19. května 2007

Je, nebo není „globální oteplování“ politicky motivované ?

Globální teplota planety je pochybný údaj

Stanislav Mihulka, BF JU, BU AVČR

Hrátky kolem globálních změn klimatu velmi často odkazují na globální teplotu planety. Ta v očích příznivců globálního oteplování během posledních desetiletí více či méně roste.
Je poměrně zajímavé podívat se na to, co to vlastně globální teplota je a o čem vypovídá. Hodnota globální teploty planety se odvozuje z velkého počtu měření teplot získaných spoustou měřících stanic rozmístěných po planetě. Jednotlivé hodnoty se matematicky váží podle plochy, kterou reprezentují a pak se z nich klasickým způsobem spočítá aritmetický průměr jako součet všech hodnot vydělený počtem měření. Na první pohled prostinká záležitost v sobě ale skrývá nejeden háček.
Odborník na termodynamické jevy Bjarne Andresen z Niels Bohr Institute na University of Kopenhagen se svými kolegy koncept globální teploty planety důrazně zpochybňuje.
Badatelé tvrdí, že ... více

Je, nebo není „globální oteplování“ politicky motivované?
Tomáš Haas
Toto je inzerát v Craigslist (globální inzertní kancelář) v Pittsburgu, Pennsylvania: http://pittsburgh.craigslist.org/npo/277645454.html
Greenpeace hledá organizátory kampaní v kongresových volebních okresech ve státech Florida, Georgia, Illinois, Iowa, Indiana, Michigan, Minnesota, New Jersey, Pennsylvania, South Dakota, Virginia, a Washington, ve kterých chtějí chtějí prodat „Globální oteplování“ masám.
http://members.greenpeace.org/hotseat/
Zajímavé je, jak je to dokonce i v inzerátu „nepřímo“ spojené s presidentskými volbami v roce 2008. Gorova kniha a film vynesly docela slušné peníze, a tak se neziskový Greenpeace bude podílet na zisku tím, že bude organizovat jeho kampaň. Greenpeace je, jak o sobě tvrdí, „nepolitická nezisková organizace“. Jejím cílem je, jak říká inzerát, aby američtí politikové nebyli nástroji velkých ropných a uhelných společností, ale amerického lidu.
Nejlépe by podle Greenpeace bylo, což už inzerát neříká, aby americký lid vládl svým politikům prostřednictvím Greenpeace a jiných NGO.

Americké NGO se na svou roli prostředníka mezi velkým bussinessem a prostým lidem připravují už nejméně od začátku tohoto tisícíletí. NGO v organizacích jako Environment Defence a programech jako Fight Global Warming spolupracují na ... více -

Žádné komentáře: