2. června 2016

pitný režim

pitný režim



7.7.2016 14:35 Co nám radí nová studie o efektivním rozhodování? Hledá se helium
Měření hladiny krevního cukru kdekoli, kdykoli. 
O nezbytnosti pitného režimu.      Pořadem provází David Šťáhlavský.

mp3

přehrávač - audio



cituji útržky ze studie: Jak pijí české děti

Pitný režim přitom ovlivňuje kognitivní i fyzické funkce těla. Děti, které pijí málo, se cítí častěji unavené, bolí je hlava, hůře vnímají a nesoustředí se. Kvalitní pitný režim tak ovlivňuje nejen stav hydratace, ale i chování jedince či školní výsledky.

Nedostatečný příjem tekutin se odráží ve změnách vnitřního prostředí, ve změně poměru červených krvinek a plasmy a následné dehydrataci.
Fyziologicky se snížený příjem tekutin projeví pocitem žízně, kdy množství hromadících se osmoticky aktivních látek signalizuje mozku potřebu doplnit tekutiny.


Většina dětí (65 %) pije, až když pocítí žízeň. „Laicky řečeno, to že cítíme žízeň, znamená, že tělu již chybí tekutina a musí si o ni říkat.
Pijeme-li tedy, až když nás donutí žízeň, je to pro náš organismus pozdě,“!
upozorňuje vedoucí lékař studie AquaLife Institutu, MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ústavní nutriční lékař FN Motol.



Většina lidí má psychickou závislost na pití, vypít pět litrů vody denně je nesmysl, říká lékař z IKEM

Vladimír Teplan, zástupce přednosty Kliniky nefrologie IKEM
aquaholics
aquaholism


Stádia dehydratace a zdravotní projevy při ztrátě tekutin
  • S úbytkem tělesné hmotnosti v důsledku ztráty tekutin nižší než 5 % dochází k mírné dehydrataci. Ta se obvykle projeví sníženou schopností soustředění psychiky, prodloužením reakčního času a únavou. Jedny ze symptomů jsou suché rty a snížená tvorba moči.
  • V případě vyššího úbytku tekutin než 5 % dochází ke ztrátě tělesné hmotnosti, zpomalení mozkových procesů, ohrožení krátkodobé paměti. Dalšími příznaky jsou zhoršená koordinace, zrychlení pulzu, závratě a bolesti hlavy.
  • Těžká dehydratace je charakterizována ztrátou hmotnosti nad 10 %, většinou je nutné nitrožilní podání tekutin. Dochází k zástavě moči a může způsobit až smrt.
 Vynechat tekutiny po ránu, je ještě horší než nesnídat


„Nepravidelnost v příjmu tekutin je hlavní příčinou, proč se u dětí objevuje dehydratace, a to i v případě, kdy za celý den vypijí dostatečné množství tekutin.

... „Z analýzy příjmu tekutin a jídla u dětí vyplynulo, že mají nižší příjem některých důležitých látek jako například kalcium, železo, fluór či jód, jejichž hodnoty se pohybují pod doporučenou denní hodnotou,“ upozorňuje MUDr. Tláskal. Nedostatek minerálních látek stejně jako tekutin ovlivňuje negativně kognitivní funkce organismu. ...

Centrum žízně sídlí v mozkové kůře a v případě nedostatku tekutin vysílá signál tělu o potřebě se napít. Kromě žízně tělo vysílá i další příznaky dehydratace, například tmavá moč, sucho v ústech, pocit neklidu, nemožnost se soustředit a nervozita.

Mezi vhodné tekutiny patří především neslazené nápoje, minerální a pramenité vody, které doplní potřebné množství minerálních látek do těla. Naopak mezi nevhodné nápoje patří ty, které obsahují více než 2,5 % cukru. Dále pak hydrataci nepřispívá kofein a alkohol, protože mají močopudné účinky a tělo spíše odvodňují.

Pro tělo je v létě nejvhodnější přijímat tekutiny v teplotě kolem 16 °C, tedy ne vychlazené nápoje!

Voda je tekutina, bez které by nemohl existovat život, neboť má nezastupitelnou funkci v lidském organismu. Tělo sedmikilového kojence tvoří zhruba 4,8 litru vody, zatímco tělo dospělého muže o hmotnosti 70 kg přibližně 42 litrů.
Za normálních okolností je příjem a výdej vody vyrovnán. Zhruba 50 % vody se vyloučí močí, 40-50 % kůží a plícemi a 3-10 % stolicí. Kolem 0,5-3 % vody je v těle zadržováno podle potřeby organismu. ...


@AquaLife_Inst.

zdroj: Jak pijí české děti – výsledky studie







Všechny větší objemy sladkých nápojů jsou škodlivé   -  profesor Vladimír Teplan

Nesprávná hydratace, zavodnění organismu páchá větší škody, než si uvědomujeme ...



diabetes

X.GLU - World's first battery-less glucose meter - www.xGlu.cz


mySugr.com




Ke kolapsu z horka vedou vysoká zátěž, dehydratace i „otrava vodou“

Kolaps v letním horku je nepředvídatelný. Může zaskočit i trénované sportovce, kteří nepodcenili prevenci a pitný režim. Na to, co vlastně kolaps způsobuje a zda mu lze efektivně předejít, jsme se zeptali MUDr. Jana Třešňáka, lékaře se zkušenostmi ze záchranné služby...




ČRo zdravíčko
http://www.rozhlas.cz/cb/zdravicko
80 procent školáků nedodržuje pitný režim


Dva plátky slaniny denně zvyšují pravděpodobnost rakoviny o 18 procent




Důvody, proč musíte na záchod uprostřed noci. Oteklé nohy i kapavka     

Považujete své noční návštěvy toalety za normální a nevyhnutelné? Pak věřte, že to normální není. Podle odborníků byste spánek dlouhodobě přerušovaný častým močením rozhodně měli řešit.    

Poruchy nočního odpočinku mohou být z krátkodobého hlediska příčinou nadměrné únavy přes den, nesoustředěnosti, závratí a přejídání kvůli nedostatku energie. Dlouhodobé důsledky pak mohou vést k závažným zdravotním problémům, jako jsou deprese či zhoršení imunitního systému, a celkovému zhoršení zdraví. Obecně platí, že zdravý člověk by měl spát bez přerušení šest až osm hodin, pokud před spaním nevypil příliš mnoho tekutin...

Za obvyklé se považuje vyloučení zhruba 1,5 – 1,8 litru moči (to odpovídá asi 5 až 7 močením denně). V noci by pak člověk neměl být nutkáním močit vzbuzen více než jedenkrát. Pokud chodíte častěji, je lepší a důležité zajít k lékaři (praktický lékař, gynekolog, urolog), který zjistí popř. vyloučí závažné zdravotní problémy, které by tento problém mohly způsobovat.



Horký nápoj vás ve vedru ochladí lépe, zjistili vědci. Ale má to háček



6 signálů, že vám správně nefungují játra









voda, nápoj, pití

Žádné komentáře: