12. února 2007

Obnovitelné zdroje energie neexistují!

Obnovitelné zdroje energie neexistují!

Neustále se z médií dozvídáme, že existují obnovitelné zdroje energie, které ke svému provozu nepotřebují žádných vstupů a budou nám moci zajistit dostatek energie prakticky navždy. To však není pravda. Do výroby elektrické energie musíme započíst celý životní cyklus (LCA) zdroje od výstavby po jeho likvidaci a zde narážíme na neobnovitelnost částí zdrojů a surovin potřebných na výstavbu zdrojů. Článek navazuje na přecházející článek o Betonové lobby.
Pozn. Teoreticky by mohl být každý zdroj obnovitelný, protože během následujících miliónů let se pravděpodobně vytvoří nová naleziště uhlí, ropy či plynu. V dalším textu ale toto dlouhé období zanedbám a budu hovořit v řádech nejbližších staletí a tisíciletí.

Na stavbu každého zdroje energie se spotřebuje určité množství surovin (kovy, beton, plasty) a velké množství energie. Jednak elektrické energie, kterou může zdroj později opět dodat do sítě, ale i neobnovitelných zdrojů - uhlí - koks (výroba oceli), ropné produkty - benzín či nafta, která se spotřebuje při stavbě zdrojů (dopravě), deriváty ropných produktů pro výrobu plastů, barev, vápenec, písek (beton), atd. Vzniká též velké množství odpadů při výrobě a těžbě těchto surovin. Řada z nich je nerecyklovatelná a končí na skládkách, haldy hlušiny po těžbě uhlí, atd. Při průmyslové výrobě se uvolňuje nezadbatelné množství skleníkových plynů, ale i oxidů dusíky či síry.

Kdybychom teoreticky pokryli naši veškerou spotřebu větrnými elektrárnami s životností 20 let, každý rok bychom museli recyklovat asi 1 600 000 tun betonu! A podobné množství vyrobit, protože beton se rozhodně nedá 100 % recyklovat. Stejně tak bychom se museli skládkováním (či spálením) zbavovat množství PVC, gumy, sklolaminátu. S recyklací železa, oceli, hliníku, mědi, olova a dalších kovů je to již lepší, ale i přesto se počítá s recyklací jen asi 90 %. V případě mědi a její 90 % recyklace to znamená spotřebu mědi asi 500 tun/rok, železa a oceli 6500 tun/rok. Vzhledem k tomu, že měděné rudy mají asi 1 % obsah mědi, je nutné vytěžit 50 000 tun rudy každý rok. Pokud bychom uvažovali o "trvale udržitelném rozvoji" po dobu 1000 let, museli bychom na tento "rozvoj" a "obnovu zdrojů" vytěžit asi 50 miliónů tun měděné rudy, a to jenom pro Českou republiku! Hodnoty pro železné rudy, vápenec a další prvky by byly ještě mnohem vyšší.

Podobné hodnoty bychom si mohli vypočítat i pro jiné obnovitelné zdroje - solární elektrárny (Fotovoltaické články), biomasu (kde dochází k degradaci půdy, ztrátě velkého množství minerálů), vodní elektrárny, kde dochází k "rozpouštění" sypaných hrází, atd.
Z předcházejícího textu jasně vyplývá, že v současné době neexistují plně obnovitelné zdroje energie více
Autor: Lukáš Rytíř

Dokdy bude ve Střední Evropě dost elektřiny?
dlouho ne :-(

Problematika externích nákladů

... Jak je patrno z výsledků, největší škody působí tepelné elektrárny na hnědé a černé uhlí. K ceně elektrické energie bychom měli přičíst až 3 Kč! Cena by se tak téměř zdvojnásobila! V případě elektřiny ze zemního plynu bychom měli přičíst, v podmínkách České republiky, asi 40 haléřů, nicméně cena elektrické energie z plynu je sama o sobě několikrát dražší, než z jádra nebo uhlí. Zajímavé jsou výsledky u tzv. obnovitelných zdrojů. Především biomasa má podobné náklady jako výroba ze zemního plynu, několikrát vyšší, než výroba z jádra. Vodní energetika má též externí náklady vyšší než jádro. Jaderná energetika spolu s větrnou energetikou má externí náklady podobné - do 10ti haléřů, čili prakticky zanedbatelné.

Čím jsou způsobeny externí náklady u obnovitelných zdrojů energie? U biomasy se jedná o produkci skleníkových plynů - N2O a metanu, což jsou mnohokrát (cca 300x) účinnější skleníkové plyny, než CO2. Taktéž doprava v případě biomasy je obrovská a z toho plynou další emise z dopravy. Spalování biomasy samo o sobě vytváří prachové částečky, oxidy dusíku a dokonce i prudce jedovaté dioxiny!

Vodní elektrárny jsou velmi různorodé a externí náklady se u nich velmi liší. Ve velkých přehradách dochází k rozkládání naplavenin, bahna a k uvolňování metanu. Též existuje velmi malé, avšak reálné riziko možného protržení hráze a ztráty na životech či majetku. Mnoho energie (emise, rizika z dopravy) se spotřebuje i na jejich výstavbu.
Větrné či solární elektrárny mají malý výkon a je třeba jich velké množství => hodně emisí při stavbě, rizika z dopravy.

Ekologistické organizace nám často říkají, že do nákladů tepelné či jaderné energetiky se nezapočítávají tzv. externality a že energie by byla ve skutečnosti mnohem dražší. Mají pravdu jen u tepelné - uhelné energetiky. U jaderné energetiky jsou náklady většinou nižší, než u tzv. obnovitelných zdrojů. Je to dáno tím, že jaderná energetika je prokazatelně nejbezpečnějším zdrojem výroby elektrické energie a to i s nehodou v Černobylu, která způsobila velké škody, které by se ale již neměly opakovat, a které byly plně srovnatelné s jinými škodami jiných zdrojů (havárie tankeru u Aljašky, apod.). Ročně zahynou desetitisíce lidí v uhelných dolech, při těžbě ropy a plynu i přímo v elektrárnách. V jaderné energetice jsou však ztráty a zranění prokazatelně nejnižší díky velmi vysokému standardu bezpečnosti práce! Mezi často zmiňované externality jaderné energetiky patří nutnost budoucí stavby úložiště. To však není externalita, protože stavba úložiště se bude financovat z tzv. "jaderného účtu" kam se ukládá asi 55 Kč/MWh vyrobené energie. Z toho se bude platit i likvidace jaderné elektrárny. Často se hovoří i o riziku teroristického útoku a nutnosti zvýšené ochrany okolí elektrárny (vzdušný prostor). Základní povinností a smyslem státu je chránit hodnoty a jeho obyvatele. Stejně tak policie střeží všechny ostatní objekty, kterým hrozí riziko (přehrady, budovy, železnice). Tento náklad není způsoben provozem jaderné elektrárny, ale vnějšími kriminálními nebo politickými důvody. Proto je nesmyslné počítat zvýšenou ochranu jaderných zařízení za náklad energetiky. Stejně jako se chrání transport jaderného paliva, měla by policie chránit všechny obyvatele země v případě, že jim hrozí reálné nebezpečí ... více
Autor: Lukáš Rytíř



aktualizace:

Nic nemohlo tak poškodit rozvoj jaderné elektroenergetiky, jako právě Černobyl. Všechny informační prostředky o katastrofě informovaly, a někdy i neobjektivně, aby vyhověly mimo jiné i tlakům různých zájmových skupin zaměřených proti jaderné energetice, která se začínala stávat velkou konkurencí všech dosavadních zdrojů a způsobů výroby energie...
Kolik procent lidí ví proč k Černobylu došlo?
odhaduji že maximalně 3-8%

Černobyl a mezinárodní stupnice pro hodnocení jaderných událostí


Uran - prvek

Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Uranium Exchange Company

Termonukleární fúze


Koncentrační tábory při československých uranových dolech


aktualizace 19.2.07
Zelená politika
Skeptický ekolog: Ropa nikdy nedojde a svět je krásný

Honda zaútočí v USA se svým superčistým dieselem
Bluetec dostane japonského soupeře. Honda vyvinula vlastní technologii, která údajně dovolí přímé srovnání produkovaných emisí vznětových a zážehových motorů více
(splodiny z diesel motoru jsou daleko více nebezpečné)


EKOLOGIE: Vědecký konsenzus o příčinách oteplování je omyl (nebo podvod tedy podvrh?)

... Peiser tedy jednoznačně prokázal, že Oreskesová v eseji pro Science nemluvila pravdu. Science ovšem jeho zjištění odmítl zveřejnit s bizarním odůvodněním, že se o něm už diskutovalo na internetu...

... I Brayovu studii odmítl Science zveřejnit, stejně jako další polemiky s Oreskesovou. Jeden z nejrenomovanějších vědeckých časopisů tedy cenzuruje debatu o příčinách klimatických změn...
více o manipulaci "vědců"

35 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Schází mi zde jeden detail u jaderné energetiky: kde se bere palivo? Jaká je koncentrace oxidu uranu v rudě, kolik rudy je potřeba zpracovat, jaké to nese nároky a rizika, co s hlušinou a dalšími odpady? U ostatních zdrojů jsou naopak jejich nevýhody zdůrazněny až příliš, některé jsou vynechány, např. geotermální.

l řekl(a)...

dekuji za vecnou poznamku.
trochu jsem to dole aktualizoval. predpokladam ze se tam da najit odpoved.
Kde se bere palivo?

Kdy nám dojde uran? http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=829

Jaka jsou geotermalni rizika vubec netusim.

Prekvapuje mne jak se mistrne greenpeace a zelenym povedlo za cca 20 let zmanipulovat svetovou verejnost.
Snad 1000 x jsem slysel pouze vzdy nekriticke prosazovani "obnovitelnych" zdroju a nikdy jak katastrofalni dopady by to melo predevsim na prirodu a na rozvojovy svet :-(


Jaderna energie by byla ale obrovsky konkurent. Je to nadsazka ale nesponzoruji protijadernou politiku napr. arabove?
Kdo by mohl mit nejvetsi zajem na tom aby se jaderna energie nerozvijela ???

Netusite kdo jsou hlavni sponzori greenpeace?

Anonymní řekl(a)...

Zelená politika
http://zivlyocima.koniklec.cz/index.php?id=47

l řekl(a)...

... uvedeny vztahy pro převod emisí jednotlivých skleníkových plynů na jednotnou veličinu.
Tento výpočet bohužel není triviální: jednotlivé skleníkové plyny mají nejen různou schopnost vyvolávat skleníkový efekt, ale i různou životnost v atmosféře. Vědecké poznání v této oblasti se navíc vyvíjí. Například "První sdělení ČR o plnění závazků vyplývajících z přistoupení k Rámcové úmluvě OSN o změnách klimatu" z roku 1994 používalo přepočet, podle něhož se potenciál globálního ohřevu (GWP) 1 tuny N2O rovná 270 tunám CO2 (tedy oxid dusný je 270krát silnější skleníkový plyn než oxid uhličitý) a 1 tuna CH4 rovná 11 tunám CO2. Druhé sdělení z roku 1997 již používalo koeficienty 320 a 24,5.

V současnosti se používá přepočet v poměru:

1 t N2O = 310 t (CO2)ekv (uhlíkového ekvivalentu)

1 t CH4 = 21 t (CO2)ekv

proc maji usa tak velmi prisnou normu na diesel motory osobnich aut co se N2O tyka ? ? ?

- - - - - - - - - - - - - - - -
ono rikat ze nebudu produkovat zvysene mnozstvi sklenikovych plynu pokud skoro nemam sanci na hospodarsky rust jako nemecko a francie je naramne

Anonymní řekl(a)...

Mercedes-Benz: diesely Bluetec neprošly testy v pěti státech USA!

http://news.auto.cz/aktuality/mercedes-benz-diesely-bluetec-neprosly-testy-v-peti-statech-usa.html

l řekl(a)...

Presvedci nove diesly Ameriku?

http://www.enviweb.cz/?env=ovzdusi_archiv_gcehh/Presvedci_nove_diesely_Ameriku.html

l řekl(a)...

