4. srpna 2016

Jak (ne)vyrobit bombu

Jak (ne)vyrobit bombu




Jak (ne)vyrobit bombu

Podle několika článků (seznam na konci) je výroba TATP poměrně komplikovaný úkon vyžadující dobře vybavenou laboratoř s digestorem a s chladícím zařízením. Mohli byste si to vyrobit v domácí laboratoři a vzít si hotovou nálož do zavazadla, riskovali byste ale, že vyletíte do vzduchu cestou na letiště. Navíc byste museli TATP udržovat pod teplotou 10°C, nejspíše v chladicím boxu, což by jistě vzbudilo pozornost při odbavování kontrole zavazadel.

V podstatě jde o to smíchat dohromady peroxid vodíku, aceton a kyselinu sírovou. Vypadá to jednoduše, ale není. Všechny komponenty musí být koncentrované. Tříprocentní peroxid vodíku prodávaný v lékárnách stačí tak akorát na desinfekci, ale k výrobě TATP potřebujete koncentraci podstatně vyšší. Některé odbarvovače mají až 22%, nepodařilo se mi zjistit, zda by to stačilo. Předpokládejme, že ano. Pokud ne, koncentrovaný peroxid se prý dá vyrobit vařením ředěného peroxidu.

Aceton a peroxid si můžete smíchat ještě doma. Přelijete si to do láhve s nenápadným nápisem a pamatujte, že obsah musíte udržovat studený. Do druhé láhve si nalijete koncentrovanou sírovku. Pamatujte, že musíte použít skleněnou láhev se zabroušenou zátkou. Kdybyste nalili 96% kyselinu sírovou do plástové láhve od coca coly, udělalo by to jen pšššš. A měli byste ji (tu kyselinu) na stole, na zemi a všude kolem. Předpokládám, že budete potřebovat tak litr až litr a půl kyseliny a dva až tři litry směsi acetonu s peroxidem. A není vyloučeno, že i acetono-peroxidovou směs bude nutno mít ve skleněné láhvi - nutno vyzkoušet. Nezapomeňte přibalit větší kádinku, teploměr, skleněnou tyčinku na míchání a lékařské kapátko. Dále budete asi potřebovat filtrační zařízení se sadou filtračních papíru. Ponechávám na vašem důvtipu, jak vysvětlíte, že si právě tohle nutně potřebujete vzít s sebou do letadla. Dále si nezapomeňte přibalit chladící želatinové balíčky, jaké se používají k udržování nápojů chladnými...

pokračování

zvedavec
www.zvedavec.org/vezkratce/13408/




Jako nálož použil aceton peroxid (APEX), který se dá poměrně lehce vyrobit. Jeho nejnebezpečnější formou je triaceton triperoxid (TATP), který byl použit při atentátech v Paříži :-(

www.novinky.cz/zahranicni/evropa/506341-alziran-ktery-nastrazil-naloz-v-centru-lyonu-slibil-vernost-islamskemu-statu.html


















Jakoukoliv nálož, bombu je člověk oprávněn vyrobit a použít POUZE a JEDINĚ k ochraně života svého, své rodiny ... !
Tzn. bomba může chránit před vrahy, zločinci, diktaturami, fašistyckým režimem, nacistyckým režimem, komunistickým režimem ...









Káždá lidská bytost na zemi se bude zodpovídat ze svých činů
Velmi zajímavě toto téma  NEZABIJEŠ popisuje Bible viz níže.

Nezabiješ
Výklad desatera V.
Jeroným Klimeš
www.christnet.eu/clanky/5299/nezabijes.url




3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH VÝBUŠNIN

http://www.survivor.cz/prehled-zakladnich-vybusnin/

http://uranit.wz.cz/view.php?page=chemiez




Sponzorované odkazy


Zábavná chemie - pokusy

Ohňostroj s ledem Samovznícení dřevených pilin Modrozlatá reakce
Chem. rovnováha v minerální vodě Kvetoucí zahrada Faraónovi hadi
Samozápalné směsi Modrá baňka Duha z rajčatové šťávy
Sopka na stole Korálky v kádince Mořské korálky
Leméryho sopka Blesky pod vodou Oxidace hliníku
Woodův kov Kovový chameleón Skleníkový efekt
Oscilační reakce Mn2+ iontů Barvy semaforu Blikající modré světlo
Hořlavý gel Stabilní radikály Hoření dřevěn. uhlí pod kapalinou
Pyroforické železo Rtuťové srdce Chemické hodiny
Termokolory Síra, uhlí, sanitr
Ohňostroj s ledem

Chemikálie: zinkový prášek, dusičnan amonný, chlorid amonný, dusičnan barnatý, kostky ledu.

Postup: na porcelánové misce se smíchá 4 g Zn prášku, 4 g dusičnanu amonného, 1 g chloridu amonného a 0,5 g dusičnanu barnatého, po přidání kostky ledu začíná probíhat exotermická reakce se záblesky ohně. Dusičnan barnatý barví tento oheň do zelena.

Samovznícení dřevěných pilin

Chemikálie: dřevené piliny, peroxid sodný, sodovka.

Postup: do kádinky se nasypou dřevené piliny a posypou se peroxidem sodným. Tato směs se poleje sodovkou. Okamžitě se začíná rozkládat peroxid sodný a dochází k zapálení dřevěných pilin.

Na2O2 + 2H2O --> 2NaOH + H2O2
2H2O2 --> 2H2O + O2
2Na2O2 + 2CO2--> 2Na2CO3 + O2
Modrozlatá reakce

Chemikálie: vínan sodnodraselný, peroxid vodíku, síran mědnatý.

Postup: připraví se roztoky 17 g vínanu v 60 ml vody a 40 ml 3% peroxidu vodíku. Tyto roztoky se spojí a zahřejí na 50 °C a přidá se 1 ml 1M roztoku síranu mědnatého. Okamžitě dojde k zbarvení roztoku na žluto a z roztoku unikají bublinky jako ze sodovky. Při 20-30 °C se roztok zabarvuje velmi pomalu.

Chemická rovnováha v minerální vodě

Chemikálie: bromkresolová zeleň BKZ, sodovka, voda z vodovodu, ethanol

Postup: BKZ se rozpustí v ethanolu na 0,1 % roztok. Ve vodovodní vodě je zbarvení modré, v destilované zlaté. Sodovka se nalije do polyethylenové lahve a nechá zmrznout. Po přilití indikátoru k ledu se při zahřívání a roztátí ledu mění zabarvení od zlaté přes zelenou na modrou. Při zpětném ochlazení se zabarvení nezmění na zelenou.

Kvetoucí zahrada

Pomůcky: kádinka, skleněná tyčinka, pinzeta, lžička

Chemikálie: vodní sklo (vodný roztok Na2SiO3), síran měďnatý pentahydrát, síran železnatý heptahydrát, síran nikelnatý pentahydrát, síran kobaltnatý heptahydrát, síran hořečnatý heptahydrát, síran železitý nebo jiné rozpustné soli kovů

Postup: do kádinky nebo lépe do skleněné nádoby (malé akvárium) nalijeme roztok vodního skla a zředíme v poměru 1:1. Pak do nádoby vhodíme na různá místa několik krystalků výše uvedených solí. Krystalky představují semena, z nichž zakrátko začnou vyrůstat nádherné květy různých barev.

Na2SiO3 + MeSO4 --> MeSiO3+ Na2SO4
Veškerá krása není nic jiného než výsledek podvojné reakce mezi vodním sklem a sírany kovů. Krystaly rozpustných solí se postupně rozpouští a podvojnou reakcí vznikají nerozpustné křemičitany.

Faraónovi hadi

Faraónovi hadi I - uhličitan sodný + cukr

Pomůcky: porcelánová miska, špejle, pipeta

Chemikálie: popel, etanol C2H5OH, cukr, uhličitan sodný

Postup: do misky nasypeme popel z cigaret (zvlhčíme lihem), uprostřed uděláme důlek a do něj nasypeme směs tvořenou z 10 g práškového cukru a 1 g dílu uhličitanu sodného Směs znovu zvlhčíme lihem.Takto připravenou hmotu zapálíme špejlí a pipetou doléváme líh. Z misky začnou vylézat faraónovi hadi.

Popel slouží v tomto případě jako katalyzátor. Pozor při dolévání etanolu, hrozí nebezpečí popálení

Jiné možnosti směsi:

5 g cukru, 3 g K2Cr2O7 a 1 g KNO3
3 g NH4NO3, 3 g cukru a 1 g Mg (prach)
6 g NH4NO3, 3 g K2Cr2O7 a 5 g cukru (navršit na hromádku nebo vytvořit těsto s peruánským balzámem)


Anonymní řekl(a)...

