2. března 2011

Listina práv uživatele e-knih

Listina práv uživatele e-knih

Listina práv uživatele e-knih je prohlášení základních svobod, která by měla být poskytnuta všem uživatelům elektronických knih.

Každý uživatel e-knih by měl mít následující práva:

Právo na užívání knihy v rámci pravidel, která povyšují přístup nad proprietární omezení
Právo přístupu k e-knize na libovolné technologické platformě, včetně hardware a software, podle uživatelova výběru
Právo komentovat, citovat pasáže, tisknout a sdílet obsah z e-knihy v duchu férového užíti a autorských práv
Právo na první opětný prodej rozšířené na digitální obsah, který umožní vlastníkovi e-knihy právo si knihu ponechat, sdílet a znovu prodat jím zakoupené e-knihy
Věřím ve volný trh informací a myšlenek.

Věřím, že autoři, spisovatele a vydavatelé mohou vzkvétat, pokus jsou jejich díla snadno dostupná na nejširší škále médií. Věřím, že autoři, spisovatelé a vydavatelé mohou prospívat, když je čtenářům poskytnuta maximální šíře přístupu, anotace a sdílení s dalšími čtenáři a tím je obsahu pomáháno nalézt nové audience a trhy. Věřím, že kupující by měli mít právo na první opětný prodej, protože e-knihy jsou součástí velkého základního kamene kulturní literárnosti, vzdělávání a přístupu k informacím.

Digitální řízení práv (DRM) působí jako mechanismus bránící této svobodné výměně myšlenek, literatury a informací. Stejně tak stávající licenční ujednání znamenají, že čtenáři nikdy nemají konečnou kontrolu nad jejich vlastní osobní četbou. Toto jsou podmínky nepřijatelné pro e-knihy.

Jsem čtenář. Jako zákazník, mámo nárok aby se mnou bylo zacházeno s úctou a ne jako s potenciálním zločincem. Jako spotřebitel mám nárok na vlastní rozhodnutí o e-knihách, které si kupuji či půjčuji.

Mám obavy o budoucnost přístupu k literatuře a informacím prostřednictvím e-knih. Žádám čtenáře, autory, vydavatele, prodejce, knihovníky, vývojáře software a výrobce zařízení aby podporovali práva uživatelů e-knih.

Tato práva jsou vaše. Nyní je řada zaujmout stanovisko. S cílem pomoci šířit toto sdělení, zkopírujte celý tento příspěvek, připojte vlastní komentáře, spojte vše a šiřte ostatním. Blogujte, tweetujte (#ebookrights), dejte na Facebook, vylepte to na pouliční lampu.

Původní zdroj : The eBook User’s Bill of Rights – Librarian in Black, šířeno v rámci CC0. , český rychlý a nedokonalý překlad www.BookZ.cz

zdroj

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Privacy

http://www.20thingsilearned.com/browser-privacy/1