10. července 2012

Malování pastely

Malování pastely


tvrdé pastely (suché)
měkké pastely (suché)
olejové pastely
suché pastely v tužce


Základní způsoby použití pastelů

  1. Kreslení koncem pastelu. Pastely držíme a kreslíme s nimi stejně jako s obyčejnými pastelkami. I pastel si můžeme zaříznout do špičky. Podle tlaku, který při tahu pastelem vyvíjíme, ulpívá na papíře více či méně pastelu a výsledná linka silnější či slabší. Při kresbě se nebojte uvolnit celou paži.
  2. Kreslení celou hranou pastelu. Pastel položíme na papír a celou jeho jednou stranou jezdíme po papíru a vytváříme tak barevné vrstvy. Lépe se pracuje s menšími kousky pastelu, proto se nebojte a pastel si rozlomte.
  3. Stínování a šrafování. Zběhlým kreslířům jistě netřeba představovat. Pomocí tenkých různě kladených tahů pastelem vytváříme dojem prostoru, světla a stínu atp. Šrafováním jedné barvy přes druhou lze opticky docílit míchání barev.
  4. Míchání a roztírání pastelů. Pastel se pochopitelně nedá na rozdíl od ostatních malířských médií míchat před nanesením na papír. Provedeme to jednoduše tak, že vedle sebe nanesené barevné vrstvy rozetřeme do sebe buď prsty, papírem, kouskem látky, gumou nebo čímkoliv, co bude vyhovovat. Barvy tak smícháme a vytvoří se nám onen sametový efekt.

zdroj: výtvarka


Soft pastel guide





COLORED PENCIL TUTORIALS


art

50 Clever Tutorials and Techniques on Traditional Drawing

2 komentáře:

buy penegra 50 mg online řekl(a)...

penegra 50 mg is used to treat erectile dysfunction impotence in adult men. it works by relaxing the blood vessels in the penis, thereby allowing the blood to flow into the penis when the person is sexually excited.

Roman Brázda řekl(a)...

Tak právě malování pastelkami si teď oblíbila naše malá. Problém je v tom, že nezůstala jen u papíru, ale zalíbily se jí i zdi. Taky za to dostala pěkně vynadáno. Ale co, stejně jsme letos chtěli malovat. Původně jsem to chtěl jen zamalovat sám, ale nakonec jsme si řekli, že vymalujeme všude a necháme to na těchto profících.