18. června 2015

Proč se nestát minimalistou

Proč se nestát minimalistou



V minulosti jsem se v diskuzích několikrát negativně vyjádřil k celé myšlence minimalismu. Nedávný článek
Proč se stát minimalistou?
na zde na tomto webu mě vyprovokoval k trochu rozsáhlejší akci, než je pouhý příspěvek do diskuze. To by bylo příliš minimalistické. Pokusím se shrnout důvody, proč si myslím, že minimalismus není dobrá cesta životem.
 Odrazím se od tučné věty v začátku zmiňovaného článku:
Základem [minimalismu] je myšlenka, že se soustředíme jenom na to, co je v životě skutečně podstatné a co má smysl. Vše ostatní eliminujeme.
Problémů s touto definicí vidím hned několik: ... pokračování







maximální minimalismus



Být či nebýt minimalistou? Jak ušetřit peníze i přírodu? 



what do you think, are you a minimalist ?

most minimalists probably recognise themselves in more than one of these categories, and some in all of them. either way, i would say there are a few common denominators for most minimalists – feeling drawn to simplicity, being pleased by visual cleanness, not wanting to buy unnecessary stuff, feeling held back by owning too much, believing that money and stuff can’t cause happiness...

http://jennymustard.com/column-are-you-a-minimalist/



Bývalý milionář žije 20 let na osamoceném ostrově


Když se uklízení chopí profesionální organizátorka domácnosti



Musíme přestat nakupovat, hromadění věcí štěstí nepřinese, život není konzum,
říká autor blogu Minimalisticky.cz


www.Minimalisticky.cz



Závislosti na procesech

Typy nelátkových závislostí:
Mechanismus fungování nelátkové závislosti:

www.prevcentrum.cz/informace-o-drogach/nelatkove-zavislosti/

www.prevcentrum.cz/informace-o-drogach/gambling-nebo-patologicke-problemove-hracstvi/











Robinson
biography, philosophy, psychologie, závislost, psychology

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Problémů s touto definicí vidím hned několik:

To, co je podstatné, se v životě neustále dynamicky mění. Např. včera jste si pochvalovali svůj dostatečně velký byt 1+1, ale dnes vám učitelka oznámila, že vaše dítě má talent na klavír, že je dobré to rozvíjet a mít možnost cvičit i doma. Vysvětlíte učitelce, že jste minimalista a klavír (další vlastněná věc) nepatří do vašeho minimalistického bytu?
Co je podstatné pro Vás, nemusí být podstatné pro lidi, se kterými žijete. Vašeho partnera, vaše děti. Platí to i opačně. Pro vaše děti budou určitě podstatné věci, které jsou pro vás naprosto nepodstatné. Vaše manželka bude chtít nepodstatný mobil, vaše dcera nepodstatného plyšového medvěda. Vy jste ale minimalista, radost bližních je pro vás sice podstatná, ale nemáte ty nepodstatné peníze a nechcete doma ty nepodstatné věci. Co uděláte? Začnete přesvědčovat své dítě, že plyšák je zbytečné zatížení jeho života?
Život není “binární”, tj. neexistuje pouze pravda/nepravda, podstatné/nepodstatné, ale máme tu i nekonečné množství mezi-stavů. Je podstatné, aby měl váš byt přípojku na elektřinu, když máme svíčky? Potřebujete v kuchyni šlehač? To je ten krám, co dokáže ušetřit čas, když si děláte bábovku.
Bráno do extrému, skutečně podstatné je pouze přežít a rozmnožovat se. Tam ale nechceme zůstat, že? Příliš hard-core.

Vždy, když čtu, jak někdo vychvaluje minimalismus, nemůžu se ubránit myšlence, že se jedná o moderní cestu do kláštera a cílenou rezignaci na bohatost života za účelem eliminace stresu. Pokaždé mám podezření, že jde o hysterickou reakci na nezvládání životní zátěže. A téměř vždy o sobeckou reakci bez ohledu na okolí a své bližní. Minimalismus totiž nemůžete nikomu vnutit. Pochybuju, že můžete myšlenku minimalismu prodat svým dětem. Sledujte chvíli, co je pro ně přirozené. Garantuji vám, že minimalismus to není.

Každý článek o minimalistickém způsobu života je přímo prošpikován penězi. Myslím to tak, že je vždy plný výrazů jako “dluh”, “koupit”, “hypotéka”, “vlastnictví”, apod. Proto považuji za důležité se zmínit o tom, co peníze jsou a co znamenají.
Peníze

Peníze jsou odměnou za hodnoty, které vytvoříte. Všimněte si, že nepíšu “odměnou za množství práce, kterou vykonáte”. Když si vezmete lopatu a rozhodnete se, že přesunete na poušti písečnou dunu o 10 metrů vedle, tak se nadřete jak bulhar a peníze nebudou.
Peníze vytvářejí příležitosti. Např. když máte k dispozici tisíc korun, tak vám to poskytuje mnohem víc možností, jak strávit večer, než když máte jen deset korun.
Peníze nemají se štěstím nic společného. Vztah peníze-štěstí je pouze nepřímý přes příležitosti z předchozího bodu. Je totiž na vás, jak s těmi příležitostmi naložíte. Např. zmíněnou tisícikorunu můžu utratit za alkohol, pozvat partnerku na večeři, poslat ji nadaci, koupit si pár jointů, atd. Co můžu dělat s desetikorunou? Koupit čtyři rohlíky na večeři a s partnerkou si povídat o tom, že někdy podpoříme nějakou nadaci, až budeme mít volné peníze. Pak může řeč sklouznout k tomu, že minimalismus je super.

pokracovani nize:

Anonymní řekl(a)...


Věci a stres – relativní

Myslíte si, že miliardáře stresuje, že vlastní auto? Jasně, že ne. Stresuje ho, že jeho kancelářské centrum v Dubaji se pronajalo jen ze 60%. Vlastnictví auta stresuje pouze někoho, kdo se v bazaru nechal ukecat na nevýhodné splátkování a nemá na jeho provoz. Pro takového člověka je přímo lákavé stát se vyznavačem minimalismu.

Je mnohem přijatelnější se zbavit auta a svému okolí oznámit “jsem teď ZEN a chci žít minimalisticky”. Ze své neschopnosti vytvářet hodnoty (a získávat za ně odměnu) uděláte mžikem oka ctnost.

Představte si, že byste museli říct, že jste auto prodali, protože nebylo na splátky a auto potřebovalo vyměnit rozvody, na což taky nebylo.
Kašlete na minimalismus a udělejte tohle

Asi není možné něco kritizovat a nenabídnout alternativní cestu, takže tady je jedna, která mi dává smysl.

Učte se vytvářet hodnoty místo dělání více práce. Počítejte s tím, že jde o celoživotní proces. Vytvářejte co nejvíc hodnot, aby vám to dělalo radost.

Se získanou odměnou (ano mluvím o penězích) se nebojte nakládat tak, že obohatíte život svůj a svých bližních. Kupujte věci, které dávají dlouhodobější smysl, které jsou investicí do vašeho života. Já např. vůbec nepočítám peníze, které zaplatím za vzdělávací kurzy nebo knihy. Vaše auto by vám mělo “sloužit” a ne stát v garáži.

Držte si finanční rezervu a nevlezte do dluhové pasti. Čím jste mladší, tím je tohle těžší.

Když zjistíte, že něco nejde tak dobře jak by mělo, korigujte směr. Ne, že strhnete volant na opačnou stranu (což přesně minimalismus je).

Vyvažujte. Nesnažte se svůj životní styl minimalizovat ani maximalizovat. Nesmí vás omezovat nedostatek věcí, krámů, prostředků. Nesmí vás stresovat přemíra věcí a krámů. Mějte toho tak akorát, abyste mohli růst, učit se, dělat radost, atd. Vždyť víte.

Bonus: jezte dostatek masa, proteinů a tuků. Jestli se budete živit zrním a škrobem, tak se daleko nedostanete. Toto je reakce na větu z odkazovaného článku “Minimalismus přímo podporuje vegetariánství či veganství”. Sem to moc nepatří, ale nemohl jsem si pomoct.

Pokud se někdy budete chtít vydat cestou minimalismu, dejte si pozor, aby to nebylo proto, že to je jediná možná cesta ve vaší životní situaci. Obávám se, že takhle je to dost často. Mějte na paměti, že nedostatek prostředků (peníze, věci) může omezit vaši kreativitu. Zkuste něco namalovat, aniž byste vlastnili pastelky. Zkuste něco zahrát bez nástroje. A koneckonců, zkuste včas dopravit někoho do nemocnice na kole.

Minimalismus má svoji cenu, kterou zaplatíte, když se rozhodnete pro tento životní styl. Cenu v podobě méně zajímavého života nebo menšího množství příležitostí. Je produktem dnešní rychlé, stresující doby, ale špatným produktem.


Tomáš Bleša

Štítky: zdroje

zdroj
http://www.mitvsehotovo.cz/2011/08/proc-se-nestat-minimalistou/