21. března 2012

ČT pořad FAKTA s názvem "OSA NOSTRA"

ČT pořad FAKTA s názvem "OSA NOSTRA"



Dne 22.1.2001 odvysílala ČT pořad FAKTA s názvem "OSA NOSTRA"

Fakta2 Pořad uvedl praktické zkušenosti uživatelů hudby, kteří na OSA platí rozporuplné, smlouvané částky, mj. za lidové písně, koledy, s absencí pravidel, bez zájmu OSA o skutečně užité autory. OSU proto považují za neprůhlednou organizaci, která si dělá co chce. Fakta1

V pořadu vystoupil mj. Jarosl. Štika (Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm) - OSA chce peníze za folklór, 1 mil. 350 tisíc (související - tisk: Valašské noviny 1998, Blesk 1998).

Pavel Popelka (museum J.A.Komenského Uherský Brod) "Na jedné vernisáži hrál na dudy lidové písničky, které si sám objevil a upravil. I za jeho vystoupení chtěla OSA peníze." - "Tak velmi jsem se tomu podivil, jednak jako jsem řikal jak k tomu přišli - no prý našli fotografii někde v časopise, že jsem tam hrál, tak podle toho jim vyměřili ten poplatek. Nicméně mně od toho roku 1997 žádné uvědomění nebo žádný díl z tohoto poplatku jako nepřišel, tak se ptám kam vlastně šly peníze, které byly vybrány na mě?".

Ivo Telec odborník na autorské právo (Právnická fakulta Masarykovy univerzity): "Každý monopol, každá dominance je svého druhu závažné postavení, hospodářsky závažné a může někdy svádět k jistému zneužití. Ale je třeba říci, že každý monopol a každou dominanci je potřeba vykonávat v souladu s dobrými mravy a v souladu s oprávněnými zájmy jiných a vyplývá to z ničeho jiného než ze všeobecné deklarace lidských práv, která mimo jiné stanoví právo každého těšit se z umění."
zdroj


Odpověď OSA na náš dotaz o rozdělování výpalného



Jiří Hradec - Autorská práva v ČR a zločinné praktiky OSA

Neproplácení za užití hudby,
okrádání autorů o výsledky tvůrčí práce




aktualizace:


„Je to návod pro všechny.“ Majitel kadaňského klubu neplatí za hudbu!
 

Absurdita roku: seznam písní na ples 10 dní předem, jinak víc peněz OSA !!!





Žádné komentáře: