Jak zavařujeme
Zavařování
Samotné suroviny ke konzervování rozdělujeme na dva druhy
– na obsahující kyselinu a ty bez ní.
Ty co obsahují kyselinu – např. ovoce, rajčata, čátný, marmelády, ty je naprosto bez problémů možné zavařovat v zavařovacím hrnci ve vodní lázni.
Spory, které se snažíme zničit jsou velmi odolné a umožňují po dlouhou dobu přečkat nepříznivé životní podmínky.
Sporuláty snášejí teploty přes 100st.C, některé hynou až po 22 minutách při 120st. C – proto používáme sterilaci pod tlakem, ale nesnášejí prostředí kyselé.
V kyselém prostředí se pohybují spory, kterým stačí sterilace pod 100 st. C.
Ty co kyselinu neobsahují – to jsou potraviny s ph přes 4.6 kam patří např zelenina, nějaké specifické druhy rajčat, maso, ryby a mléko se zavařují ve vodní lázni špatně a díky možnosti zkažení, případně botulismu, je nezbytné je zavařovat na dvakrát s určitou přestávkou, většinou 24 hodin.
Ideální je pro ně zavařování pod tlakem, kdy se díky tlaku dostane teplota při zavařování na 130 st. C, není třeba zavařovat dvakrát, stačí pouze jednou, ovšem je třeba dodržet přesné pokyny k zavařování...
Ať už se jedná o malé domácí pastéry, o malé nerezové odstředivky a hlavně tedy v tomto případě – o zavařovací tlakové hrnce.
The Chemistry of Canning – in C&EN | Compound Interest
How to Make the Juiciest & Moistest Chicken Breast in Pressure Cooker
Pressure Canners vs. Pressure Cookers
Periodic graphics: The chemistry of canning
Chemical educator and Compound Interest blogger Andy Brunning packs in the science involved in preserving your home-grown fruits and veggies
https://cen.acs.org/content/dam/cen/94/36/09436-canning.pdf
Science - Chemistry - Everyday Chemistry
www.compoundchem.com/wp-content/uploads/2014/10/The-Chemistry-of-Candy.png
www.CompoundChem.com/wp-content/uploads/2014/09/The-Chemistry-of-Jam-Making-1024x724.png
Pressure Canner and Cooker - 22l
Pressure canning is the only method recommended safe by the U.S.D.A. for low-acid foods such as vegetables, meats and fish...
All American #921 Pressure Canner/Cooker - 21 1/2 Qt.
Pressure regulator weight with settings of 5 psi, 10 psi and 15 psi
ebay.co.uk Pressure Canner Cooker
https://eartheasy.com/all-american-pressure-canner-cooker-model-930-30-quart/
Další z řady možností zavařování – tlakový hrnec
www.chefshop.cz/blog/jak-spravne-vybrat-tlakovy-hrnec/
Jak vybrat tlakový hrnec 2019
tescoma
Tlakový hrnec ULTIMA 7.5 l - 0,85bar
https://tescoma.cld.bz/Pressure-cooker-ULTIMA/16
Tlakový hrnec MAGNUM 8.5 l
https://tlakove-hrnce.heureka.cz/f:4555:3216;4557:37177;4561:1/
tlakový hrnec TESSA 12 litrů
AVAIR AVAIR ELLA LUX D6K2A černý/červený
https://cs.wikipedia.org/wiki/Papinův_hrnec
23l
www.biano.cz/produkt/22759896-tomgast-tlakovy-hrnec-bistro-23l
www.waldeneffect.org/blog/Don__39__t_lose_nutrients_in_the_kitchen/
www.foodrenegade.com/pressure-cooking-healthy/
Instant Pot Sweet Potato Recipe (Pressure Cooker Sweet Potato Recipe): How long to
Instant Pot Sweet Potatoes Experiment Results
Instant Pot Potato Salad
Instant Pot Sweet Potatoes
vícevrstvý bariérový sáček
https://www.vepak.cz/ostatni-ploche-barierove-sacky-bez-pape
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sterilace
http://theteastylist.com/2012/01/03/the-boiling-point/
https://jezhned.cz
http://grandlahudky.cz/sortiment/
https://www.hamham.cz/vyhody-jidel
http://grandlahudky.cz/sortiment/tepla-kuchyne/
konzervování
konzerva
ovoce
fruit
jam
Žádné komentáře:
Okomentovat