S rozšířením difuzně otevřených skladeb stěn souvisí také častější používání dřevovláknitých desek (Hofatex, Steico atd.) jako vnější izolace. Tyto desky také začínají nahrazovat minerální vlnu, jejíž doménou zůstává hlavně zateplení konstrukce domů.
Desky z lisovaných dřevěných vláken mají dobré tepelně-izolační i akustické vlastnosti a dobře akumulují teplo. Navíc jde o ekologický materiál. Nevýhodou zůstává vyšší cena. Ta i podle názoru jednoho z vystavovatelů stále ještě brání většímu rozšíření těchto materiálů
zdroj








Kolik vyjde fasáda na patrový dům?

300 do 350 pro mensi fa velke firmy s dodavkou materialu a leseni si berou pres 400 za m2 fasadu

máme teď čerstvě po zateplení a fasádě a vyšla nás takto: máme asi 200 m2 (možná 210), kompletní materiál (jak na zateplení polyšem 10cm, tak na fasádu) nás vyšel na 75 tis a za práci jsme dali 66 tis (nějakých 330,-/m2 včetně dopravy, lešení), máme to i se soklem.

Nás vyšla fasáda - polystyren 18 cm, lepidlo, perlinka Vertex, apu lišta, lišta na rohy, hmoždinky, zátky, lešení + práce = 400,-Kč za m2.
Ještě nás čeká silikonová omítka - materiál + práce = 150,-Kč za m2.

zdroj




Dnes už vím, že kvalitní a funkční zateplení od zkušené firmy, která poskytuje garance, reference a záruku, se nemůže pohybovat pod 1000Kč/m2 s DPH. Tady je cena ještě vyšší.
Nepíšu zde o marži a zisku firem, ale o vstupních nákladech na kvalitní materiály a kvalitní odborné pracovníky, řádně postavené lešení a celkový dojem prací, výsledku a uklizené stavby po předání. Toto je obrázek jistoty a funkčnosti.
Níže jsem si dovolil pro laickou a odbornou veřejnost rozepsat ty opravdu reálné náklady na cenu zateplení fasády na 1m2 plochy. Jedná se o zateplovací systém z fasádního polystyrenu EPS70F tl.160mm s finální úpravou silikonová omítka.
Ceny jsou uvedeny s 15%DPH, které se vztahuje na realizace rodinných a bytových domů. Zde je započítána průměrná marže kvalitní a fungující firmy okolo 15-20%:
 Fasádní polystyren EPS70F tl. 160mm 200Kč/m2
 Lepící a stěrková hmota (střední kvalita) 85Kč/m2
 Armovací tkanina Vertex R131 20Kč/m2
 Talířová hmoždinka plast. trn 10/210mm (6ks/m2) 36Kč/m2
 Polystyrenová zátka EPS70mm 15Kč/m2
 Penetrace pod omítku 20Kč/m2
 Silikonová omítka 1,5mm 130Kč/m2
 Systémové prvky+lišky (orientačně na m2 plochy) 60Kč/m2
 Montážní práce (lepení, stěrkování, omítka) 420Kč/m2 (140 + 140 + 140Kč/m2)
 Lešení (montáž, demont., pronájem, doprava) 145Kč/m2
 Úklid + odvoz suti + zalepení oken foliemi 30Kč/m2
 Celkový součet základních položek zateplení: 1161Kč/m2 s DPH 15%




Tato tabulka neobsahuje položku přípravy podkladu (jeli to nutné), neobsahuje klempířské práce, zateplení soklu a další práce nutné pro zhotovení kvalitní fasády jako osazení hromosvodu, osazení větracích mřížek, osazení nových dvířek a rámu na elektrickou skříň nebo plynovou skříň.
A kde je nejnižší cena 650-800Kč/m2 od nejlevnější firmy, která nabízí skladbu složenou z nesystémových materiálů a podivné stavební dělníky bez jakékoliv odbornosti a hlavně zodpovědnosti.
https://www.zatepleni-fasad.eu/vse-o-zatepleni/zatepleni-fasady-cena-za-m2/





