20. února 2007

geriatric1927 a web 2.0 YouTube

"Jseš moc starej na to, abys tady byl."
Tahle jedovatá poznámka patřila Peteru Oakleymu, devětasedmdesátiletému penzistovi z anglického Leicesteru. Na vdovce, který prožil poklidnou existenci šťastně ženatého zdravotního inspektora, si pan Oackley na stará kolena našel celkem odvážnou zábavu. Pořídil si digitální kameru, posadil se před ni a začal vyprávět o svém životě. O dospívání v bombardované Anglii, o službě v armádě, o tom, jaké je to být starý, i o svých životních láskách – bluesové hudbě a jízdě na motocyklu. „Piercing ani tetování nemám,“ ujistil pan Oakley své budoucí posluchače. Záznam pak opatřil pseudonymem Geriatric1927 a v srpnu loňského roku ho zavěsil na internetový portál YouTube, určený pro sdílení amatérského videa. Jako by se vydal nahý mezi šelmy: na téhle webové stránce dominují teenageři, kteří to rádi cool, a podle zkušeností je jen tak něco neohromí. Statisíce takových osobních videodeníčků zapadnou, aniž by se na ně podívalo víc než pár zvědavců.

Geriatric1927 to ale dokázal. Už první díl jeho seriálu Telling it All (Povím vám všechno) zaujal desetitisíce lidí a s každým dalším natočeným vyprávěním popularita starého pána prudce stoupala. Jízlivé narážky na vypravěčův věk, jako byla ta úvodní, z obrazovky doslova smetla lavina pochvalných komentářů. YouTubers, jak se milovníkům internetového videa přezdívá, si svého penzistu zamilovali. „Jste ten nejvíc cool frajer na světě,“ vzkazoval mu jeden fanoušek a druhý se svěřil: „Nemám dědečka, ale přál bych si takového jako vy.“
Pan Oakley se přes noc stal ... více


geriatric1927 - Peter Oakley on the Wikipedia

geriatric1927 - Peter Oakley on the YouTube

The official site of Peter Oakley

Geriatric = Stařec

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To je neuveritelne!
On je ten mily Deda tento tyden (dnes) 5. nejsledovanejsi video na YouTube ! ! !
Moudrost a zkusenosti zajimaji a jak mohou byt opravdu zajimave a COOL!

l řekl(a)...

GRATULUJI!!!

http://www.youtube.com/ytawards?name=ytacommentary


2006 was a pioneering year for online video, user-created content and the YouTube community. You let us into your bedrooms, created new forms of entertainment, and radicalized popular culture. Now it's time to reflect on what a tremendous year it was and recognize the best of the best during the first YouTube Video Awards.

Anonymní řekl(a)...

Good day very cool website!! Guy .. Beautiful .
. Wonderful .. I will bookmark your website and take the
feeds also? I'm happy to find numerous useful info right here within the publish, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .
My weblog - pizza games little girls