Faraónovi hadi II - dichroman draselný, dusičnan draselný a cukr

Pomůcky: třecí miska, alobal, azbestová síťka, trojnožka, kahan, lodička

Chemikálie: dichroman draselný, dusičnan draselný, cukr

Postup: do třecí misky nasypeme 2 g dichromanu draselného, 1 g dusičnanu draselného a 3 g cukru. Vše dokonale rozetřeme a promísíme tak, aby směs měla celkově žlutou barvu. Takto připravenou směs zabalíme do alobalu. Konec válečku na jednom konci uzavřeme a otevřený konec zapálíme kahanem. Pokus provádíme na azbestové síťce. Při hoření z válečku vylézá dlouhý faraónův had. Vznikající kyslík umožňuje přeměnu cukru na karamel, který vytváří směs s oxidem chromitým a chromanem. Směs má větší objem než původní připravená směs a tlakem je formována v uzavřeném prostoru do bizarních tvarů. Váleček musí být pevně uzavřen a zabalen. Je vhodné váleček převázat provázkem nebo gumičkou.

4K2Cr2O7 --> 4K2CrO4 + 2Cr2O3 + 3O2 2KNO3 -->2KNO2 + O2
Faraónovi hadi III - rhodanid rtuťnatý

Pomůcky: hodinové sklo, trojnožka, azbestová síťka, kahan

Chemikálie: thiokyanatan rtuťnatý

Postup: na hodinové sklíčko nasypeme asi 0,5 g thiokyanatanu rtuťnatého a zahříváme. Tepelným rozkladem vznikají z původního bílého prášku žlutí faraónovi hadi. Látka zvětšuje svůj objem, mění barvu a pohybuje se.

Thiokyanatan rtuťnatý se rozkládá a vzniká směs sulfidu rtuťnatého, oxidu rtuťnatého a oxidu rtuťného.

4Hg(SCN)2 + 20O2 --> HgS + HgO + Hg2O + 8CO2 + 8NO + 7SO2
Faraónuv had vzniká rozkladem thiokyanatanu rtuťnatého, vznikající oxidy dusíku a síry směs nakypí Faraónuv had vzniká rozkladem thiokyanatanu rtuťnatého vznikající oxidy dusíku a síry směs nakypí
Thiokyanatan rtuťnatý je možno připravit reakcí roztoků dusičnanu rtuťnatého (34,3 g ve 100 ml vody) s roztokem thiokyanatanu amonného (7,6g ve 100 ml vody). Vznikne bílá sraženina thiokyanatanu rtuťnatého, kterou odfiltrujeme a vysušíme mezi filtračními papíry a dosušíme volně na vzduchu.

Faraónovi hadi IV - monohydrogenuhličitan sodný a cukr

Vezmeme zhruba tři kostky podpalovače HEXA a nahrubo nadrtíme (v pytlíku rozbijem třeba válečkem na nudle).
V třecí misce smísíme / utřeme (zejména nutné v případě použití cukru krystal) směs cukru a jedlé sody v poměru zhruba 7:1. Směs nemusí mít zrovna jemnost pudru, ale rozumná jemnost je potřeba.
Z hexaminu vytvoříme hromádku (v mém případě na víčku od zavináčů) a do ní uděláme důlek. Do důlku vpravíme směs cukr + NaHCO3 v množství cca jedné čajové nebo dvou kávových lžiček.
Zapálíme a kocháme se.
Ekologický had
Faraónova kytka by BoboAUG

Slož z knihy Straka - Kouzelné pokusy z chemie (1997) (viz FTP)
6g dichromanu amonného, 3g dusičnanu draselného, 9g Cukru

Bohužel směs umačkaná v alobalové dutince hořela velmi nerovnoměrně a zhasínala, směs volně nasypaná v alobalové dutince měla podobný problém, ale vydržela hořet déle. Proto sem se vrhnul na poslední možnou variantu a to směs volně na hromádce. Vzniklo něco co hada moc nepřipomíná .. je to spíš faraónova kytka.

Anonymní řekl(a)...

Faraónova kytka
THX BoboAUG

Samozápalné směsi

Směs I

Pomůcky: lihový kahan, tyčinka, miska porcelánová, kádinka, lodička

Chemikálie: manganistan draselný, koncentrovaná kyselina sírová

Postup: asi čtvrt malé lodičky jemně rozetřeného manganistanu draselného přelijeme malým množstvím kyseliny sírové, aby vznikla hustá kaše. Tyčinkou naneseme částečky kaše na knot lihového kahanu, který se vznítí.

2KMnO4 + H2SO4 --> Mn2O7 + K2SO4 + H2O 2Mn2O7 --> 4MnO2 + 14O
Směs II

Pomůcky: třecí miska, azbestová síťka, pipeta

Chemikálie: práškový zinek, dusičnan amonný, chlorid amonný

Postup: 4 g práškového zinku opatrně smícháme s dobře vysušenými a rozetřenými 4 g dusičnanu amonného a 1 g chloridu amonného. Kapkou vody uvedeme do pohybu reakci - pozor na prudké vzplanutí směsi (pracujeme na nehořlavé podložce.)

Jedná se o katalyzovanou reakci, při které se rozkládá dusičnan amonný, uvolňuje se teplo a práškový zinek shoří.

Chemikálie sušíme při teplotě 120°C a směs důkladně zhomogenizujeme. Větší množství vody reakci zastaví.


Směs III

Pomůcky: třecí miska, špejle, pipeta

Chemikálie: chlorečnan draselný, cukr, koncentrovaná kyselina sírová

Postup: směs 1 g práškového chlorečnanu draselného a 1 g cukru vzplane prudkým plamenem, přikápneme-li na ni koncentrovanou kyselinu sírovou. Provádíme v třecí misce. Chlorečnan se rozkládá na chlorid a uvolňuje kyslík, který reaguje s uhlíkem v cukru.

2KClO3 --> 2KCl + 3O2
Chlorečnannový bengálský oheň 1 Chlorečnannový bengálský oheň 2 Chlorečnannový bengálský oheň 3
Směs IV

Pomůcky: třecí miska, azbestová síťka, pipeta, kádinka

Chemikálie: jód, práškový hliník

Postup: ve třecí misce rozetřeme 2 g práškového hliníku předem vysušeného při 120°C se 3 g jódu. Ke směsi na azbestové síťce kápneme několik kapek vody. Směs se za okamžik vznítí a prudce hoří.

Vzniklým reakčním teplem část jódu ve formě par uniká do ovzduší.

3I2 + 2Al --> 2AlI3
Tření jódu s hliníkem provádíme v úplně suché třecí misce - přikapáváme pouze 2 - 3 kapky vody! Práškový hliník lze nahradit stříbřenkou. Jedná se o katalyzovanou reakci - katalyzátorem je H2O. Místo hliníku lze také použít hořčík nebo zinek

Směs V

Chemikálie: manganistan draselný, glycerin

Postup: špetku rozetřeného manganistanu nasypeme na podložku a přidáme několik kapek glycerinu

Asi nejznámější a také nejjednodušší směs. Po přidání glycerinu nastává indukční čas 20-50 sekund(nejčastěji kolem 30s).Směs začne hořet za vývoje většího množství dýmu. Lepší efekt než samotné smíchání látek je zabalit Manganistan do toaletního papíru a vytvořit tak kuličku průměru 3-8mm. Na nehořlavou podložku(několik vrstev alobalu…)kápneme několik kapek glycerinu a vytvořenou kuličku s manganistanem do něj vložíme… Velmi imponujícího efektu lze dosáhnout kombinací manganistanu se střelnou bavlnou nebo směsí FLASH No. 9


Směs VI

Chemikálie: peroxid vodíku v tabletách (tuhý peroxid), dithioničitan sodný (v odbarvovači DUHA)

Postup: na kousek alobalu položíme 2 tablety tuhého peroxidu vodíku a zasypeme je zhruba dvounásobným objemovým množstvím Dithioničitanu sodného. Zabalíme do 3 vrstev alobalu a pevně umačkáme do kulovitého tvaru.

Směs se musí v alobalu pevně umačkat. Silnějším nárazem o zem se směs zapálí a začne hustě bíle dýmit. Do vytvořené koule lze také vyvrtat 3 otvory v místě uložení peroxidu a hodit ji do vody.Po chvílí se směs zapálí a začne dýmit.