Požadavky norem na tepelné izolace






Zateplení a rekonstrukce aneb jak získat pasivní dům


Rekonstrukce domu do pasivního standardu

šedý polystyren 160mm
šedý polystyren 180mm

Na co si dát pozor při zateplení šedým polystyrenem

Dodržujte základní pravidla pro zateplování šedým polystyrenem


Šedý polystyren: Vynikající izolační vlastnosti, pozor ale na teplotní roztažnost




W/m2.K

Normy součinitele prostupu tepla pro zateplení podlah v bytech a domech s nepodsklepeným prostorem, v případě použití EPS desek:
  • Běžné stavby, 10 cm silné desky
    (minimální = 0,45; doporučený = 0,3)
  • Nízkoenergetické stavby a pasivní domy, 20 cm silné desky
    (minimální = 0,22; doporučení = 0,15)
zdroj:
https://www.empiri.cz/zatepleni-podlahy/



podlaha bez izolace nad sklepem  cca  =  U = 1.55 W.m-2.K-1
podlaha bez izolace nad venkovnim prostorem  cca  =  U = 1.93 W.m-2.K-1



Normové hodnoty součinitele prostupu tepla UN,20 jednotlivých konstrukcí dle ČSN 73 0540-2:2011 Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky

Požadované a doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro budovy s převažující návrhovou vnitřní teplotou θim v intervalu 18 °C až 22 °C včetně



Předpoklady: Návrhová vnitřní teplota v zimním období θi = 20 °C, přirážka Δθai na vyrovnávající rozdíl mezi teplotou vnitřního vzduchu a průměrnou teplotou okolních ploch Δθai =1 °C, návrhová relativní vlhkost vnitřního vzduchu φi = 50 %, tlumené vytápění, radiátory pod okny, stavební konstrukce těžké.  

... Revizí normy ČSN 73 0540-2 bude zavedena nová kategorie doporučených hodnot ...

více





pasivní domy
https://stavba.tzb-info.cz/pasivni-domy

nulové domy
https://stavba.tzb-info.cz/budovy-s-temer-nulovou-spotrebou-energie






Tesla
https://twitter.com/model3vins

Ceny energie
Ceny energií
Stavba, Dům, Fasáda, Zateplení, Teplo

5 komentářů:

wacklodge řekl(a)...

My jsme nedávno také řešili tepelnou situaci u nás doma a kompletní venkovní zateplování by nás vyšlo moc draho a nedá se na to sehnat nějaký peníz. Za to, podle mne chytřejší cesta, nás napadlo si vzít dotace na tepelná čerpadla . Myslím si, že je to dobrý krok vpřed :-)

Simpson Garce řekl(a)...

buy tadagra prof online is a general medication that is orally used to fix the Erectile Dysfunction. Tadalafil is the major component of Tadagra Prof 20 Mg which is generally called the fundamental segment to help recover from Erectile Dysfunction in Cialis. adagra is a pill utilized in the treatment of erectile brokenness in men beyond 18 years old years.

sunkyrad řekl(a)...

Díky moc za tipy. Já bych hrozně rád stihl novou fasádu ještě než začne zima. Je ale pravda, že prvně chci udělat zateplení a to také bude chvíli trvat. Pokud všechno půjde podle plánu, tak s tím začnu někdy v polovině měsíce. Díval jsem se, že má být ještě hezké počasí, tak snad to vyjde.

malinak812 řekl(a)...

No, my se teď snažíme šetřit kde to jen jde, takže jsme teď hodně investovali i do zateplení. Nad čím ale ještě dost přemýšlím je rekuperace do bytu. Co si o tom myslíte? Já jsem si o tom právě četl nějaké články a prý se tím dá také celkem dost ušetřit za energie.

Roman Brázda řekl(a)...

Můj původní plán byl vzít si na zateplení domu nějakou odbornou firmu. Nakonec jsem se ale rozhodl, že si zateplení udělám svépomocí, protože to takto vyjde levněji. Jestli ale můžu mít jeden tip, tak pokud se také vydáte touto cestou, určitě je dobré si nechat od někoho zkontrolovat, jestli jste práci odvedli dobře a jestli někde nevznikají například tepelné mosty. Tuto činnost u nás provádí například https://dkconsult.cz/