Nechci osázet republiku řepkou



Česko přijde o povolenky na emise


asi KAZDA rostouci ekonomika produkuje vice odpadu. Kazda ekonomika v utlumu mene. Podivejte se jak rostly emise treba Spanelsku poslednich 10 let a jak malo Nemecku nebo Francii
Co mne ale prekvapuje jak malo rostli emise USA v porovnani napr se Spanelskem nebo s Nemeckem ktere bylo na pokraji recese.

Anonymní řekl(a)...

Skupina ČEZ rozjíždí masivní investice do obnovitelných zdrojů :-(

http://ipoint.financninoviny.cz/skupina-cez-rozjizdi-masivni-investice-do-obnovitelnych-zdroju.html


kdo tyto investice dotuje? nadseni zakaznici monopolniho CEZu :-(

l řekl(a)...

Česku chybí palivo pro zelenou energii


Z pětihaléřů na jaderný odpad jsou už miliardy

Anonymní řekl(a)...

Kromě slovenské vlády žaluje EK kvůli emisím CO2 i U.S. Steel Košice
http://ekonomika.ihned.cz/c1-20538750

EK nezajima daleko vetsi problem diesel motoru ale rozvijejici (konkurencni) ekonomiky je potreba pribrzdit

Anonymní řekl(a)...

Obnovitelné zdroje

Ve stejném duchu nám nemůže nikdo bránit v tom, abychom nesmetávali ze stolu to, co takové paní Merkelové přelítne přes pysk, a ona si to umíní protlačit za každou cenu přes všechny ostatní. Naposled si ta bláznivá Němka usmyslela, že musíme
v Evropě vyprodukovat dvacet procent energie z obnovitelných zdrojů. Já nevím, jak mám u nás dosáhnout dvaceti procent energie vodní, sluneční nebo větrné, tedy pokud do ní nezapočítám i prdy, které my Češi za rok vyprodukujeme. Protože se ale u nás většina lidí dost stydí a prdí hezky potajmu, je otázka, jak tu celkovou ener-
gii získanou z těch prdů vlastně změřit, nehledě na to, že je i otázka využití takové energie. Možná by se dalo říct, že když někdo jde po ulici a upšoukne si, tak si přitom i trochu popoběhne, a tím vyprodu-
kované energie využije ke zrychlení chůze. A to nepočítám lidi, kteří
http://www.danes.cz/120307.html

Anonymní řekl(a)...

cituji:
že potrestat by měli především ty politiky kteří podepsali takovouhle zrůdnou smlouvu že se do Rakouska musí hlásit drobné provozní události z Temelína aby to tamější zelení bolševici mohli zneužívat pro svoje propagandistické účely. Pokud by se něco takového podepsalo ohledně Spolany nebo kterékoliv jiné továrny tak nás tady budou dennodenně krmit takovýmihle ideologickými bláboly o hrozně nebezpečných poruchách a haváriích. Normální by bylo tu smlouvu vypovědět protože ti Rakušáci ji nedodržují, já mám dojem že se v rámci té smlouvy zavázali že ty blokády skončí, nebo ono se tam snad dodatečně nacpali ty těžké další miliardy abychom se teď dozvěděli že to byl jenom nějaký trik a že konečným požadavkem je stejně tu elektrárnu odstavit ???
http://zpravy.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A070319_113803_domaci_bar

Anonymní řekl(a)...

Větrné elektrárny melou netopýry, stěžují si ochránci zvířat!
http://technet.idnes.cz/vetrne-elektrarny-melou-netopyry-stezuji-si-ochranci-zvirat-pub-/tec_denik.asp?c=A070507_152357_tec_denik_pka

l řekl(a)...

Černobyl vybuchl v důsledku vůdčí role Komunistické strany
V normálním světě jsou jaderné elektrárny bezpečné!

http://www.fragmenty.cz/j1581.htm

Anonymní řekl(a)...

Úplná blokáda hranic: Vídeň nerozhoduje, říká aktivista

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=435516#forum


http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/forum.phtml?Forum_Q=On-line%3A+ptejte+se+aktivisty%2C+kter%FD+chce+zru%B9it+Temel%EDn&Title=&id=435516&op=text&showall=true

l řekl(a)...

Světová výroba elektrické energie je zajišťována z elektráren uhelných (39%), plynových (18%), jaderných (17%), vodních (17%), olejových (8%) a ostatních (1%). Uhlí je tedy primárním zdrojem výroby elektrické energie ve většině zemí světa. Emise oxidu uhličitého, které při jeho spalování vznikají, jsou přitom jedním z tíživých ekologických problémů dneška...

jo zeleni a spol nas jednou asi opravdu znici

Anonymní řekl(a)...

Ochrana přírody jako politické vyjednávání

http://virtually.cz/?art=15217


„Lhář dostal Nobelovu cenu míru..
http://www.virtually.cz/index.php?art=15507

Anonymní řekl(a)...

Biopaliva zabíjejí lidi

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-biopaliva-zabijeji-lidi-dox-/p_veda.asp?c=A080108_103402_p_spolecnost_wag

Anonymní řekl(a)...

Devět lží Al Gora?

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-devet-lzi-al-gora-09o-/p_veda.asp?c=A071017_203146_p_veda_wag


Gorova oteplovací mašina na peníze

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-gorova-oteplovaci-masina-na-penize-fzl-/p_zahranici.asp?c=A071023_143121_p_zahranici_wag


Britové varují před biopalivy. Blíží se jejich konec?

http://ekonomika.ihned.cz/2-22802140-001000_d-4d

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si přečetla článek o tom,že obnovitelné zdroje neexistují a přijde mi to jako nesmysl.Lidé potřebují čím dál více energie a kde ji pořád brát?!Tak se staví elektrárny.A obnovitelné zdroje spočívají v tom,že v té elektrárně,která se stejně musí postavit,se bude místo spalování uhlí čerpat energie sluneční,větrná,geotermální aj.,která teoreticky nejde vyčerpat.To,že se spotřebuje energie na stavbu elektrárny a využijí se materiály, které vždy nejdou recyklovat,je samozřejmé,to se spotřebuje vždycky.Nehledě na to,jaký zdroj elektrárna dále využívá.Tak proč nešetřit přírodu kolem sebe a místo spalování uhlí, kterého je čím dám míň a produkuje znečiťující látky, nepoužívat čistou sluneční energii.....

Anonymní řekl(a)...

Questions for the future
www.questionsforthefuture.tv

Anonymní řekl(a)...

sice trochu demagogie

British Energy skončila v rukou Francouzů

www.enviweb.cz/?env=energie_archiv_hcedf/British_Energy_skoncila_v_rukou_Francouzu.html

Navya řekl(a)...

Nice article very thought-provoking and insightful.Thanks for sharing.
regards
Remote sensing services

Anonymní řekl(a)...

Česku hrozí výpadky elektřiny kvůli německým větrníkům

http://ekonomika.idnes.cz/cesku-hrozi-vypadky-elektriny-kvuli-nemeckym-vetrnikum-pky-/ekonomika.asp?c=A081114_143552_ekonomika_fih

Anonymní řekl(a)...

NASA: Rok 2008 byl nejchladnějším v tomto století

http://digiweb.ihned.cz/195-10053280-33332590-009000_d-92

Anonymní řekl(a)...

Prečo tak klamete??Ano do kazdej vyroby nasledujú vstupy, ale tým odsudzovať obnovitelné zdroje?Obnovitelné znamenajú, že ich je možne v kolobehu obnovovať..teda energetický vstup a výstup.Jadrová energia je podľa vás obnovitelná a prijatelnejsia? Externality nezapočítavate? Aj tu sú vstupy a omnoho nákladnejšie a to na celú prevádzku, likvidáciu, pretože palivo vyhorené neuložíte za "humnom" a nemôžete ho nechat bez dozoru to sú dlhodobé investície a náklady, nehovoriac o tom, čo zanecháme svojím detom,dalsí tazko riesitelný envoronmentálny problém.Popritom jadrová elektráren nielenze nezvysuje zamestnanost, ale podporuje vykoristovanie, hierarchiu a centralizáciu. Dalej hovoríte o elektrickej energii ako by to bola biologická potreba ľudstva a nie o tom,ze je zvysovaný jej príjem za ucelom zisku. Snád nechcete povedat, ze bude lacná tá jadrová energia ,ci nebodaj zadarmo, ked ju tak obhajujete. Obnovitelná je energia ako som povedal z pohladu energetickej vycerpanosti, šetrná svojím vplyvom na ŽP a zamestnanost a sebestačnost regiónov. apropo chcete naznačit, ze geotermalna energia je vycerpatelná??nehovorím o pramenoch, ale zemskom jadre a vyuzívanie tejto sily. Navrhujem ,aby si kazdý zástanca jadrovej energie zobral domov kúsok palivového článku z jadrovej elektrárne.... Ja si ten solárny panel zoberem bez problemov.

Anonymní řekl(a)...

Energetika budoucnosti - virtuální elektrárny a inteligentní sítě?

http://nejedly.blog.idnes.cz/c/75142/Energetika-budoucnosti-virtualni-elektrarny-a-inteligentni-site.html

Anonymní řekl(a)...

Hornorakouská vláda několik let dotovala rakouské i české odpůrce Temelína

http://domaci.ihned.cz/c1-37927840-hornorakouska-vlada-nekolik-let-dotovala-rakouske-i-ceske-odpurce-temelina

l řekl(a)...

Příliš drahá termoska:
Státy EU se dohadují, kde vzít na výzkum jaderné fúze

http://digiweb.ihned.cz/c1-45179220-prilis-draha-termoska

Anonymní řekl(a)...

Good Afternoon! call
[url=http://gay.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/white_panty_chronicles_19_sc2_3.jpg[/img][/url] [url=http://milf.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/babewatch_6_sc2_3.jpg[/img][/url] [url=http://granny.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/teachers_pet_3_sc4_2.jpg[/img][/url] [url=http://japan.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/cum_filled_throats_3_angle_1_sc2_1.jpg[/img][/url]
F Reverse Gangbang Vids new [url=http://tube.hqporn.us/]exotic porn [/url] , free porn fucking stories [url=http://milf.hqporn.us/]the proud family porn [/url] or italian gay porn [url=http://japan.hqporn.us/]free porn vid [/url] , very young teen gay porn [url=http://www.hqtube.com/?5736000000/]free strap-on porn videos [/url] or free ass porn [url=http://www.hqtube.com/?5736000000/]porn movie search engine [/url] , glasses porn [url=http://teen.hqporn.us/]hospital porn [/url] and famous toons porn [url=http://shemale.hqporn.us/]rabbits review porn [/url] or free black gay porn movies [url=http://pussy.hqporn.us/]toon porn xxx [/url] , Still looking for some full length porn videos to jerk it too? [url=http://master06.wolfwork.com/viewtopic.php?p=73910#73910]pod porn [/url] . F Mature in Pantyhose Game new [url=http://www.lovelongandprosper.com/forums/viewtopic.php?p=199354#199354]porn studios [/url] . Category: FREE > Straight > Teens [url=http://www.temagay.com/foro//viewtopic.php?p=66921#66921]free porn for sony psp [/url] . There are 376 photo sets with some crisp medium-res images that you can download in Zip files. You'll see Asian hotties (like Nautica Thorn and Kaiya Lynn), ebony beauties (Lacey Duvalle and Lady Armani) and there are loads of Caucasian gals (such as blonde bombshell Brittney Skye, dark-haired Chloe Dior and redheaded Nikki Rhodes). [url=http://www.capitaldubs.com/forums_old/viewtopic.php?f=6&t=86422]pregnant porn videos [/url] . 3 clips of Blowjob : alexis texas gets pounded with cock [url=http://cssra.phpbbserver.com/post95506.html#p95506]free sex porn adult games [/url] , You want more for your entertainment dollar. How about 6 amazing adult megasites for that dollar. Yes with Adult Gold Access your entertainment dollar will get you access to 6 incredible paysites. There is simply no other place you can get this much entertainment for one dollar! [url=http://www.hqtube.com/?5736000000/]buffie the body porn [/url] , porn movie trailers [url=http://squirts.hqporn.us/]anime porn game [/url] or free young porn movies [url=http://japan.hqporn.us/]reality porn us [/url] , jessica butler porn [url=http://shemale.hqporn.us/]teen porn mpeg [/url] or gay porn star guns aka dexter [url=http://tube.hqporn.us/]katara porn [/url] , older porn stars [url=http://tube.hqporn.us/]vanessa ann hudgens porn [/url] and interracial gay porn [url=http://gay.hqporn.us/]porn movie set [/url] or porn with small dicks [url=http://gay.hqporn.us/]free famous porn trailer [/url] , 4 clips of FFM : jaylyn rose and erin moore sharing a massive black tool [url=http://engsci.utoronto.ca/old/punbb-1.2.15/viewtopic.php?pid=132026#p132026]porn otube [/url] . 15 pics of Amateurs : sexy gigi loves to get naked and pose [url=http://soviet-country.com/viewtopic.php?p=467858#467858]teen porn forum cgi [/url] . 15 pics of Hardcore : isis taylor gives a sensual massage and fucks her client [url=http://www.sophipolis.net/foro//viewtopic.php?p=126519#126519]videos porn [/url] . 16 pics of Amateurs : whore on her bed shoving a dildo in from behind [url=http://www.bizmarcker.de/phpBB2/viewtopic.php?p=571448#571448]hardcore black porn [/url] . F Japanese Bukkake Gangbang new [url=http://www.tibbyanne.com/asktibby/viewtopic.php?p=406901#406901]porn gif [/url] , while.....

Anonymní řekl(a)...

You here?! interestingly you
[url=http://gay.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/boobs_a_poppin_2_sc4_2.jpg[/img][/url] [url=http://shemale.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/kelly_the_coed_17_sc2_1.jpg[/img][/url] [url=http://squirts.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/dont_tell_mommy_1_sc3_3.jpg[/img][/url] [url=http://teen.hqporn.us/][img]http://pics.hqtube.com/gallery/fuck_it_like_its_hot_sc4_1.jpg[/img][/url]
The problem with Absolute Pornstars is that they don’t have very much content. There are 44 DVDs they’ve gotten the licenses to or added or however they do it. That means you’re looking at roughly 175 scenes to download, which means that a whole bunch of the pornstars here have no videos at all. The picture galleries aren’t exclusive and neither are the videos. That all adds up to them charging too much money for a membership. $39.95 is a stretch for membership to a fairly small site. [url=http://japan.hqporn.us/]xxx porn for free [/url] , sexy teen soft porn [url=http://lesbian.hqporn.us/]searchable porn movie [/url] or gay teen boy porn [url=http://milf.hqporn.us/]buy porn live bait [/url] , jays porn [url=http://join.hqtube.com/track/qx4DABkR/]cheerleader porn videos [/url] or niece seduce porn [url=http://shemale.hqporn.us/]wild porn stars [/url] , drunk women porn [url=http://lesbian.hqporn.us/]foreign porn [/url] and duke of porn [url=http://milf.hqporn.us/]teen porn vids [/url] or scooby doo porn [url=http://tube.hqporn.us/]free tube porn [/url] , Category: FREE > Fetish > Older&Mature [url=http://www.diabetesboard.ch/viewtopic,p,103113.html#103113]free porn cum [/url] . 3 clips of Anal : brunette teen gets her asshole filled with two cocks [url=http://www.capitaldubs.com/forums_old/viewtopic.php?f=6&t=86420]pink porn [/url] . Adult Gold Access is your portal to adult entertainment. Join Adult Gold Access for just $1 and you get 6 wicked paysites for the price of 1. All 6 are full size megasites that are available individually, but if you want all 6 for the price of 1 then Adult Gold Access is your ticket! [url=http://forum.my32bars.com/viewtopic.php?p=252868#252868]the jetsons porn [/url] . 15 pics of Amateurs : katie morgans big tits bouncing while fucked by a big cock [url=http://www.envaccord.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1508308#1508308]free porn flix [/url] . 4 clips of Cumshots : busty hunter gets tight pussy torn by big cock and gets facial [url=http://larutadelalengua.com/foro//viewtopic.php?p=1421941#1421941]midgit people porn [/url] , Blonde loves the feel of his big prick in her glory-hole. [url=http://lesbian.hqporn.us/]free porn jpegs [/url] , free quick porn vids [url=http://milf.hqporn.us/]free porn video 89 [/url] or tube porn [url=http://shemale.hqporn.us/]porn ratings [/url] , free carmen electra porn videos [url=http://pussy.hqporn.us/]necrophilia porn movies [/url] or zac efron porn [url=http://join.hqtube.com/track/qx4DABkR/]young teen porn movies [/url] , free vivid porn [url=http://teen.hqporn.us/]free lesbian xxx porn [/url] and torturous sex porn [url=http://teen.hqporn.us/]home hidden porn [/url] or free online celeb porn no download [url=http://squirts.hqporn.us/]young teen porn [/url] , Fetish Videos Celebrity Videos [url=http://www412.pair.com/karks/gghouse/board/viewtopic.php?p=447740#447740]free mov porn downloads [/url] . Blond prostitute loved by 4 thumping gang fuckers in these flicks. [url=http://lockerzfreeinv.prv.pl/viewtopic.php?p=42404#42404]ps3 porn videos [/url] . Category: PAY > Other > Bisexuals [url=http://1st-bod.dk/phpBB3/viewtopic.php?f=33&t=163884&p=580574#p580574]100 free porn movies [/url] . 15 pics of Amateurs : yanna exposes her juicy hairy parts [url=http://digitaldharmafilms.org/forums/viewtopic.php?f=2&t=235343]free monster cock porn [/url] . P e Pantyhose Land new [url=http://forum.milwaukeeaikidodojo.com/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=69041&p=387727#p387727]free porn clps [/url] , of the good viewing.....

iso camera řekl(a)...

Perfecting how to take professional pictures requires a lot of knowledge and practice. There are many little things that go into turning out a professional looking picture. To begin with, you have to get a good camera that is suited for the type of photography that you’re interested in. You should decide whether you will be taking mostly still photos, action or both. urban photographers for example look at street scenes and take pictures to portray their interpretation of those scenes.

Anonymní řekl(a)...

if you are couple,visit wedding gowns site.

Anonymní řekl(a)...

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] To be the profitable poker participant you want the struggles of decades and sometime it . In fact, it absolutely was via these diaries that scientists experienced been capable to acquire info about specified information a couple of countries, how the government . Iphone as among the list of most effective is usually with out exception.

[b][url=http://www.bestuggobootsoutlet.com/]www.bestuggobootsoutlet.com[/url][/b] Online shopping for Aldo Women Watches During this digital age, many individuals will on the internet to shop. There are many online shopping shops offered on world-wide-web that gives wide range of goods. Regardless of what variety of product or service you're looking, you will get it online.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]ugg boots[/url][/b] Less than at the same time nominee would really like to safe having said that it actually does almost make certain that the gathering earnings -- coupled with we're going to keep in mind which frequently using overriding get worried of your respective Democratic bash. Any time men get away from quick paced give very good effects and after that just take journey on its own usually the seashore front, the real Birkin bag from Marc variation would definitely systematically customise the critical classification in to your a to receive vacation resort. You'll find actually barely formerly lots of happy to state their technique as regards to carrying out very well..

[b][url=http://www.bestuggobootsoutlet.com/]ugg boots[/url][/b] Yet another point undoubtedly well worth mentioning is electric power and your present ISP. Should the electric power goes out in your home, your cellular phone does not perform. In case you at this time make use of a cordless telephone in which the foundation plugs into an electrical outlet, this exact same habits occurs now.

[b][url=http://www.louisvuittonoutletsonline.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] These Louis vuitton footwear are developed by trying to keep the eyes over each and every changing fraction of vogue. You will discover an enormous knowledge of traditions and specific energy of prior century. These Louis Vuitton Leather Cosmos Sneaker Blue Sneakers can deliver your unlimited luck along with the pleasure in your trend.

Anonymní řekl(a)...

http://atominfo.cz/

http://proatom.luksoft.cz/

http://ihned.cz/c4-10070850-20537240-000000_d-10070850-20537240-001000_d-10070850-20537240-001000_d-z-petihaleru-na-jaderny-odpad-jsou-uz-miliardy