1. srpna 2015

Vonné svíčky zdravé škodlivé nebo business

Vonné svíčky: zdravé / škodlivé nebo business?


Působí svíčky na zdraví lidí:
pozitivně
neutrálně
škodlivě



Každý sám si může udělat jednoduchý pokus.
Aby byl výsledek testu, bez kvalitních měřících přístrojů, jasný a zřejmý, je potřeba zvýraznit účinky.

Můžete ale vždy pod dozorem lékaře: 
dýchat nejlépe při zátěži čistý vzduch a nebo spaliny ze svíčky... odpověď na otázku v nadpisu zjistíte sami na sobě.
  

Paraffin is a petroleum by-product

Paraffin wax(or petroleum wax) is a soft colorless solid derived from petroleum, coal, or oil shalethat consists of a mixture of hydrocarbonmolecules containing between 20 and 40 carbon atoms

 
Umělé vůně do domácnosti

  
Plynové sporáky mohou za astma u řady dětí, škodí stejně jako pasivní kouření



Have a gas stove? How to reduce pollution that may harm health

gas stoves leak unexpectedly high levels of methane

However, research has repeatedly found the emission of toxic chemicals and carcinogens from gas stoves, even when they are turned off, is creating a miasma of indoor pollution that can be several times worse than the pollution experienced outdoors from car traffic and heavy industry.

Burning candles and incense can be sources of particulate matter. Burning candles with lead-core wicks may result in indoor air concentration of lead above EPA-recommended thresholds. Exposure to incense smoke has been linked with several illnesses, and certain brands of incense also contain chemicals suspected of causing skin irritation.



Emission of air pollutants from burning candles with different composition in indoor environments



Tyto vůně často obsahují ftaláty (chemické látky narušující hormonální funkce) a další škodlivé chemické látky, jako je toluen, benzylacetát, limonenaceton a fenol. Syntetické vonné látky v parafínových svíčkách jsou ze zdravotního hlediska nejhorší, protože se z nich uvolňuje toluen, benzen - obě těkavé organické sloučeniny spojené s rakovinou - formaldehyd, olovo, cín, zinek, benzopyren, naftalen, acetyldehyd, akrolein, polychlorodibenzo-p-dioxiny, polychlorodibenzofurany (PCDD a PCDF), polyaromatické uhlovodíky (PAU), alkany, voskové estery alkanických a alkenických kyselin, alkeny a pevné částice, které jsou toxické
 


Too many smelly candles? Here’s how scents impact the air quality in your home

Svetlana Stevanovic for the Conversation

Air fresheners emit more than 100 different chemicals, including volatile organic compounds (VOCs). These are airborne chemicals that include wide classes of organic compounds: terpenes such as limonene (lemon scent), alpha-pinene (the smell of pine trees), and beta-pinene; solvents such as ethanol, formaldehyde, benzene, toluene and xylene; and many other compounds.







Vonné svíčky škodí jako cigaretový kouř

 

Co udělá jedna svíčka

Jeden z našich průvodců, Paolo Leva, na chvíli zmizí. Objeví se za okénkem komory. Zapaluje svíčku a vonnou tyčinku, brzy se ukáže tenký pramínek kouře. Pak do zásuvky zapojuje osvěžovač vzduchu a zase vychází z komory.

Ručička přístroje, který měří množství malých polétavých částic v mililitru ovzduší, prudce letí vzhůru. Ze čtyřiceti na čtyři tisíce, postupně na 84 tisíc... "Nejhorší je osvěžovač vzduchu," vysvětluje Salvatore Tirendi. "Uvolňuje do vzduchu škodlivé látky jako benzen, toluen, xyleny, styren..."

Zdroj: Nejhorší je osvěžovač vzduchu aneb jedy, které dýcháme doma





"Voňavý" interiér: Svíčky a ekosvíčky / 30.4.2012

Parafín
Drtivá většina svíček je vyrobena s použitím parafínu, který je vedlejším ropným produktem, pochází tedy z neobnovitelných zdrojů. Parafín se získává rafinací surové ropy.  Nejsilnější kritici parafínu uvádějí, že při hoření se do vzduchu uvolňují vedle sazí také formaldehyd, toluen, benzen a CO2. Dlouhodobé celodenní spalování parafínových svíček v nevětraném prostoru pak může zvyšovat riziko vzniku rakoviny nebo astmatu. National Candles Association (USA) uvádí, pokud je kvalitní knot bez obsahu olova či zinku zastřižen cca na 3 mm, neměla by parafínová svíčka produkovat saze ani toxický kouř. Ropný parafín údajně sám o sobě není toxický, ovšem při jeho nevhodném spalování se některé výše zmíněné látky uvolňují...


cituji:

Skryté hrozby vonných svíček

  • benzen,
  • formaldehyd,
  • toluen
  • a další alergeny nebo dráždivé látky.
Pokud nám však výrobce nechce tuto informaci poskytnout, nemusí být striktně na výrobku uvedena. Některé luxusní vonné svíčky tyto škodlivé látky obsahovat nemusí, vždy je ale důležité se podívat z čeho je vonná svíčka vyrobena



CANDLES AND INCENSE AS POTENTIAL SOURCES OF INDOOR AIR POLLUTION: MARKET ANALYSIS AND LITERATURE REVIEW (EPA/600/R-01/001)



Even low-level air pollution may harm health

www.health.harvard.edu/blog

Have a gas stove? How to reduce pollution that may harm health

September 7, 2022





Kouř z volně hořící cigarety škodí více


Elektronické cigarety mohou uvolňovat víc formaldehydu než tabák





chemický vzoec C10H14N2



Účinky nikotinu:

  • zvýšenou aktivitu trávicího traktu
  • zvýšení produkce slin
  • vzestup produkce trávících šťáv a
  • zvýšení aktivity hladké svaloviny (ta je obsažena prakticky v celém trávicím traktu)
  • zvyšuje krevní tlak,
  • zrychluje činnost srdce, vzácně může způsobit srdeční arytmie
  • stahuje cévy,
  • zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi,
  • zpomaluje (inhibuje) syntézu estrogenu,
  • stoupá produkce potu a
  • může vyvolat stažení zornic
  • při dlouhodobějším užívání dochází k posílení syntézy endorfinů.


NCBI

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

The National Center for Biotechnology Information



Žádné komentáře: